Autor Wątek: RAV4 HYBRYDA ZAKUP UŻYWANEGO  (Przeczytany 31561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 HYBRYDA ZAKUP UŻYWANEGO
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Grudnia 2020, 12:44:35 »
Też na początku myślałem o ravce z silnikiem PB , i automacie . Niestety po przeczytaniu że ta  skrzynia automatyczna jest nie naprawialna i przy ewentualnej jej uszkodzeniu  koszt wymiany to 35tys zł, !!!
Dlatego wolę nie ryzykować i będę szukał ravki hybrydy  ,zobaczymy co z tego wyjdzie.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Grudnia 2020, 12:49:54 »
Tu juz jest inna skrzynia Direct shift cvt, zupełnie inna konstrukcja zastosowana najpierw w Lexusie

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Poczytaj
https://motofocus.pl/informacje/nowosci/60922/toyota-opracowuje-silnik-z-nowa-skrzynia-direct-shift-cvt
Sorry, zapomniałem,  że szukasz IV gen.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 12:54:13 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ducker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Grudnia 2020, 15:11:34 »
Też na początku myślałem o ravce z silnikiem PB , i automacie . Niestety po przeczytaniu że ta  skrzynia automatyczna jest nie naprawialna i przy ewentualnej jej uszkodzeniu  koszt wymiany to 35tys zł, !!!
Dlatego wolę nie ryzykować i będę szukał ravki hybrydy  ,zobaczymy co z tego wyjdzie.

powoli zaczyna sie pojawiać podaż w granicach 90 tys brutto na fv23...w nowym roku taka cena powinna być w miare dostępna i może nawet w skórze...no ja tak będę polował w każdym razie...

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Grudnia 2020, 16:05:19 »

powoli zaczyna sie pojawiać podaż w granicach 90 tys brutto na fv23...w nowym roku taka cena powinna być w miare dostępna i może nawet w skórze...no ja tak będę polował w każdym razie...
A skąd te przemyślenia że  po nowym roku będzie taniej??
RAV4 2.5 hybrid

Offline ducker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Grudnia 2020, 16:22:52 »

nie mówie że w styczniu...ale samochód o rok starszy :) pozatym nowe rav w ekobonusie są bardziej cenowo osiągalne niz stara gen. Na starcie jednak są tańsze od początkowych z 2016 roku. Mozna porównać cenniki jak to wygląda (ja nie mam dostępu do starego). Nowe rav4 poleasingowe powinny sie pojawiac a one były po 135 tys nawet z napedem 4x2 po 125 tys.....oczywiscie podstawa. Cena 90 za stara gen z 2016 - 2017 powinna byc normą. To juz samochód 5 letni....no i generację do tyłu.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 16:28:13 wysłana przez ducker »

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Grudnia 2020, 16:50:34 »
Rav4 podobno najbardziej trzyma cenę z popularnych samochodów na rynku europejskim. Są rankingi w internecie

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Grudnia 2020, 17:10:09 »

nie mówie że w styczniu...ale samochód o rok starszy :) pozatym nowe rav w ekobonusie są bardziej cenowo osiągalne niz stara gen. Na starcie jednak są tańsze od początkowych z 2016 roku. Mozna porównać cenniki jak to wygląda (ja nie mam dostępu do starego). Nowe rav4 poleasingowe powinny sie pojawiac a one były po 135 tys nawet z napedem 4x2 po 125 tys.....oczywiscie podstawa. Cena 90 za stara gen z 2016 - 2017 powinna byc normą. To juz samochód 5 letni....no i generację do tyłu.
Ja kupowalem w 2017 roku za 125tys ojcu hybryde 4x2 premium plus style plus grzane fotele plus skora

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Grudnia 2020, 21:58:29 »
Rav4 podobno najbardziej trzyma cenę z popularnych samochodów na rynku europejskim. Są rankingi w internecie
Dokładnie i kiedy patrzę na ogłoszenia, że lepiej jest sprzedać jak ma przynajmniej 5 lat. Już wszyscy doceniają Japończyków za jakość i wcale mnie nie dziwi na tle francuzów gdzie masowo tanieją używane. 

Offline Romen

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Grudnia 2020, 11:45:22 »

Do tego to bardzo udany silnik z powodzeniem stosowany od 8 lat z poprawkami. Lubię sprawdzone mechanizmy.
Silnik o którym piszesz czyli 2.0 benzyna o oznaczeniu 3ZRFAE był już montowany w RAV4 III od 12/2008  i do końca produkcji RAV4 IV czyli 09/2018 jego oznaczenie się nie zmieniło, tylko tak jak napisałeś przechodził pewne modyfikacje ale jego główne zalety czyli wtrysk pośredni i automatyczne kasowanie luzów zaworowych były w nim od początku produkcji do jej końca. Był on też montowany np. w Avensisie od 11/2008 do 06/2018.

Mój silnik to M20A-FKS

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

A to Ty masz najnowszy model RAV4 V.

Offline muchu_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Grudnia 2020, 21:28:53 »
Temat się rozkręca ale powróce do swojego pytania/prośby: możecie przedstawić plusy i minusy 4 i 5 generacji w wersji hybrydowej?

Kupić uzywaną 4 generacje czy kredytować się i kupić 5 generacje?  :grin:

Offline ducker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Grudnia 2020, 21:36:33 »
Temat się rozkręca ale powróce do swojego pytania/prośby: możecie przedstawić plusy i minusy 4 i 5 generacji w wersji hybrydowej?

Mam ten sam problem ale ja i tak bede lisingowal czy stara gen czy nową...nowa jest super ale droga...stara tez jest super jak sie zagazuje...i przepali jedynie 18zł/100km w mieście, 35zł w trasie przy pałowaniu :)..różnica w cenie 30 - 40 tys....trudny wybór. Napisz jak zdecydujesz i co Cię przekonało do decyzji, moze pomożesz innym. Wesołego Nowego Roku.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Grudnia 2020, 21:39:33 »
Jak wcześniej pisałeś że będzie długo jeździć kilka lat i do 200 tys.km to bierz nowszą jeśli nie założysz lpg. Nie ma co zastanawiać

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Grudnia 2020, 22:56:55 »
Jak wcześniej pisałeś że będzie długo jeździć kilka lat i do 200 tys.km to bierz nowszą jeśli nie założysz lpg. Nie ma co zastanawiać
Też  się nad tym zastanawiam. Taka co mi pasuje z wyposażeniem teraz kosztuje ok 90tys--93tys zł. Dokupię jeszcze opony i będzie 95tys. Nowej generacji Ravki zaczęły się pojawiać poniżej 110tys, a tą z tego ogłoszenia na pewno kupiło by się za 105tys.
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-pierwszy-wlasciciel-z-polskiego-salonu-stan-idealny-faktura-vat-ID6DuAMu.html#0fbeddc2d9

Więc jest nad czym się zastanawiać :o
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Grudnia 2020, 23:48:18 »

Mamy obie z ta różnicą, że IV - w bogatszej wersji ale w manualu, V - comfort +style w AT. Obie w benzynie 4x4. Przepaść technologiczna między VI a V jest duża na korzyść V (bezpieczeństwo, lepszy napęd, infotainment, materiały/plastiki, zużycie paliwa, bagaznik, itp)
IV ma śmieszny przebieg (2006r) ok.40kkm i planowana do sprzedaży (będzie w jej miejsce cx30) Moim zdaniem, jeśli cena Was nie "zabije" zdecydowanie V, choć IV nie jest zła i nawet są zwolennicy jej sylwetki, dal mnie...parapet ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2020, 23:54:29 wysłana przez Krisman »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Grudnia 2020, 23:53:17 »
@darek60 napisał:
"Też  się nad tym zastanawiam. Taka co mi pasuje z wyposażeniem teraz kosztuje ok 90tys--93tys zł. Dokupię jeszcze opony i będzie 95tys. Nowej generacji Ravki zaczęły się pojawiać poniżej 110tys, a tą z tego ogłoszenia na pewno kupiło by się za 105tys."

Moim zdaniem, nawet ciut taniej ;)
Za tą samą wersję nową z salonu, ale z XII 2019 dałem 124k z AWD i NAVI.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2020, 23:57:48 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl