Autor Wątek: kamera cofania  (Przeczytany 27074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: kamera cofania
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Stycznia 2025, 13:51:09 »

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Stycznia 2025, 20:12:34 »
Odnośnie myślenia to taka sytuacja z dziś. Opady deszczu ze śniegiem, w miarę widno więc sporo aut tylko na dziennych. Stojąc na czerwonym świetle powiedziałem stojącej na sąsiednim pasie sympatycznej brunetce 40+ aby włączyła światła mijania w swoim Lexusie bo jedzie na dziennych. Podziękowała, wymieniliśmy się uśmiechami, czegoś zaczęła szukać przy kierownicy i... świateł mijania nie włączyła bo zapewne nie wiedziała jak to zrobić. Przecież robi to za nią automat...
Jedna z pierwszych rzeczy, którą powiedziałem żonie: deszcz, mgła, cokolwiek - włącz światła o tu, a potem wyłącz przed wyjściem z samochodu. Póki co działa.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Marca 2026, 17:09:59 »
Niestety Corolla Executive produkcja 12.2025  pomimo zauważalnie lepszego wygłuszenia o niższych wersji kamerę cofania ma nadal dramatycznie słabą. I podobno nic nie da się z tym zrobić.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Marca 2026, 19:44:11 »
Wystarczy przed wejściem do samochodu przetrzeć palcem kamerkę i po kłopocie.

Kłopot to będzie wkrótce. Jak będziesz tak nadal robił, to niedługo kamera będzie tak porysowana piachem, że mało co będziesz widział. Ja nie dotykam kamery palcem. Jak jest brudna, to cofając, widzę na tyle, że mi wystarczy, a myję ją tylko szczotką przy okazji mycia auta. W ogóle to nie wiem, dlaczego tak narzekają na słabe kamery. Wystarczy, że jest obraz, przeszkody widać bez problemu. Czy obraz z kamery cofania musi być ostry, jak żyleta? Dla mnie nie musi. Mam lusterka + kamera, choćby słaba, czy brudna i daję radę bez problemu, Ale wy marudzicie ;-)
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2026, 19:45:55 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Marca 2026, 20:38:08 »
Nie będę marudził jak ceny aut wrócą na ziemię, jak już płacę absurdalne ceny plus jeszcze koszty finansowania z księżyca to łaskawie mogli by dorównać jakością kamery do iPhone 4 z 2010 roku.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Marca 2026, 21:21:18 »

... mogli by dorównać jakością kamery do iPhone 4 z 2010 roku.
Zdjęcia nią robisz czy filmy w 4K?

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Marca 2026, 22:35:23 »
@fynooh - tak słabej kamery jak aktualnie w Corolli nie widziałem w żadnym samochodzie. To wręcz żenada.
Co ciekawe w Executive z roku 2022 była całkiem przyzwoita. Księgowi dzialaja6

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
kamera cofania
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Marca 2026, 22:49:11 »
@fynooh - tak słabej kamery jak aktualnie w Corolli nie widziałem w żadnym samochodzie. To wręcz żenada.
Co ciekawe w Executive z roku 2022 była całkiem przyzwoita. Księgowi dzialaja6
Kamera chyba się nie zmieniła, to raczej kwestia ekranu, ten urósł ale nie zwiększył rozdzielczości względem 8” TSC
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 14 Marca 2026, 23:12:35 »
Tak to tłumaczą dilerzy (chyba mieli z tego szkolenie :) ale to ściema. Sam ekran ma b dobra rozdzielczosc, wystarczy zobaczyć jak wyglądają nawigacje pod AA (poza GM) albo fotki z muzyki.
Aż oczy bolą na to patrzeć. Już te statyczne tylko linie jestem w stanie zaakceptować choć to też nie przystoi w samochodzie pod 200 tys.
Żeby nie było że malkontentem jestem. Executive jest naprawdę przyzwoicie wygłuszony- dawno nie widziałem fabrycznego wygłuszenia grodzi, pokrywy silnika i nadkoli

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 14 Marca 2026, 23:20:17 »
Jeśli kamera ma mała ilość linii to lepszy ekran tego nie dość, że nie polepszy to jeszcze pogorszy. Kamera w moim Aurisie była przecierana palcem setki razy i nie widzę, żeby była porysowana. Może jakiś rodzaj Gorilla Glass zastosowano.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 14 Marca 2026, 23:51:32 »
Jeśli kamera ma mała ilość linii to lepszy ekran tego nie dość, że nie polepszy to jeszcze pogorszy
Dokładnie.
Gdzieś znalazłem że kamera ma rozdzielczosc 720x480 :)

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 15 Marca 2026, 08:36:39 »
Cytuj (zaznaczone)
W ogóle to nie wiem, dlaczego tak narzekają na słabe kamery. Wystarczy, że jest obraz, przeszkody widać bez problemu. Czy obraz z kamery cofania musi być ostry, jak żyleta? Dla mnie nie musi. Mam lusterka + kamera, choćby słaba, czy brudna i daję radę bez problemu, Ale wy marudzicie ;-)

Przeszkody widać, ale już linie parkingowe, to zależy jakie światło i czy się dobrze odznaczają, bo jak mocno słońce świeci lub jest szarówka, to bywa kiepsko.
Jeśli przesiadam się do samochodu 3 lata młodszego, po lifcie, to mogę oczekiwać, że takie elementy wyposażenia jak kamerka będą działały co najmniej tak dobrze jak w poprzednim.
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Marca 2026, 16:40:54 »
 Pytanie do bardziej ogarniętych w tym temacie. Czy to tylko kwestia niskiej
rozdzielczości kamery, czy system info nie poradzi sobie z większą rozdzielczością ?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 15 Marca 2026, 17:31:17 »
Pytanie do bardziej ogarniętych w tym temacie. Czy to tylko kwestia niskiej
rozdzielczości kamery, czy system info nie poradzi sobie z większą rozdzielczością ?
Ja strzelam że limit transferu danych, inaczej po prostu dali by lepszą i problem z głowy, a tak trzeba by zmieniać dużo więcej.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #89 dnia: 15 Marca 2026, 19:01:39 »
Ja strzelam a nawet jestem pewien, że z kamery wychodzi analogowy sygnał CVBS. Rozdzielczość pionowa 480 linii nie jest tragiczna bo to rozdzielczość TV Standard Definition w systemie NTSC, stosowana rownież w przypadku płyt DVD NTSC. Na TV 75" może mało ale na ekran 8 czy 10 cali więcej nie potrzeba.  Myślę, że problemem nie jest rozdzielczość kamery tylko przesyłanie zespolonego sygnalu wizji jednym przewodem zamiast rozdzielenia sygnałów luminancji i chrominancji oddzielnymi przewodami jak to miało miejsce w połączeniach S-Video.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2026, 19:06:39 wysłana przez przmor »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl