Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Stycznia 2021, 20:30:36 »
to by napisali w instrukcji obsługi
W dieslach przybywanie oleju jest na porządku dziennym i nie zauważyłem takiej informacji w instrukcji obsługi, a trochę tych aut przez moje ręce przeszło. Nie żebym się czepiał, wymądrzał, ale obserwuję stan oleju od zakupu - wiele czytałem na forum o tym - i tak jak mi nalali tak mam a jeżdżę na odcinkach nie dłuższych niż 5-10 km w większości. Może po prostu mam szczęście.:)
Hmmm... Posiadasz w dieslach oleju przybywa? Czyżby go turbina produkowała? A ja zawsze myślałem że w dieslach to są ubytki oleju a to ciekawe

diesel z dpf-em musi okresowo tego dpf-a wypalić. Robi to zwiększając ilość wtryskiwanego paliwa (w celu podwyższenia temperatury gazów do temp. zapłonu sadzy) co powoduje jednocześnie rozrzedzenie  oleju. Ropa naturalnie odparowuje ale gdy proces nie jest zbilansowany (np. proces dopalania nie jest w krótkich trasach kończony i dopalania następują zbyt często albo gdy pojemność dpfa spada na skutek akumulacji osadów stałych i dopalanie uruchamiane jest zbyt często) pojawia się problem rozrzedzenia oleju. Problem rzeczywisty lub urojony, bo stopień rozrzedzenia nie jest mierzony ale estymowany.
Miałem kiedyś takiego gagatka, jechał jak wściekły ale komputer zupełnie nie radził sobie z dpfem. Co ciekawe producent w późniejszym modelu rozwiązał problem zmieniając algorytm estymacji rozrzedzenia  :cheesy:

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Stycznia 2021, 17:35:37 »
Dzis porownywalem olej z silnika i banki zostalo mi 0.5 litra po wymianie przy 2000km. Ten z silnika jest wyczuwalnie zadszy chociaz z banki tez jest wodnisty ( 0w 16). Tak sie zastanawiam czy moze nue zmienic na 0w 20.  Oczywiscie mam kolo 0.5 cm ponad max i wali paliwem.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Stycznia 2021, 18:27:48 »
Tak sie zastanawiam czy moze nue zmienic na 0w 20.

nowe silniki są projektowane pod 0w16 i mają pompę oleju o zmiennym wydatku
https://www.youtube.com/watch?v=9GWKBbEMCC4&t=3s

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Stycznia 2021, 16:15:59 »
Po trzech miesiącach obserwacji stwierdzam, że w wersji benzynowej jest to problem trochę "wydumany".
Zakres oleum na bagnecie ma się najczęściej na max, czasem po dłuższym postoju nieco więcej (2-3mm) generalnie spoko, przestaję to obserwować, bo przez te ciągle zaglądanie pod maskę przyszedł mi pomysł zainstalowania siłowników w miejsce tego "patyka" w Qashqaiu już zrobione, to i tu się zrobi. Zresztą są gotowe zestawy.
Fakt, że u mnie 90% jazdy to odcinki po 15 km + krótkie w mieście. 10% to trasa

Wysłane z mojego j23  przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Stycznia 2021, 17:51:01 »
Po trzech miesiącach obserwacji stwierdzam, że w wersji benzynowej jest to problem trochę "wydumany".
Zakres oleum na bagnecie ma się najczęściej na max, czasem po dłuższym postoju nieco więcej (2-3mm) generalnie spoko, przestaję to obserwować, bo przez te ciągle zaglądanie pod maskę przyszedł mi pomysł zainstalowania siłowników w miejsce tego "patyka" w Qashqaiu już zrobione, to i tu się zrobi. Zresztą są gotowe zestawy.

Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
? dnia: 03-01-2021, 18:59:22 ?
Cytuj (zaznaczone)
Cześć.
W związku z tym, że wiele osób pisało o przybywaniu oleju (rozcieńczanie benzyną) postanowiłem założyć ten temat by wszyscy mogli wpisywać swoje obserwacje i przemyślenia.
Problem nie jest blachy i warty by to obserwować.....................

Szybko zmieniasz zdanie , nie ,,bawisz,,  sie zawodowo w politykę  <brawo>
RAV4 2.5 hybrid

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Stycznia 2021, 18:08:57 »
Temat został założony w dobrej wierze. Na forum jest sporo na ten temat, dlatego zaraz po odbiorze 08.10 sprawdziłem stan oleju, potem jeszcze ze dwa trzy razy i jak napisałem gdzieś wyżej uznałem, że temat wydumany. Teraz  @Krisman doszedł do tego samego wniosku, jaka polityka.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Stycznia 2021, 18:15:44 »
Lepiej na zimne dmuchać niż się obudzić z zatartym silnikiem po gwarancji

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Stycznia 2021, 18:17:33 »
Kiedyś posiadałem Avensisa T22 i w instrukcji był zapis iż przy jeździe na krótkich odcinkach do oleju przenika woda i benzyna co może powodować zmianę poziomu oleju, domieszki odparują przy jeździe z dużą prędkością. Uważam iż Toyota powinna przywrócić ten zapis w instrukcji. Termostat w nowych silnikach Toyoty jest dość zimny, otwiera się w okolicach 80-84 stopni (w autach europejskich często przekracza się 100-105 stopni) do tego dochodzi częste gaszenie silnika w jednostkach hybrydowych i wychładzanie go. To ile benzyny pozostanie w oleju zależy od naszej jazdy, im więcej jazdy miejskiej tym gorzej dla silnika, latem sytuacja powinna się poprawić. Jeżeli jeździcie głównie w mieście i chcecie przedłużyć żywotność silnika to dobrze będzie skrócić interwał wymiany oleju i raz w tygodniu lub miesiącu (zależnie od chęci i możliwości) przegonić autko po obwodnicy czy autostradzie.
Jeszcze ciekawy filmik odnośnie interwałów wymiany oleju:
https://www.youtube.com/watch?v=v4JS7PybV2k

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Stycznia 2021, 18:19:30 »

Szybko zmieniasz zdanie , nie ,,bawisz,,  sie zawodowo w politykę  <brawo>
Szanowny Panie @darek60, temat założyłem bo o to prosiłeś Ty, nie pamiętasz?
Tematu nie zamykam, napisałem tylko o moich spostrzeżeniach odnośnie mojego silnika w wersji benzynowej, z moim stylem jazdy.
Przez 3 miesiące i 4kkm regularnie to obserwowałem i stwierdziłem, że mogę spać spokojnie.

A na tego rodzaju przytyki mam tylko anegdotę.

Wie pan co mają wspólnego braki w uzębieniu i w wychowaniu?
I jedno, i drugie widać, jak ktoś gębę otworzy.

« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2021, 18:21:53 wysłana przez Krisman »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Stycznia 2021, 20:34:00 »
Szanowny Panie @Krisman .  Jakie przytyki , przypomniałem twoje teksty , i zdziwiłem się że w ciągu trzech tygodni ,silnik ozdrowiał, i nagle nadmiar oleju uznałeś za standard.??

Rozumiem że nie możesz się powstrzymać od anegdotek skierowanych pod moim adresem ,więc nie dziw sie , i nie płacz przed administratorem , jak dostaniesz ripostę.

,, Cóż komu z tego, że zjadł wszystkie rozumy ,jeżeli nie ma własnego ,, Sokrates

Chcesz się dalej w to bawić to zapraszam.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Stycznia 2021, 21:56:32 »
3 miesiące nie tygodnie, tyle to obserwowałem.
W polemiki nie mam zamiaru wchodzić,  jeszcze raz przeczytaj swoje posty...ze  zrozumieniem, bo mam wrażenie,  że szybciej piszesz różne impertynencje niż myślisz.
Pisząc o "idiotach" "politykach" itp. wystawiasz sobie sam laurkę, ale mam wrażenie,  że masz to w Doopie i ne liczysz się ze zdaniem innych.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

Offline Vegezerny

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Stycznia 2021, 22:10:50 »
Ostatnio oglądałem ten film poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=y5oaQ0LW3A4

czego nie robić w hybrydach w punkcie number four serwisant sam mówi żeby dolewać olej poniżej poziomu na zimnym silniku.
 :czerwona:

zimny mniej wiecej na środku pomiędzy kropkami na bagnecie, 5 minut po zgaszeniu silnika maksymalnie na maxa powinno byc.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2021, 22:18:48 wysłana przez Vegezerny »

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Stycznia 2021, 01:27:24 »
Ten film to typowy przykład parcia na szkło. Nic ciekawego.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Stycznia 2021, 23:15:12 »
U mnie jest przelane z 3 milimetry ponad max ale ani nie przybywa ani nie ubywa :)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Stycznia 2021, 23:17:50 »
A ja nie zaglądam i mam święty spokój

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl