Autor Wątek: Auto nie chce odpalić przez 10 min, gdy zgaśnie w trasie.  (Przeczytany 4223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline versol

• Toyot Leżący
  • *
Auto nie chce odpalić przez 10 min, gdy zgaśnie w trasie.
« dnia: 03 Stycznia 2021, 12:30:57 »
Dzień dobry. Mam Corolle Verso z 2004 roku z silnikiem benzynowym 1.8. Od jakiegoś czasu (dokładnie od wakacji) zdarzyło mi się, że po nagłym zgaszeniu (przy za szybkim puszczeniu sprzęgła) auto nie chce odpalić przez jakieś 10 min. Potem pali normalnie.
Jest to dość kłopotliwe, bo dzieje się w najmniej oczekiwanych momentach, zazwyczaj na środku skrzyżowania czy drogi i trzeba go spychać na pobocze i czekać.
Wcześniej na pewno tak się nie działo, gdyż jako początkujący kierowca często powodowałem zgaśnięcie silnika na przykład przy ruszaniu spod świateł i nic się nie działo (tzn auto normalnie odpalało).
Od wakacji stało się tak w sumie 3 razy, ale jest to dość stresujące. Nie dzieje się tak zawsze, bo raz czy dwa próbowałem to wywołać na postoju i nie udało się. Przy normalnym zgaszeniu (guzikiem) auto pali normalnie.
Pytanie: co może być przyczyną? Czy warto iść do mechanika? czy raczej to problem z tych, gdzie diagnozowanie zajmuje 10 razy więcej czasu niż naprawa, a może problem znany i prosty, tylko ja nie potrafię znaleźć info w necie.

Dodam że auto parkuje na ulicy, nie mam dostępu do prądu i narzędzi, więc nie próbowałem zabawy w różnego rodzaju testy, wielokrotne odpalanie i gaszenie itp.

Offline arpal

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auto nie chce odpalić przez 10 min, gdy zgaśnie w trasie.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2021, 12:38:34 »
Sprawdź czujnik na pedale sprzęgła, w Toyotach do odpalenia potrzeba wcisnąć sprzęgło i to do samego końca,
być może jakiś brud lub z słabo wciskasz pedał.

Offline versol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2021, 12:45:17 »
Sprawdź czujnik na pedale sprzęgła, w Toyotach do odpalenia potrzeba wcisnąć sprzęgło i to do samego końca,
To raczej nie to, bo raz, czemu tylko po zgaszeniu w trasie miałby czujnik nie działać, dwa, auto nie pali ale guzik startowy świeci się na zielono (co zwykle się staje po wciśnięciu sprzęgła) i jest jakaś próba zapalenia (tzn są jakieś dziwne odgłosy ale silnikiem raczej nie kręci)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2021, 23:33:59 »
To raczej nie to, bo raz, czemu tylko po zgaszeniu w trasie miałby czujnik nie działać, dwa, auto nie pali ale guzik startowy świeci się na zielono (co zwykle się staje po wciśnięciu sprzęgła) i jest jakaś próba zapalenia (tzn są jakieś dziwne odgłosy ale silnikiem raczej nie kręci)
A, czasem bendix się nie wiesza?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline versol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2021, 00:05:51 »
A, czasem bendix się nie wiesza?
A jest jakiś powód dla którego bendiks miałby się wieszać 10 minut po "niepoprawnym" zgaszeniu silnika a w pozostałych przypadkach działać normalnie?

Co do rozrusznika, to padł jakieś 1,5 roku temu i był naprawiany (regenerowany) i potem paliło auto poprawnie.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2021, 00:13:08 »
Są na tym świecie rzeczy, o których nie śniło się nawet filozofom...
A co oznacza, że sinikiem "raczej" nie kręci?

Offline versol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2021, 14:06:52 »
A co oznacza, że sinikiem "raczej" nie kręci?
to znaczy że z tego co pamiętam z tych 3 razy to nie słyszałem odgłosu kręcenia silnikiem tylko takie syczenie, przez chwile, potem cisza, ciężko ten dzwięk opisać.

Dziś spróbowałem powtórzyć to na parkingu pod pracą, po dojechaniu zgasiłem go niepoprawnie (puściłem sprzęgło na jedynce przy zaciągnietym ręcznym) i nie udało się zreprodukować problemu, po zgaśnięciu auto normalnie odpaliło.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2021, 18:24:51 »
To może to syczenie, to tak jak Krisman zapodał, to jednak problem z bendixem. Jak nie zazębił, to może słyszałeś po prostu silnik rozrusznika i stąd ten dzwięk. A to że akurat przy "niepoprawnym" zgaszeniu Ci się objawiało, to może zwykły przypadek  :o

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2021, 20:31:10 »
Łatwo to sprawdzić, gdy następnym razem wystąpi problem, stuknij czymś "odpowiednim" kilka razy w rozrusznik. Jeśli po tym zabiegu odpali...
Wiem że ciężko to powiązać logicznie, ale spróbować nie zaszkodzi, a mi w bardzo podobnych okolicznościach pomogło zdiagnozować problem w micrze żony.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2021, 20:32:41 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline versol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Stycznia 2021, 10:57:51 »
dobrze, jak nie będzie to na środku skrzyżowania i będę miał coś odpowiedniego to postaram się stuknąć

A co do innych opcji poza bendiksem? Czy możliwe, że coś się zalewa, zatyka itp przy takim "niepoprawnym" gaszeniu silnika? Coś co po 10 minutach może wyschnąć, wyparować lub ostygnąć i umożliwić normalne odpalenie?

Offline versol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marca 2021, 10:12:26 »
Miałem ostatnio troche problemów z odpalaniem ze względu na stary akumulator i mrozy, i gasło mi też pare razy auto podczas walk z zaspami śnieżnymi (parkowanie w nieodśnieżonym mieście), ale opisanego wyżej problemu nie było, tak więc zapomniałem prawie całkowicie o nim, odnosiłem nawet wrażenie że zniknął.

A tu się zreprodukował u rodziców na podwórku. Niestety w takim byłem szoku, a właściwie to już nie pamiętałem co miałem zrobić, nie podjąłem żadnych akcji, tylko rozpakowałem spokojnie rodzine, wróciłem za 5 min i odpaliłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl