Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157274 razy)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #150 dnia: 20 Lutego 2021, 14:16:17 »
Hymm, akurat akcja nie dotyczyła pancernych silników z jedynki a serii z dwójki
Mylisz się avka1 silnik 1.8 .Miałem pozniej 2 2.0 i 1.8 i tam nic się nie działo

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #151 dnia: 20 Lutego 2021, 14:37:30 »
Mylisz się avka1 silnik 1.8 .Miałem pozniej 2 2.0 i 1.8 i tam nic się nie działo
A które roczniki?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #152 dnia: 20 Lutego 2021, 16:08:30 »
Nie mylę się, mój kolega ma ten model po wymianie (avensis 2) ale obaj mamy rację :)
Najwięcej oleju silnikowego zużywają konstrukcje japońskie. W tej kategorii przoduje silnik 1,8 VVT-i ze zmiennymi fazami rozrządu produkcji Toyoty. Jednostka ta znajduje się w takich modelach, jak Corolla IX, Avensis I i II generacji czy Corolla Verso. Usterka może pojawiać się już nawet przy przebiegach około 50 000 km, jednak znacznie częściej dotyczy aut, które mają za sobą ponad 150 000 km.

Może się wydawać, że wymiana pierścieni  i honowanie cylindrów rozwiąże problem, ale niestety po pewnym czasie może on powrócić. Najskuteczniej będzie wymienić kadłub, z czym niestety wiążą się wysokie koszty ? około 3000 zł. W części aut z tym silnikiem wadliwe kadłuby wymieniano na gwarancji, niestety nie we wszystkich udało się wyeliminować tę usterkę. Jeśli nie zainwestujemy w taką naprawę, będziemy musieli liczyć się ze zużyciem około 1 l oleju na każde 1000 km.
https://autokult.pl/9655,ktore-silniki-zuzywaja-za-duzo-oleju-poradnik
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #153 dnia: 20 Lutego 2021, 19:51:20 »
Nie mylę się, mój kolega ma ten model po wymianie (avensis 2) ale obaj mamy rację :)
Najwięcej oleju silnikowego zużywają konstrukcje japońskie. W tej kategorii przoduje silnik 1,8 VVT-i ze zmiennymi fazami rozrządu produkcji Toyoty. Jednostka ta znajduje się w takich modelach, jak Corolla IX, Avensis I i II generacji czy Corolla Verso. Usterka może pojawiać się już nawet przy przebiegach około 50 000 km, jednak znacznie częściej dotyczy aut, które mają za sobą ponad 150 000 km.

Może się wydawać, że wymiana pierścieni  i honowanie cylindrów rozwiąże problem, ale niestety po pewnym czasie może on powrócić. Najskuteczniej będzie wymienić kadłub, z czym niestety wiążą się wysokie koszty ? około 3000 zł. W części aut z tym silnikiem wadliwe kadłuby wymieniano na gwarancji, niestety nie we wszystkich udało się wyeliminować tę usterkę. Jeśli nie zainwestujemy w taką naprawę, będziemy musieli liczyć się ze zużyciem około 1 l oleju na każde 1000 km.
https://autokult.pl/9655,ktore-silniki-zuzywaja-za-duzo-oleju-poradnik

Ale tak naprawdę wkrada się tu totalny bałagan. Co to znaczy że silnik toyoty 1,8 vvti zjada olej? Albo konstrukcje japońskie zużywają najwięcej oleju?  Zasada jest prosta i nie dotyczy tylko 1,8 ale całej rodziny zzetów. Czyli do połowy 2005r wychodziły z wadą pierścienie + tłoki. Wbrew pozorom sporo jest aut z wymienioną motorownią na gwarancji. W starszych autach wymienia się pierścienie co zazwyczaj starcza. Więc to nie jest wina silnika samego w sobie tylko wady konstrukcyjnej.

Co ciekawe w linku jest podanych kilka silników a co z resztą ?

Co z silnikami grupy Vw. Koncern toyoty miał wpadkę z linią zz a vw tuż po wejściu  tsi chyba nie miał żadnej opcji nie biorącej oleju... Co z silnikami psa + bmw czyli thp i pochodnymi ? Co z resztą silników bmw nawet tymi uznanymi gdzie panewki wymienia się co 50k.km.a zużycie oleju rzędu 10l na 10k.km.to norma serwisowa  :o 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #154 dnia: 20 Lutego 2021, 20:44:26 »
Nie neguję, chodziło mi tylko o to, że dwójka zjadała potworne ilości oleju, bo doświadczył tego mój bliski kolega. O tsi (początki nawet mi nie przypominaj )

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #155 dnia: 20 Lutego 2021, 21:41:00 »
Mnie zjadał w 1 czyli t 22 w 2 czyli t25 nic w t 27 nic .Moja pierwsza była z początku produkcji i miala wadę fabryczną .Brała olej ale tylko latem zimą nie.Twój kolega musiał trafić na jakiś egzemplarz bo moje avki nic nie brały.A jeszcze wcześniej miałem carinne i tez nie brala oleju

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #156 dnia: 20 Lutego 2021, 23:37:48 »
Mnie zjadał w 1 czyli t 22 w 2 czyli t25 nic w t 27 nic .Moja pierwsza była z początku produkcji i miala wadę fabryczną .Brała olej ale tylko latem zimą nie.Twój kolega musiał trafić na jakiś egzemplarz bo moje avki nic nie brały.A jeszcze wcześniej miałem carinne i tez nie brala oleju
To była gruba sprawa,(opadały tuleje cylindrów) aż się dziwię, że nie słyszałeś! TOYOTA się uderzyła w "pierś" i wymieniała całe bloki na gwarancji w dwójkach z początku produkcji. Na całym świecie.
Mój znajomy w "akcji" tu:
https://avensis.info/viewtopic.php?t=3805&start=30
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2021, 23:42:25 wysłana przez Krisman »

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #157 dnia: 27 Lutego 2021, 15:36:09 »
Jeżdżę od czerwca 2020, hybryda, awdi. Przebieg obecny 7400km. Olej zmieniany przy ok. 1800 na 0W16. Tak czytałem sobie ten wątek ale jakoś nie mogłem się zebrać aby sprawdzić jak to jest u mnie.

I tak: robię małe przebiegi dzienne 4km w jedną stronę do pracy. Raz na jakiś czas miasto 15km etc. typowo. Dziś pożyczyłem bratu auto - zrobił 650km (ok 60% autostrada ekspresówka, 120km/h). Po tych ok 15 min silnik jeszcze ciepły. Stan ok. 5mm powyżej maks, czuć zapach benzyny.

Czy ktoś jeszcze z forumowiczów zgłaszał to do ASO? Jak się do tego ustosunkowują?

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 27 Lutego 2021, 18:36:48 »
Może ktoś wrzucić zdjęcie bagnetu? Ja sprawdzam u siebie i zawsze jest tak rozmazane,że nic nie widzę ????
Robię to po 10-20 minutach od jazdy

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 28 Lutego 2021, 21:34:55 »
Może ktoś wrzucić zdjęcie bagnetu? Ja sprawdzam u siebie i zawsze jest tak rozmazane,że nic nie widzę ????
Robię to po 10-20 minutach od jazdy
Na jednej stronie jest rozmazane, na drugiej ok.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 28 Lutego 2021, 22:45:24 »
Na obydwu stronach mam rozmazane.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 04 Marca 2021, 21:12:14 »
Jeżdżę od czerwca 2020, hybryda, awdi. Przebieg obecny 7400km. Olej zmieniany przy ok. 1800 na 0W16. Tak czytałem sobie ten wątek ale jakoś nie mogłem się zebrać aby sprawdzić jak to jest u mnie.

I tak: robię małe przebiegi dzienne 4km w jedną stronę do pracy. Raz na jakiś czas miasto 15km etc. typowo. Dziś pożyczyłem bratu auto - zrobił 650km (ok 60% autostrada ekspresówka, 120km/h). Po tych ok 15 min silnik jeszcze ciepły. Stan ok. 5mm powyżej maks, czuć zapach benzyny.

Czy ktoś jeszcze z forumowiczów zgłaszał to do ASO? Jak się do tego ustosunkowują?
Ja zgłosiłem i czekam na info.
Zgłaszajcie bo inaczej nic z tym nie zrobią...

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #162 dnia: 05 Marca 2021, 16:11:29 »
Tradycyjnie porśba o zwrotna informację jak do tego podeszli.
Ja porobie jeszcze kilka pomiarów w zależności od długości jazdy + foty i najprawdopodobniej zgłoszę.

Offline Lisek.19

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: 05 Marca 2021, 23:06:37 »
Panowie czy jest możliwe żeby skrzynia biegów automatyczna ślizgała podczas przyspieszania silnik 2.0 benzyna.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #164 dnia: 06 Marca 2021, 06:25:27 »
Masz obrotomierz, jeśli coś takiego by miało miejsce to podczas wzrostu obrotów auto by nie przyspieszało.
Skrzynie CVT mają taki "efekt" uboczny, wrażenie ślizgającego się "sprzęgła" (opisywany tu na forum - w dziale Prius chyba między innymi)
A dlaczego pytasz, co się według Ciebie dzieje? Mam ten sam zestaw (Direct CVT +2.0) i przy gwałtownym wciśnięciu gazu, chyba  na eco szczególnie, jest taki subiektywny efekt za wysokich i zbyt wcześnie pojawiających się obrotów silnika.
W nissanach z CVT  był taki objaw podczas wyprzedzania albo na wzniesieniu, gdy mocno wciśniemy pedał gazu, silnik wyje jakby sprzęgło się ślizgało.
Pomagało tylko  równomierne  dodawanie gazu. Ale nawet wtedy  ?na słuch? ciężko było kontrolować prędkości jazdy, bo prędkość nie wzrasta równomiernie z obrotami silnika.
W toyocie mocno ten efekt ograniczono w przypadku Direct Shift CVT poprzez dodanie mechanicznego pierwszego biegu, dopiero przy wyższych prędkościach można coś takiego poczuć. To subiektywne uczucie.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2021, 06:51:40 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl