Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online topoll

• Toyot Spamer
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #615 dnia: 18 Maja 2023, 12:42:26 »
Tylko jakie to ma znaczenie?

Etam w sumie żaden następny temat do wykrzaczenia się    :-)
No tak, o czymś trzeba pisać. Olej przybywa albo nie przybywa a silniki się nie psują. Jak żyć….
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #616 dnia: 18 Maja 2023, 12:47:55 »
Tak czy owak w RAVce jest patyk (nie tylko do oleju ;) ) i jak ktoś z niego korzysta to olej pod kontrolą ma ;)

ps. a tymczasem u szwagra w Focusie po 30 tys. silnik zaczął się pocić, oleum powoli wyłazi spod uszczelki głowicy i chłop się martwi co robić, bo akurat gwarancja już minęła.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2023, 12:52:01 wysłana przez Markid »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #617 dnia: 18 Maja 2023, 13:12:06 »
a ich producentom raczej nie zależy na awarii silnika
Producenci raczej marzą o tym, żeby tak tydzień po gwarancji się wykrzaczył... chyba że plastikowe koła rozrządu montują dla jaj ;).
Z powodu złych parametrów oleju (który przecież w silniku jest), samochód nie zepsuje się nagle i do końca gwarancji zapewne dożyje. To jest tak jak ze zdrowym stylem życia. Pojedyncza dawka azotynów, rtęci czy burgerów nikogo jeszcze nie zabiła na miejscu. Ale też nie przekonuje argument, że za 3 lata sprzedam i nie moje zmartwienie. Po prostu staram się nie pogarszać świadomie stanu dóbr, którymi dysponuję. Z podobnego powodu nie niszczę ławek w parku ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #618 dnia: 18 Maja 2023, 13:12:45 »
u szwagra w Focusie po 30 tys. silnik zaczął się pocić, oleum powoli wyłazi spod uszczelki głowicy i chłop się martwi co robić, bo akurat gwarancja już minęła.
Mógł przedłużyć gwarancję do 7 lat w ramach programu Ford Protect i nie miałby zmartwień. Zawsze mnie dziwi, że ludzie wydają duże pieniądze, a żałują " paru groszy", żeby mieć dłużej spokojną głowę.
    a ich producentom raczej nie zależy na awarii silnika

Producenci raczej marzą o tym, żeby tak tydzień po gwarancji się wykrzaczył...
Być może tylko, że ja napisałem że producentom raczej nie zależy na awarii silnika w czasie gwarancji
Tak to niepełny cytat zmienia znaczenie
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2023, 13:31:59 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #619 dnia: 18 Maja 2023, 14:13:50 »
producentom raczej nie zależy na awarii silnika w czasie gwarancji
Oczywiście tak to kombinują, ale często im nie wychodzi i na gwarancji miewają pełne ręce roboty oraz akcje serwisowe. A bywa że trzeba po gwarancji okazać gest dobrej woli i wymienić głowicę (np BMW silnik 1,5)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #620 dnia: 18 Maja 2023, 14:32:35 »
A bywa że trzeba po gwarancji okazać gest dobrej woli i wymienić głowicę (np BMW silnik 1,5)
Samo życie, niezawodność samochodów robi się coraz niższa, dlatego ja wykupuję gwarancję na cały okres posiadania samochodu i śpię trochę spokojniej. Bo na minę można wpaść w każdej marce.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #621 dnia: 18 Maja 2023, 14:57:34 »
ramach programu Ford Protect i nie miałby zmartwień
Jeśli chodzi o dodatkową gwarancję, to dla mnie etycznie sprawa jest dwuznaczna. Producent za wygórowane pieniądze z premedytacją sprzedaje produkt coraz niższej jakości i jeszcze dodatkowo chce zarobić w postaci owej gwarancji. Taki wyciek (rozumiem że chodzi o wyciek spod pokrywy zaworów) to zwyczajny bubel i na to powinien być sąd konsumencki a nie dodatkowa gwarancja.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2023, 15:13:12 wysłana przez surrender »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #622 dnia: 18 Maja 2023, 15:41:38 »
Ok, ale będąc tego świadomym, że produkty są coraz niższej jakości, warto w/g mnie tą gwarancje wykupić.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #623 dnia: 18 Maja 2023, 18:40:44 »
Ok, ale będąc tego świadomym, że produkty są coraz niższej jakości, warto w/g mnie tą gwarancje wykupić.
Gwarancja nie rozwiązuje podstawowych problemów, takich jak coraz mniej wytrzymałe powłoki lakiernicze i powierzchnie szyb, rozjechana kura i pół samochodu do wymiany itd. Samochód to nie zabawka, a ewidentnie degraduje się sztukę konstruowania maszyn zwanych samochodem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #624 dnia: 18 Maja 2023, 19:47:29 »
Tutaj piszemy chyba o ewentualnej awarii silnika samochodu, a nie o problemach współczesnego świata, A tą usterkę gwarancja obejmuje.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #625 dnia: 18 Maja 2023, 20:56:22 »
Taki lekki offtop, choć chyba ciekawy: mając fordy przez kilka lat kupowałem "gwarancję 12", która kosztowała śmieszne pieniądze - na początku 139zl rocznie, później podnieśli do 179, czy 189. Ostatnią kupiłem bodajże w 2020r, więc całkiem niedawno. Teraz z ciekawości wszedłem zobaczyć czy jeszcze to oferują i.... obecnie kosztuje 499zl

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #626 dnia: 18 Maja 2023, 21:32:47 »
Teraz z ciekawości wszedłem zobaczyć czy jeszcze to oferują i.... obecnie kosztuje 499zl
...cytując klasyka "słuszną linię ma nasza wladza" :) https://www.youtube.com/watch?v=qH7jNslVylU
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #627 dnia: 19 Maja 2023, 11:04:51 »
obecnie kosztuje 499zl
40 zł miesięcznie za spokój to nie jest fortuna.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #628 dnia: 19 Maja 2023, 13:19:19 »
Nie wiem... może to jest właśnie ta dobra praktyka serwisowa, mnie to akurat nie przeszkadza

A ja uważam, że leją tyle, bo instrukcja mówi tyle o pojemności układu. Więc leją, nie zdając sobie sprawy z tego (albo mając to gdzieś), że nie wszystko wypłynie z układu.
SAP ABAP Certified Developer

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #629 dnia: 19 Maja 2023, 13:31:42 »
Wielokrotnie widziałem na przeglądach jak wymieniają olej i ZAWSZE sprawdzali pod koniec bagnet i robili małe dolewki, za każdym razem sprawdzając stan.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl