Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przebywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Stycznia 2021, 11:13:52 »
To ja odpowiem tak: u mnie w salonie Toyoty powiedzieli mi 3 razy (!), że producent zaleca wymianę oleju przy 1000 km
Znajomy kupił w tym roku Proace i tam jest jakiś mini silnik benzynowy 1.2 chyba. Jak z nim rozmawiałem to twierdzi że warunkiem gwarancji na 1 000 000km jest wymiana oleju po pierwszym 1 000km.
Nie wiem jakie tam są interwały olejowe w tym Proace, pewnie też co 15k km.

"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

pireus

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Stycznia 2021, 12:06:17 »
warunkiem gwarancji na 1 000 000km
Mogą dać i gwarancję na 20 milionów km. bo i tak wiadomo, że nikt w ciągu 3 lat nie przejedzie takiej odległości.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Stycznia 2021, 21:08:02 »
Wymiana po 1000 nie jest żadnym warunkiem. Warunkiem jest wykonywanie przeglądów
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Stycznia 2021, 08:40:14 »
U mnie też był stan 3mm powyżej max .Po trasie 600 km po S-ce stan max i znacznie mniejszy zapach benzyny.
Widać hybrydę jak desla trzeba co jakiś czas przygonić na dłuższej trasie.
Codzienna jazda to 15 km do pracy po mieście .
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2021, 08:46:33 wysłana przez pirad »

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Stycznia 2021, 12:23:04 »
Tu nie hybryda winna a bezpośredni wtrysk.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Stycznia 2021, 12:34:06 »
Tu nie hybryda winna a bezpośredni wtrysk.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Chodziło mi ogólnie o rodzaj napędu

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Stycznia 2021, 12:37:16 »
bezpośredni

W 4gen był tylko pośredni, ciekawe czy tam problem występuje

Arst

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Stycznia 2021, 13:31:19 »
W 4gen był tylko pośredni, ciekawe czy tam problem występuje
Oczywiście, że występuje. Pisałem o tym tutaj na forum jakiś czas temu -> https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47852.msg659369.html#msg659369
U mnie teraz to już olej sięga tego załamania na bagnecie, ale jako że auto jest flotowe i zostało mi pół roku do końca umowy to... nie mój cyrk, nie moje małpy.
ASO twierdzi "jeździć, obserwować", ręce opadają... ale widocznie ten typ tak ma :wallbash:

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Stycznia 2021, 13:36:49 »
Nie ma co załamywać już pokazałem też podobna fotkę co ty rok temu wystawiłeś. Więc nie ma co panikować mimo 54 tys.km przebiegu mam sucho pod podłogą i nie czuć benzyną w komorze silnika.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Stycznia 2021, 14:25:23 »
Raczej chodzi o to, żeby silnik się nie zatarł ;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Stycznia 2021, 16:21:31 »
Nie ukrywam, że jest to dla mnie dość niepokojący temat, bo sam od 2500 km mam pierwsze w życiu nowe auto i jest to też moja pierwsza hybryda. Mam gorącą nadzieję, że nie będzie to dla mnie życiowe rozczarowanie, ale tak myślę, że Toyota produkuje hybrydy od ładnych paru lat (w tym zajeżdżane  na taksówkach do granic możliwości priusy) i jakoś nie przypominam sobie żadnych głośnych afer dotyczących zatartych motorów. W Camry jest ten sam problem? Czytam w tym wątku, że IV gen. również miała taką przypadłość i co - czy jest tu ktoś na forum albo znacie kogoś komu padł samochód lub musiał z tego powodu robić remont? Nie jestem inżynierem, więc może to co piszę jest naiwne i będę stan oleju obserwował ale czy może tak być, że taka jest cecha silników Toyoty eksploatowanych w trybie włącz-wyłącz-włącz-wyłącz i nie wpływa to na żywotność?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Stycznia 2021, 16:29:14 »

eksploatowanych w trybie włącz-wyłącz-włącz-wyłącz i nie wpływa to na żywotność?

Właśnie nie , ponieważ uruchomienie nie jest odpalane odrazu z rozrusznika więc mniej męczy już w poruszaniu gdy włączony jest EV. Miałem CRV że przyszło mi do głowy (na co dzień odpalam 10 razy)  to zaraz padnie rozrusznik , pasek itd. te są bardzo podatne na zużycia przy odpalaniu auta.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Arst

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Stycznia 2021, 17:17:23 »
Mam gorącą nadzieję, że nie będzie to dla mnie życiowe rozczarowanie, ale tak myślę, że Toyota produkuje hybrydy od ładnych paru lat (w tym zajeżdżane  na taksówkach do granic możliwości priusy) i jakoś nie przypominam sobie żadnych głośnych afer dotyczących zatartych motorów. W Camry jest ten sam problem? Czytam w tym wątku, że IV gen. również miała taką przypadłość i co - czy jest tu ktoś na forum albo znacie kogoś komu padł samochód lub musiał z tego powodu robić remont?
Też tak samo myślałem, że przecież Toyota robi napędy HSD nie od wczoraj, ale jak ostatnio połączyłem "kropki", to się złapałem na tym, że te wszystkie Priusy, Aurisy, Lexusy CT200h - są oparte na motorze 1.8 (a tam o takich problemach jakoś nie słychać).
Natomiast ten 2.5L w RAV4 jest dostępny w HSD dopiero od 2016 (nie wiem od kiedy w Lexusie NX300h, ale chyba niewiele wcześniej), więc siłą rzeczy nie ma jeszcze na rynku za dużo egzemplarzy z przebiegami grubo ponad 100-200tys.km. To może być charakterystyczna przypadłość tej jednostki. Pożyjemy, zobaczymy...

Ja wiem jedno - przenikanie benzyny do oleju to o wiele groźniejsze zjawisko, niż spalanie oleju. Jak silnik bierze olej, to zawsze można dolać i dalej jeździć. Ale jak olej rozcieńcza się benzyną, to:
- szybciej się degraduje
- spadają właściwości smarne
- upuszczenie to słaby pomysł, należałoby częściej zmieniać olej (czyli w moim przypadku co 3-4tys.km, bo po 5tys.km to już zaczyna mi kapać z bagnetu niczym woda)
- rośnie ciśnienie w układzie olejowym, co może się skończyć rozszczelnieniem silnika, albo i uwaloną UPG w dłuższej perspektywie.

Cytując klasyka - "dziękuję, postoję". Oby te obawy okazały się bezzasadne, ale będę śledził forum i opinie innych użytkowników przez następne 3 lata :cool:

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Stycznia 2021, 17:23:41 »
Ja jestem ciekawy jak potoczy się sprawa tych zaplombowanych bagnetów przez serwis. Będą musieli jakoś zareagować jak  otworzą plombę i będzie centymetr ponad stan.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Stycznia 2021, 18:06:29 »
Ja chyba mam jakieś inne auto
Wycieraczki na działają prawidłowo
Nic nie trzeszczy
Olej jest na takim samym poziomie jak dzień po zakupie
Dzisiaj specjalnie sprawdziłem dokładnie rano na zimnym silniku - milimetr powyżej max, zapach oleju nie benzyny a jeżdżę głównie na krótkich dystansach po mieście.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl