Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #480 dnia: 03 Stycznia 2023, 19:44:45 »
Przy przeglądzie po 30k km zapytałem o wymianę oprogramowania silnika i stwierdzono, że nie ma takiej potrzeby. Jednak miesiąc później miałem wymieniany aku12V w ramach gwarancji i zostałem poinformowany, że mam wgrane całe oprogramowanie najbardziej aktualne. Więcej szczegółów nie zdradził gostek, czy dotyczyło to jedynie sterowania ładowaniem aku czy też miał na myśli również sterowanie pracą silnika.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #481 dnia: 03 Stycznia 2023, 21:06:36 »
czy dotyczyło to jedynie sterowania ładowaniem aku czy też miał na myśli również sterowanie pracą silnika.

Nic wgrać nie mógł ani do tego ani do tego, bo żaden nowy program nie został udostępniony. Więc znów okłamał.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #482 dnia: 03 Stycznia 2023, 23:43:03 »
Nie będę się upierał, że miałem wgrane cokolwiek, bo nie mm tego na papierze, tylko po co pracownik serwisu miałby kłamać? Może mu się niechcący coś powiedziało za dużo, a później kręcił.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #483 dnia: 04 Stycznia 2023, 08:24:53 »
wyprzedzam hybrydy , bo nie lubię się za nimi włóczyć wiedząc, że oczekują cudów w spalaniu hybrydy
Mnie nie wyprzedzisz, bo mam 222 kM:))

Offline Grzegorz G

• Początkujący
  • Samochód:: Rav 4 HYBRID
« Odpowiedź #484 dnia: 31 Stycznia 2023, 12:24:20 »
Witam jestem posiadaczem Toyoty Rav 4 hybrid z 2020 roku u mnie przybywa oleju w silniku ok 2 cm ponad stan. Podczas jazdy na krótkich odcinkach. Dla przykładu podam że 6 grudnia miałem serwis i wymianę oleju. Po przejechaniu 1,5 tys m w czasie nie całe dwa miesiące stan oleju podniosły się  około  2 cm.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #485 dnia: 31 Stycznia 2023, 12:38:41 »
Tak jest przy jeździe na krótkich odcinkach. Mam podobnie w zimie gdy jeżdżę wkoło komina.
Gdy się robi cieplej i jeżdżę prawie codziennie do mnie na wiochę (2x30 km) to poziom opada.
RAVka hybrydowa to zdecydowanie auto do średnich tras podmiejskich - wtedy jest idealnie - oleju nie przybywa, a spalanie minimalne.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #486 dnia: 31 Stycznia 2023, 19:48:56 »
Witam jestem posiadaczem Toyoty Rav 4 hybrid z 2020 roku u mnie przybywa oleju w silniku ok 2 cm ponad stan. Podczas jazdy na krótkich odcinkach. Dla przykładu podam że 6 grudnia miałem serwis i wymianę oleju. Po przejechaniu 1,5 tys m w czasie nie całe dwa miesiące stan oleju podniosły się  około  2 cm.

Ja też jestem jakieś 1700-1800km po przeglądzie (też w grudniu). U mnie jakieś 0.5cm ponad max, ale nie sprawdzałem tuż po wizycie w ASO - nie wiem ile nalali

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #487 dnia: 01 Lutego 2023, 08:35:50 »
nie wiem ile nalali

No i to jest jeden z problemów. Tego trzeba pilnować. Nalewać powinni ok. 85%-90% stanu.
SAP ABAP Certified Developer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #488 dnia: 01 Lutego 2023, 12:45:38 »
Mi nalali do kreski MAX w październiku i już teraz mam ponad 1cm. Poprzedni cały rok przejeździłem z takim 1cm ponad stan.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #489 dnia: 04 Lutego 2023, 12:46:27 »
A ja nie wiem, ile mam oleju, bo przegląd mam w czerwcu, a żadna kontrolka się nie świeci:)) raz sprawdziłem w październiku i poziom był prawidłowy, a zrobiłem to tylko dlatego, że była akcja na forum, że zaraz mi padnie silnik, bo olej rozrzedzony benzyną:)) Padł już komuś?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #490 dnia: 04 Lutego 2023, 12:49:32 »
Teraz sprawdziłem i mam równi max. Poprzednie +0.5cm było po kilku h stania, teraz auto przejechało jakieś 7-8km i 30min stoi

Offline syzypor

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Jest
« Odpowiedź #491 dnia: 09 Marca 2023, 18:49:53 »
33 strony tematu i nikt nie zrobił ekspertyzy oleju za sto parę zł? Jeśli to benzyna rozrzedza olej to taki silnik nie dojeździ do 100 tkm. po mieście.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #492 dnia: 09 Marca 2023, 20:25:44 »
33 strony tematu i nikt nie zrobił ekspertyzy oleju za sto parę zł? Jeśli to benzyna rozrzedza olej to taki silnik nie dojeździ do 100 tkm. po mieście.
Serdecznie witamy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #493 dnia: 09 Marca 2023, 20:56:11 »
Mogę dać Ci namiary na firmę w Krakowie. Ogarną taką ekspertyzę dla Ciebie i wstawisz na forum
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline syzypor

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Jest
« Odpowiedź #494 dnia: 09 Marca 2023, 20:58:46 »
Nie potrzebuję namiarów, bo wielokrotnie to robiłem. Dziwi mnie tylko zachowanie użytkowników tej marki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl