Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #540 dnia: 13 Kwietnia 2023, 09:56:38 »
W/g mojego znajomego, kierownika ASO... ZERO.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #541 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:22:13 »
Generalnie olej przybywał a ludzie tym się niepokoili i pisali „czy to nie zaszkodzi” a nie „przybywało oleju i mi się uszkodził silnik”
Ja zakładam, że jeżeli rzeczywiście tego oleju/benzyny przybywa, ale nic złego to nie wywołuje, a ja mam 5 lat gwarancji na silnik, to po prostu jeżdżę i zajmuję się czymś ważniejszym, niż dywagacje czy uszkodzi mi to silnik, czy nie. Są opinie producenta, które stwierdzają, że problem nie istnieje i tego się trzymajmy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #542 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:29:07 »
a ja mam 5 lat gwarancji na silnik, to po prostu jeżdżę i zajmuję się czymś ważniejszym, niż dywagacje czy uszkodzi mi to silnik, czy nie.
I to jest jedyne słuszne postępowanie. Maksymalny czas gwarancji, a potem nowy samochód.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #543 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:44:08 »
I to jest jedyne słuszne postępowanie. Maksymalny czas gwarancji, a potem nowy samochód.
Do niedawna tak robiłem, ale przy tych cenach i dostępności będę chyba obecnym jeździł dłużej niż 5 lat. Poprzednim przejeździłem 8 lat, gwarancję miałem na 3+1 i też nic się z samochodem nie działo.

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #544 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:49:55 »
Akurat to obejmuje relax (10 lat) jakby co.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #545 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:03:09 »
Ja zakładam, że jeżeli rzeczywiście tego oleju/benzyny przybywa, ale nic złego to nie wywołuje, a ja mam 5 lat gwarancji na silnik, to po prostu jeżdżę i zajmuję się czymś ważniejszym, niż dywagacje czy uszkodzi mi to silnik, czy nie. Są opinie producenta, które stwierdzają, że problem nie istnieje i tego się trzymajmy.

Po fali zgłoszeń użytkowników (o podnoszeniu się poziomu oleju) Toyota wydała oświadczenie, że wzrost poziomu do 3,5 cm powyżej znacznika MAX na bagnecie nie jest szkodliwy dla silnika.
Można temu ufać lub nie, bo po co w takim razie jest znacznik MAX na bagnecie, skoro jego przekraczanie nie jest groźne ?
Wyższy poziom oleju do pewnego poziomu niczym nie grozi ale rozcieńczanie benzyną i tak już bardzo rzadkiego oleju zapewne nie jest bez znaczenia dla trwałości silnika.
Jedyne co oferuje ASO po zgłoszeniu problemu to spuszczenie nadmiarowej ilości oleju - co wcale nie polepsza stanu oleju w silniku. Logiczna była by jego wymiana na nowy.

Z informacji od forumowiczów można dojść do przekonania, że problem nasila się gdy silnik pracuje na zimno - przy niskich temperaturach i krótkich trasach - choc chyba nie jest to regułą gdyż były relacje gdy ktoś jeździ codziennie kilkadziesiąt km S'ką, a poziom i tak się podwyższył.

Ja tego piszę po to by wywoływać szum medialny lecz co jakiś czas sprawdzać jak wygląda sytuacja u mnie i u innych.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #546 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:30:35 »
Markid, rozumiem Cię, może żebym ja miał też 3,5 cm więcej na bagnecie ponad max, to bym się denerwował. Ale od początku do dziś mam stan lekko poniżej max. Może dlatego, że u mnie samochód w ciągłym ruchu. Nie mniej jednak mam gwarancję standardową + dodatkową tą za 4,5 tys na kolejne 2  lata i jak będzie taka potrzeba, nie zawaham się jej użyć:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #547 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:51:47 »
Ja się­ nie denerwuję. Przywykłem. ;)
A poza tym częściej zmieniam olej - profilaktycznie.
Ale śledzę ten watek gdyż nie chcę czegoś przespać.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #548 dnia: 13 Kwietnia 2023, 12:19:53 »
A poza tym częściej zmieniam olej - profilaktycznie.
Tylko problem w tym, że ponosisz koszty tych częstszych wymian, a powinna je ponosić Toyota, skoro sprowadza ryzyko uszkodzenia silnika. To niby nie dużo, te 500 zł za olej, filtr i wymianę, ale można te pieniądze spożytkować na inne przyjemności.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #549 dnia: 13 Kwietnia 2023, 13:02:36 »
Zgadzam się, zamiast upuszczać nadmiarowy olej powinni go wymienić. Ale silniki jednak nie padają, a upuszczanie oleju taniej wychodzi. :-(

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #550 dnia: 13 Kwietnia 2023, 13:48:41 »
A może upuszczają litr i dolewają 0,5 litra świeżego oleju żeby nie był tak rozcieńczony? Ich rozlewny olej kosztuje niedrogo.

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #551 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:04:47 »
...taaaa
Rozmarzyłeś się

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #552 dnia: 13 Kwietnia 2023, 17:00:59 »
A może upuszczają litr i dolewają 0,5 litra świeżego oleju żeby nie był tak rozcieńczony? Ich rozlewny olej kosztuje niedrogo.
Nic o tym nie wspominali jak 2 lata temu mi upuścili ;)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #553 dnia: 14 Kwietnia 2023, 22:38:53 »
chciałbym wiedzieć, co ile przeciętny kierowca sprawdza stan oleju bagnetem?
Jeden znany mi przeciętny kierowca nigdy nie sprawdzał.
Po wymianie silnika w dalszym ciągu nie sprawdza.
Kto bogatemu zabroni?
Nie, to nie ja :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #554 dnia: 14 Kwietnia 2023, 23:59:11 »
Ciekawe jak udowodnić że silnik po 5 latach zatarł się z winy producenta. Wiele silników grupy VAG i PSA konało z powodu zatarcia lub zniszczenia, przestawienia czy zerwania rozrządu, zatrzymania pompy olejowej itp. To przecież wady konstrukcyjne, a na forach częściej można poczytać o przepychankach z serwisami niż o wymianie silnika (głowicy).
Producent ma swoje ekspertyzy że się nie zatrze i basta. Poza tym nie należy się spodziewać jakiegoś spektakularnego zawału, bo jednak jakiś poślizg i chłodziwo w silniku jest. Ale do przyspieszonego zużycia niektórych elementów już może dojść, także lepiej zapobiegać niż leczyć i jednak czasem zerknąć na bagnet.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2023, 00:42:51 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl