Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #270 dnia: 02 Czerwca 2021, 22:08:55 »
A,e dziwny wywód.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #271 dnia: 03 Czerwca 2021, 15:22:03 »
Wracając do tematu poziomu oleju, być może Toyota rozwiąże problem pozbawiając po prostu silniki następnej generacji bagnetu.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #272 dnia: 03 Czerwca 2021, 21:04:04 »
Albo podziałki  na bagnecie.  :o

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #273 dnia: 06 Czerwca 2021, 23:39:13 »
U mnie od 2 mc nie przybywa ale to pewnie efekt ocieplenia oraz jazdy w trybie Sport - silnik szybko się nagrzewa po starcie.
Przy czym spalanie jakoś drastycznie nie wzrosło od jazdy w trybie Sport - średnio 5,9 .. 6,1.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #274 dnia: 18 Czerwca 2021, 10:15:42 »
Przegoniłem auto na trasie Poznań-Kraków-Poznań, średnia prędkość 95 km/h,  stan oleju bez zmian 2-3 mm powyżej kropki na bagnecie. Dokładnie tak samo było miesiąc wcześniej. Przebieg 11,5 kkm.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #275 dnia: 19 Czerwca 2021, 12:01:17 »
u mnie od kwietnia stabilny poziom - ok. 5mm poniżej max. 11,4kkm. W kwietniu jak zgłaszałem serwis prawdopodobnie odciągnął nadmiar - mi powiedzieli że wysłali do analizy  :grin: ale kto ich tam wie

Offline Pajgar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #276 dnia: 19 Czerwca 2021, 23:12:27 »
I dadzą od razu nowe auto z salonu dla świętego spokoju... W UE masz więcej praw chroniących konsumentów i małych przedsiębiorców niż w USA.
Zresztą europejskie normy spełniają tylko elektryki i ściemniane pluginy, które 90% jazdy pokonują na benzynie ale tego oszołomy z UE już nie dostrzegają.  <zalamka>

Oj nie zgodzę się. Jeśli plug in jest regularnie podłączany do prądu celem naładowania baterii to korzystając z niego w sposób zgodny ze sztuką większość czasu jedzie się na prądzie. Poza tym, jeśli nie jest ładowany, to działa jak zwykła hybryda, więc przy niskich prędkościach / w korku etc. śmigasz na baterii ;)
A tu nie dość, że nie na temat to jeszcze bzdury. Ale problemu nie ma, Ali ukraść krowę to dobrze, Alemu ukraść krowę to źle, oj dzieciaku. Jak ktoś sobie chce pogadać o stanach to niech pisze na PW a jak zaczął tu to trzeba było sprostować to czego kolega nie zrozumiał, bo mu tam nie wyszło i teraz musi wszem i wobec to obwieścić i sobie ponarzekać.
Od czasu jak wprowadzili filtry cząstek stałych zaczęły się problemy w autach które jeżdżą w większości w mieście i na krótkich odcinkach.
Ciekawe ile osób było świadomych, że w samochodzie, który kupują jest ww filtr. Ostatnim czasie to chyba pierwsze pytanie w każdym salonie samochodowym, gdzie samochód będzie głównie użytkowany w mieście czy na trasie? Ciekawe czy w przypadku tych Toyot też takie pytanie padło? Jeśli samochód był polecamy jako typowo miejski to niech teraz kombinują albo po każdym podniesieniu się stanu oleju wymieniają go za darmo.

Wysłane z mojego Lenovo K33a48 przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #277 dnia: 21 Czerwca 2021, 06:35:41 »
Nie ma co przesadzać. Jeździć i nawet nie obserwować, a cieszyć się autem.
Jak ktoś bardzo chce może wysłać swoją próbkę do labu. Skoro mamy cały czas nadmiar oleju to jest z czego pobierać próbki do labu ;).

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #278 dnia: 23 Czerwca 2021, 15:47:38 »
Ja zgłosiłem nadmiar oleju w ASO (w kwietniu było 0,8 cm ponad max, przybywało ok 1 mm na 1000 km) - zweryfikowali, pozadawali trochę pytań, jeździć-obserwować. Jakiś czas później zadzwonili z serwisu opowiedzieć mi, że do +35 mm wszystko jest OK czego nie chcą mi dać na piśmie i mam se emailować do TMP. Mniejsza z tym.
Po jakichś dwóch tygodniach sprawdziłem stan i ku mojemu zdziwieniu było bliżej połowy środkowej kropki, więc zacząłem się zastanawiać czy aby czasem nie upuścili w ASO, ale nie nie dzwoniłem i nie pytałem - sprawdzałem na ciepłym, stwierdziłem, że może nie spłynęło wszystko do miski. Od tego czasu (a zrobiłem jakieś 3 kkm) sprawdzałem stan jeszcze dwa razy (tak mniej więcej co 1 kkm), standardową metodą "po nocy" i za każdym razem jest idealnie na równo max i ani drgnie, bagnet pachnie olejem i nie ma się do czego przyczepić. W eksploatacji samochodu nie zmieniłem absolutnie nic, jeżdżę cały czas w trybie normal, trochę autostradami, trochę po mieście a czasem do sklepu kilometr i wygląda na to, że po nastaniu cieplejszych dni nadmiar odparował.

W 15-sto letniej Hondzie nie sprawdzałem oleju tak często jak w nowej Toyocie :P

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #279 dnia: 23 Czerwca 2021, 20:04:03 »
W 15-sto letniej Hondzie nie sprawdzałem oleju tak często jak w nowej Toyocie :P

to miałeś farta, że silnika nie zatarłeś :P
ja w civicu 6 generacji to między przeglądałem wlewałem jakieś 4 litry oleju - przy v-tecu olej szedł jak szalony...
sprawdzanie oleju obowiązkowo raz w miesiącu...

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #280 dnia: 23 Czerwca 2021, 20:27:46 »
W 15-sto letniej Hondzie nie sprawdzałem oleju tak często jak w nowej Toyocie

to miałeś farta, że silnika nie zatarłeś
ja w civicu 6 generacji to między przeglądałem wlewałem jakieś 4 litry oleju - przy v-tecu olej szedł jak szalony...
To chyba miałeś coś nie tak z autem. Miałem accorda 6gen owszem brał olej gdy się często korzystało z VTEC ale bez przesady żeby aż 4 litery. W zasadzie mogłeś tylko filtr zmieniać bez wymiany oleju

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #281 dnia: 23 Czerwca 2021, 23:30:23 »
W 15-sto letniej Hondzie nie sprawdzałem oleju tak często jak w nowej Toyocie

to miałeś farta, że silnika nie zatarłeś
ja w civicu 6 generacji to między przeglądami wlewałem jakieś 4 litry oleju - przy v-tecu olej szedł jak szalony...
To chyba miałeś coś nie tak z autem. Miałem accorda 6gen owszem brał olej gdy się często korzystało z VTEC ale bez przesady żeby aż 4 litery. W zasadzie mogłeś tylko filtr zmieniać bez wymiany oleju

z autem było wszystko w porządku - producenci dopuszczają spalanie 0,5-1 l na 1k km, więc 4l na jakieś 15k korzystając z vteca w czasie każdej podróży jest dość małym wynikiem, ale tak - na wymianie olej nie wyglądał jakoś tragicznie ze względu na częste dolewki

https://www.auto-swiat.pl/dobry-warsztat/porady-dla-kierowcow/ile-oleju-moze-zuzywac-silnik-dlaczego-producenci-zawyzaja-normy-zuzycia-oleju/c8xxlt1

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #282 dnia: 25 Czerwca 2021, 09:56:18 »
Profilaktycznie wymieniłem olej i filtr w połowie okresu, tzn. po 6 mc i 6,6 tys km. Przy okazji dociągnęli mi kluczem dynamometrycznym mocowanie haka.

Offline byobek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 2020 RAV4 HYB
« Odpowiedź #283 dnia: 07 Lipca 2021, 21:07:21 »
Dzisiaj przy okazji wizyty w ASO, zgłosiłem problem przybywającego oleju bo martwi mnie jak wpływa to na zużycie silnika.
Usłyszałem, że martwi to połowę europy i temat jest Toyocie znany ale nie ma powodu do obaw po czym otrzymałem wydrukowaną kartkę z rzekomym stanowiskiem centrali Toyoty w Polsce.
Wklejam zdjęcia otrzymanej kartki:

Jak widać nie ma żadnego podpisu, pieczątki ani nic więc zapytałem skąd mogę wiedzieć że to jest oficjalne stanowisko Toyota Motor Poland i w jaki niby sposób ma mnie to uspokoić skoro to żadna gwarancja. Otrzymałem odpowiedź, że jeśli napiszę w tej sprawię do Toyota Motor Poland to oni oficjalnie napiszą mi to samo.

Ot taki update w temacie.

Offline Szoferr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #284 dnia: 07 Lipca 2021, 23:33:15 »
Link do filmu Hondy: https://youtu.be/0jonzqLK6Io

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl