Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #285 dnia: 08 Lipca 2021, 17:22:57 »
Dzisiaj przy okazji wizyty w ASO, zgłosiłem problem przybywającego oleju bo martwi mnie jak wpływa to na zużycie silnika.
Usłyszałem, że martwi to połowę europy i temat jest Toyocie znany ale nie ma powodu do obaw po czym otrzymałem wydrukowaną kartkę z rzekomym stanowiskiem centrali Toyoty w Polsce.
Wklejam zdjęcia otrzymanej kartki:

Jak widać nie ma żadnego podpisu, pieczątki ani nic więc zapytałem skąd mogę wiedzieć że to jest oficjalne stanowisko Toyota Motor Poland i w jaki niby sposób ma mnie to uspokoić skoro to żadna gwarancja. Otrzymałem odpowiedź, że jeśli napiszę w tej sprawię do Toyota Motor Poland to oni oficjalnie napiszą mi to samo.

Ot taki update w temacie.

Dawać solidny stempel od nich i ma się podkładkę w razie, tfu, czegoś grubego. Choć, jakakolwiek podkładka może być do pupy w walce z takim motoryzacyjnym molochem ;)

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #286 dnia: 08 Lipca 2021, 17:24:57 »
jakby silnik brał 1l oleju na 1000km to podparliby się instrukcją VW, mówiąc, że to normalne.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #287 dnia: 09 Lipca 2021, 13:10:46 »
Dochodzi jeszcze fakt że u nas prąd pochodzi z węgla (w większości) więc ładowanie baterii zanieczyszcza środowisko
Nie ma co dramatyzować, elektryki to przyszłość.
Część będzie z bateriami, a część z butlami z wodorem. Ale ten drugi pomysł jest głupi, bo trzeba zużyć prąd żeby wytworzyć wodór i z wodoru znowu robić prąd.
Nowoczesne elektrownie węglowe są ok. Zresztą łatwiej upilnować jeden komin, niż tysiące rur wydechowych.
Z ogniwami wodorowymi to nie jest absolutnie głupi pomysł. Trzeba tylko szerszego spojrzenia. Wytwarzając wodór z prądu (oczywiście ze stratą)  w piku energetycznym z odnawialnych źródeł jak  fotowoltanika ma bardzo duży sen ponieważ nie robimy wówczas nic innego jak magazynowanie energii a jak wiadomo to jest z prądem bardzo trudne. Sa np elektrownie szczytowo pompowe o sprawności około 80% ale jest ich zbyt mało na tą chwile co prowadzi do podnoszenia napięć w sieci (powyżej 253V i nasze piękne farmy fotowoltaniczne stają bo nie ma jak "wepchnąć" prądu do sieci). problem narasta bo farm jest coraz więcej więc i sens wytwarzania w tym czasie wodoru z prądu będzie miął coraz wjększy sens.

co do pilnowania jednego komina zamiast tysięcy rur wydechowych w 100% się zgadzam. Duże nowoczesne elektrowanie mają wręcz fabryki przy sobie do oczyszczania spalin z wszystkiego co możliwe i jest to monitorowane.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2021, 13:13:29 wysłana przez MarioSl »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #288 dnia: 09 Lipca 2021, 13:23:20 »
Ja też uważam że napęd wodorowy nie jest złym pomysłem. Magazynowanie energii w wodorze ma dużo wyższą gęstość energetyczną niż w akumulatorach.
Ponadto z akumulatorami jest wiele problemów,  np.: dostępność metali ziem rzadkich, ciężar baterii, recykling starych, czas ładowania, wysoka waga auta, ...
Przy napędzie wodorowym też jest akumulator tyle że znacznie mniejszy (więc i problem mniejszy), jak w hybrydzie, służący jako bufor energii z ogniwa paliwowego i z rekuperacji.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2021, 14:12:47 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #289 dnia: 09 Lipca 2021, 15:05:56 »
Profilaktycznie wymieniłem olej i filtr w połowie okresu, tzn. po 6 mc i 6,6 tys km. Przy okazji dociągnęli mi kluczem dynamometrycznym mocowanie haka.
Teraz mam 1k km więcej tj. 7.6 k km, stan oleju - max, nie zmienia się.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #290 dnia: 13 Lipca 2021, 18:04:30 »
Już w Zuljanie na Chorwacji. Stan licznika 9100 km, stan oleju max, nie zmienia się, nie pachnie benzyną. Trasa 1500 km benzyna odparowała. Udało się zabrać box dachowy, bagażnik rowerowy i 3 rowery, 5 osób i skromny bagaż. Prędkości na trasie 110..120 max. D... trochę siadła ale jechaliśmy bardzo ostrożnie.

« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2021, 18:08:27 wysłana przez Markid »

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 14 Lipca 2021, 07:53:47 »
Przez moment myślałem że masz dodatkowe lampy w przednim zderzaku jak tutaj (https://cdn.shopify.com/s/files/1/1239/8296/articles/DSC_3705_1080x.jpg?v=1549481902).

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #292 dnia: 14 Lipca 2021, 08:17:23 »
:) nie, to tylko anonimizacja tablicy rejestracyjnej.

Offline BaRBara666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #293 dnia: 24 Lipca 2021, 22:38:26 »
Tak sobie czytałem i googlowałem "paliwo w oleju" i widzę, że Toyota to przoduje w tym problemie w googlu... 16% paliwa w oleju? Przecież to żart. Norma aby uznać olej w/g wszystkich norm za "zdatny" jest chyba 5% od 3% już na forum oilclub.de jest mowa o tym aby wymieniać i że DUŻO. Niech ktoś komu tak wyrzuca olej ponad max i do tego śmierdzi benzyną wyśle olej do analizy i z certifikowaną analizą z laboratorium (najlepiej polaris) i komentarzem, wyśle do Toyoty zapytanie o komentarz bo idę o zakład, że olej z 16% paliwa jak załóżmy, że był 5W30 lany tak teraz jest 0W12, więc pytanie czy Toyota w ogóle przewiduje takowy. Poza tym sprawdzicie, czy faktycznie 1cm ponad to 9% paliwa ... a 3.5cm ponad to 16% ... czarno na białym będzie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: 25 Lipca 2021, 11:42:52 »
Co Ty nam tu spamujesz, marketingowy trollu.
Toyota się nie psuje i koniec.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #295 dnia: 25 Lipca 2021, 20:15:38 »
Co Ty nam tu spamujesz, marketingowy trollu.
Toyota się nie psuje i koniec.
Miałeś zadane pytanie wskaz nam markę która się nie psuje.

Poza tym sprawdzicie, czy faktycznie 1cm ponad to 9% paliwa ... a 3.5cm ponad to 16% ... czarno na białym będzie.
No właśnie, może będzie może nie, żeby była podkładka potrzebny czyli papier z analizą a tak mamy wrażliwość nosa, znajomość prawidłowego zapachu oleju Mietka i Józka   :grin:

Offline BaRBara666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #296 dnia: 25 Lipca 2021, 21:43:22 »
Dziwie się, że nikt jeszcze tego nie zrobił, a swoją drogą dzięki za ten temat - rozwiało moje problemy z Toyotą - czyli nie kupować właśnie chciałem sobie poczytać przed ewentualnym zakupem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: 25 Lipca 2021, 22:34:21 »
Zaraz Cię tu zeżrą :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #298 dnia: 25 Lipca 2021, 22:54:54 »
Dziwie się, że nikt jeszcze tego nie zrobił, a swoją drogą dzięki za ten temat - rozwiało moje problemy z Toyotą - czyli nie kupować właśnie chciałem sobie poczytać przed ewentualnym zakupem.

No właśnie i dobrze zrobiłeś, że zapoznałeś się z tematem i dzięki temu ustrzeżesz się zakupu Toyoty i nie będziesz miał problemu z produkcją oleju i skrzypieniem przedniego fotela.

Skoro mowa o oleju polecam Ci jakiegoś nowego VW 1,5 evo 150 KM może być Tiguan - bardzo fajne silniczki i ASO uprzedza i  kierowcy potwierdzają, że silniki biorą olej (nie za dużo bo w sam raz) to przynajmniej nie będziesz się martwił, że coś Ci przybędzie .

Offline BaRBara666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #299 dnia: 26 Lipca 2021, 00:24:00 »
Zaraz Cię tu zeżrą :)

Niech żrą  :grin: ... Opinie o VW też znam. W Toyocie olej leci do góry, w VW do dołu, choć chyba te czasy VW ma za sobą od jakiegoś 2012 roku  :-) Każde auto jest usterkowe, ale póki co szukam czegoś co chociaż nie ma problemów podstawowych a więc "olejowych" ani w górę ani w dół w czasie "normalnej" eksploatacji z przewagą miasta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl