Autor Wątek: Serwis gwarancyjny poza ASO  (Przeczytany 4660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
Serwis gwarancyjny poza ASO
« dnia: 21 Grudnia 2020, 08:49:43 »
Mam zamiar wykonywać przeglądy gwarancyjne poza Aso. Stąd kilka spraw:
1. Czy ktoś z was tak robi?
2. Sprzedawca oczywiście się zmartwił jak mu to powiedziałem, powiedział poza tym, że żeby przegląd był zaliczony, trzeba zrobić test baterii - czy można się umówić tylko na niego i czy to prawda.
3.Moi mechanicy mają uprawnienia od toyoty i wbiją wszystko w elektroniczną książkę. Wg prawa UE i instrukcji, to powinno wystarczyć.

Samochód mam kupiony prywatnie i nie zależy mi na odsprzedaży, tylko na utrzymaniu gwarancji na auto i dłuższej na baterię.
Mam Corolle TS 2.0 HSD

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Serwis gwarancyjny poza ASO
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia 2020, 09:32:04 »
Serwis baterii to 200zl w ASO. Jak Ci padnie po 10latach to wyniana 2000pln.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2020, 10:33:59 »
2. Sprzedawca oczywiście się zmartwił jak mu to powiedziałem, powiedział poza tym, że żeby przegląd był zaliczony, trzeba zrobić test baterii - czy można się umówić tylko na niego i czy to prawda.
3.Moi mechanicy mają uprawnienia od toyoty i wbiją wszystko w elektroniczną książkę. Wg prawa UE i instrukcji, to powinno wystarczyć.

Samochód mam kupiony prywatnie i nie zależy mi na odsprzedaży, tylko na utrzymaniu gwarancji na auto i dłuższej na baterię.
Mam Corolle TS 2.0 HSD
Nawet nie wiedziałem że tak można. Myślałem że w czasie gwarancji tylko ASO i koniec. Jeżeli mogę zapytać, rozumiem że tu nie chodzi o kasę tylko o rzetelne serwisowanie samochodu? Rozumiem że Twoi mechanicy lepiej i dokładniej to zrobią? Pytam bo sam gdybym miał kogoś zaprzyjaźnionego któremu ufam że wszystko zrobi tak jak by sobie robił to też bym skorzystał. Jeżeli tak masz to zazdroszczę.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2020, 10:35:43 wysłana przez Portowiec »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia 2020, 11:01:33 »
Niestety z egzekwowaniem tego prawa w Polsce bywa różnie ale z tego co słyszałem, Toyota jednak pochodzi podchodzi do tego dość liberalne.
Przeglądy muszą być wykonane zgodnie ze specyfikacją danego auta i przewidzianym harmonogramem i zakresem.

Wysłane z mojego -J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2020, 11:03:50 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia 2020, 11:22:42 »

Mam Corolle TS 2.0 HSD
Nawet nie wiedziałem że tak można. Myślałem że w czasie gwarancji tylko ASO i koniec. Jeżeli mogę zapytać, rozumiem że tu nie chodzi o kasę tylko o rzetelne serwisowanie samochodu? Rozumiem że Twoi mechanicy lepiej i dokładniej to zrobią? Pytam bo sam gdybym miał kogoś zaprzyjaźnionego któremu ufam że wszystko zrobi tak jak by sobie robił to też bym skorzystał. Jeżeli tak masz to zazdroszczę.

Zdecydowanie, nigdy mnie nie zawiedli. Zwykle serwisują lexusy, choć mówili mi że mają już yarisa i chr na gwarancyjnych przeglądach. Bardziej mi chodzi o gwarancję układu hybrydowego i jeśli ktoś już tak serwisuje, czy nie było problemu

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2020, 19:54:04 »
Niestety z egzekwowaniem tego prawa w Polsce bywa różnie ale z tego co słyszałem, Toyota jednak pochodzi podchodzi do tego dość liberalne.
Przeglądy muszą być wykonane zgodnie ze specyfikacją danego auta i przewidzianym harmonogramem i zakresem.

Zobaczymy czy będą tacy wyrozumiali, gdy na gwarancji do wymiany będzie np. falownik lub inny kosztowny podzespół?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2020, 20:34:48 »

Zobaczymy czy będą tacy wyrozumiali, gdy na gwarancji do wymiany będzie np. falownik lub inny kosztowny podzespół?
Dlatego ja nie eksperymentuję, serwisuję w aso od zawsze swoje auta obniżając nieco koszty kupnem samemu oleju, bardziej dla pewności że wleją to co chcę, a nie to co mają w beczce.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2020, 22:29:26 »
Serwis baterii to 200zl w ASO. Jak Ci padnie po 10latach to wyniana 2000pln.

tylko 2000 zł , a nie czasami 20tys???
RAV4 2.5 hybrid

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudnia 2020, 22:30:40 »
2000. Za caly pakiet baterii. Mozesz wymienic tez pojedyncze celle ktore padly za 1/4 tej sumy.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudnia 2020, 23:05:31 »
2000. Za caly pakiet baterii. Mozesz wymienic tez pojedyncze celle ktore padly za 1/4 tej sumy.

Pytam z ciekawości, skąd masz info?
Ja gdzieś czytałem że kosztuje to ok 8-9k zł (za wymianę całego pakietu), a ok 2k za regenerację (czyli wymianę uszkodzonych ogniw). Oczywiście info niezweryfikowane stąd pytam ;-)

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Grudnia 2020, 00:53:45 »
Dziś. Serwis po 30 tys. Cena 1300. Chodzen czerniakowska. Standard, olej 0W15, filtry, itd
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Diggle96

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Grudnia 2020, 12:08:19 »

Pytam z ciekawości, skąd masz info?
Ja gdzieś czytałem że kosztuje to ok 8-9k zł (za wymianę całego pakietu), a ok 2k za regenerację (czyli wymianę uszkodzonych ogniw). Oczywiście info niezweryfikowane stąd pytam ;-)

Ja przy zakupie zostałem poinformowany, że nowa bateria do 1.8 to koszt ok. 5 000zł, natomiast regeneracja całości Ok. 2 500zł
Camry 2,5 Hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl