Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Stycznia 2021, 11:19:01 »
Masz dużo racji, przy starcie benzynowej jednostki są duże obroty i zwiększona dawka paliwa, ja jeszcze zastanawiam się jaki to będzie miało wpływ na GPF i czy w ogóle.
Generalnie na razie to wszystko jest wróżeniem z fusów herbatki wróżbity Macieja.
Myślę,  że jeszcze  w tym roku będzie zmiana Softu.
Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Stycznia 2021, 11:29:34 »
wpływ na GPF

O widzisz, nie dokształciłem się, a w sumie to bardziej nie podejrzewałem Toyoty, że wsadzi to dziadostwo do HSD. To może być najistotniejsza przyczyna całego problemu i soft-softem, a problem może pozostać.

Pożyjemy - zobaczymy, na razie chyba zostaje tylko częsta zmiana oleju i pogonienie auta regularnie trasą.
3VZ.pl

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #92 dnia: 27 Stycznia 2021, 11:53:41 »
Hej a co mam zrobić jak u mnie od nowości stan max i się nie zmienia a mam 4,6 kkm, głównie po mieście

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 27 Stycznia 2021, 11:54:38 »
wpływ na GPF

Pożyjemy - zobaczymy, na razie chyba zostaje tylko częsta zmiana oleju i pogonienie auta regularnie trasą.

Niezbyt optymistycznie  :o

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #94 dnia: 27 Stycznia 2021, 12:15:35 »
Hej a co mam zrobić jak u mnie od nowości stan max i się nie zmienia a mam 4,6 kkm, głównie po mieście

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka
Ciesz się

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #95 dnia: 27 Stycznia 2021, 12:16:03 »
Kupiłem auto w benzynie - hybrydzie, bo robię krótkie trasy, a tu okazuje się, że na krótkie trasy diesel czy benzyna też nie są odpowiednie.
Wychodzi na to, że powinienem kupić Plugin'a lub elektryka i jeździć na prądzie lub też jeśli chcę oszczędzić obecne auto to codzienne trasy planować jak najdłuższe - zawsze ze 2..3 rundki dookoła miasta.;)
Albo oszczędzam paliwo i czas albo samochód. Słabe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #96 dnia: 27 Stycznia 2021, 12:46:56 »
Jest gwarancja, można ją przedłużyć więc spoko
Auto jest dla mnie a nie ja dla niego i choć zawsze dbam o auta, to nie mam zamiaru zmieniać sposobu użytkowania
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2021, 12:48:31 wysłana przez Krisman »

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Stycznia 2021, 16:46:58 »
Jeśli dobrze pamiętam, to czytałem tutaj na forum 2 razy, że koledzy mieli +1 cm na bagnecie i rosło. Reszta wygląda na przypadki wahania w zakresie 2-5 mm powyżej poziomu MAX, ale nie wygląda to na regularne podnoszenie się stanu. Takie wahania typu +/- 1-2mm mierzone bagnetem są meganieprecyzyjne (nie mówiąc już o tym, że tym bagnetem w toyocie zawsze 4 razy musze sprawdzić zanim jednoznacznie odczytam poziom, nie wiem jak oni to zrobili, ale w żadnym aucie nie miałem takiego problemu). Żeby mieć pewność trzebaby do pomiaru spuszczać olej za każdym razem. U mnie po 3 kkm poziom sie waha pomiedzy 2-4 mm powyżej poziomu max, czasem śmierdzi benzyną, czasem nie. Nie wygląda to na nic niepokojącego i postanowiłem już tam nie zaglądać przez następne 3 kkm. Nie po to mam nowe auto na gwarancji żeby maskę otwierać co drugi dzień i sprawdzać stan oleju (w starej Hondzie nawet nie było potrzeby tego robić, a jak wiadomo Honda lubi wypić ;-) ).
Na koniec jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała - płukanka. Płukanie silnika przeprowadza się specjalnymi dedykowanymi preparatami (które w składzie mają 85% nafty) lub po prostu naftą. Silniki się z tego powodu nie zacierają - w jednym z filmów, które oglądałem, facet zalał benzynowy silnik najpierw 2 razy płukanką, następnie 3 razy czystym olejem napędowym i silnik wcale się nie zatarł ani nie rozszczelnił - po zalaniu normalnym olejem auto służyło mu do tyrania.
Wnioski nasuwają się same i każdy wyciągnie swoje.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Stycznia 2021, 17:28:07 »
Te silniki mają elektryczne pompy olejowe
Dostępne schematy mówią o napędzie łańcuchem z wału (elektronicznie steruje się ciśnieniem pompy), a elektryczne pompy siedzą w niektórych nowych skrzyniach automatycznych np. ZF-a.

GPF może być dobrym tropem, 1.8 HSD go nie ma, wersje 2.0 i 2.5 z USA chyba też go nie posiadają, tak jak wcześniejsza generacja 2.5 HSD. GPF czyści się poprzez dostarczenie tlenu przy hamowaniu silnikiem lub poprzez nie podanie paliwa co kilka cykli pracy. Podczas zimnego rozruchu paliwo, które nie odparuje (więc nie zostanie spalone) częściowo osiada na tulei cylindra i spływa do oleju, a reszta zostaje wyrzucona zaworem wydechowym. Jednak gdy filtr GPF zostanie zapchany może powodować iż część paliwa normalnie wyrzucanego do kolektora wydechowego przedostaje się z gazami wydechowymi do oleju. Nie wiadomo przy jakiej różnicy ciśnień zachodzi regeneracja filtra.
Osoby, które mają problem z olejem mogą sprawdzić stan filtra jakąś aplikacją diagnostyczną, powinien być dostęp do wskazań czujnika różnicy ciśnień.
Może Admin scali wątki o przybywaniu oleju silnikowego w RAV4 i Corolli, są to technologicznie identyczne silniki, a na forum są chyba różne 3 wątki. 

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Stycznia 2021, 18:10:42 »
Dostępne schematy mówią o napędzie łańcuchem z wału (elektronicznie steruje się ciśnieniem pompy), a elektryczne pompy siedzą w niektórych nowych skrzyniach automatycznych np. ZF-a.

Fakt, zapędziłem się w tym gąszczu elektrycznych pomp: silnika, nagrzewnicy, skrzyni. Rzeczywiście oleju wciąż jest mechaniczna (co mnie trochę dziwi), a ciśnieniem steruje ECU na bazie czujnika ciśnienia i elektrycznego zaworu.
3VZ.pl

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 27 Stycznia 2021, 18:42:59 »
Nie wygląda to na nic niepokojącego i postanowiłem już tam nie zaglądać przez następne 3 kkm. Nie po to mam nowe auto na gwarancji żeby maskę otwierać co drugi dzień i sprawdzać stan oleju
:good: :good: :good: Ja też.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Stycznia 2021, 19:37:42 »
Nie wygląda to na nic niepokojącego i postanowiłem już tam nie zaglądać przez następne 3 kkm. Nie po to mam nowe auto na gwarancji żeby maskę otwierać co drugi dzień i sprawdzać stan oleju

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline gbbsoft

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 27 Stycznia 2021, 19:42:28 »

Może Admin scali wątki o przybywaniu oleju silnikowego w RAV4 i Corolli, są to technologicznie identyczne silniki, a na forum są chyba różne 3 wątki.
Lepiej nie. Ja nie czytam forum o Corolli, bo jej nie mam...

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #103 dnia: 27 Stycznia 2021, 20:08:40 »

Lepiej nie. Ja nie czytam forum o Corolli, bo jej nie mam...

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Dlatego zostaje tak jak jest.
3VZ.pl

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Stycznia 2021, 21:00:07 »

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja też tak uważam że nie ma co często zaglądać mimo pełnej gwarancji.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl