Autor Wątek: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia  (Przeczytany 157189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #630 dnia: 18 Stycznia 2025, 20:48:04 »
No stary wątek to może już nie ma problemu z przybywaniem oleju :)

No ale dla pewności puki auto nowe to zmierzyłem poziom oleju i wygląda na to, że jest równo na górnej kresce bagnetu czyli ok.

Co prawda to mierzenie  tym bagnetem to jest  jakaś ekwilibrystyka - ale jakoś się zmierzyło.

Na razie jeżdżę krótkie odcinki, ale może jakoś strasznie mu oleju nie przybędzie :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #631 dnia: 19 Stycznia 2025, 10:43:18 »
No dziwny ten bagnet jest ;)

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #632 dnia: 19 Stycznia 2025, 23:12:44 »
No stary wątek to może już nie ma problemu z przybywaniem oleju :)

No ale dla pewności puki auto nowe to zmierzyłem poziom oleju i wygląda na to, że jest równo na górnej kresce bagnetu czyli ok.

Co prawda to mierzenie  tym bagnetem to jest  jakaś ekwilibrystyka - ale jakoś się zmierzyło.

Na razie jeżdżę krótkie odcinki, ale może jakoś strasznie mu oleju nie przybędzie :)
Nie było czuć zapachu benzyny na bagnecie?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #633 dnia: 20 Stycznia 2025, 06:01:55 »
Nie było czuć zapachu benzyny na bagnecie?

13 stycznia odebrał, dziś mamy 20 stycznia. Bez jaj
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #634 dnia: 20 Stycznia 2025, 06:37:39 »
Heh - czuć sam plastik  :cheesy:

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #635 dnia: 16 Lutego 2025, 17:47:43 »
Mając zalany olej 0w16 silnik powinien się szybciej nagrzać i benzyna nie powinna dostać się do oleju ale z kolei gdy mamy 0w20 to jest on gęstszy czyli lepiej zniesie dodatek benzyny w sobie. Czyli lepiej 0w16 ale z drugiej strony 0w20 też pasuje. I tak robi się błędne koło. Niech się wypowie fachowiec od tego silnika

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #636 dnia: 17 Lutego 2025, 11:48:45 »
Chyba najlepszym fachowcem od tego silnika jest producent, a ten pisze w instrukcji o 0W16 dopuszczając 0W20 ale nie na stałe.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #637 dnia: 17 Lutego 2025, 13:54:23 »
Producent na Europę nie zaleca wymiany oleju w skrzyni biegów i w tylnym moście. Dziwne że na inny kontynent już są obligatoryjne wymiany. Olej 0w16 jest po to aby spełnić wyśrubowane normy emisji spalin i żeby płacić jak najniższe kary za nadmiarową emisję. Olej 0w16 jest olejem bardzo małej lepkości gdzie ryzyko zerwania filmu olejowego jest bardzo wysokie. Kto siedzi w branży olejowej ten wie czy to jest dobry olej czy nie. Ja stosuję 0w-20. lepszy ale nie idealny.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #638 dnia: 17 Lutego 2025, 14:33:16 »
Dziwne że na inny kontynent już są obligatoryjne wymiany.
Inny klimat, inne typowe użytkowanie pojazdu, inna kultura techniczna. Wiele powodów dla których może być inne zalecenie producenta.
Kto siedzi w branży olejowej
Czym jest "siedzenie w branży olejowej"?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #639 dnia: 17 Lutego 2025, 15:51:00 »
Olej 0w16 jest olejem bardzo małej lepkości gdzie ryzyko zerwania filmu olejowego jest bardzo wysokie.
Chyba nie aż tak wysokie, bo nigdzie nie słychać o zatartych silnikach 2,5 l.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #640 dnia: 18 Lutego 2025, 07:49:23 »
Czym jest "siedzenie w branży olejowej"?

Mam kolegę który zaczynał 30 lat temu od dystrybucji hurtowej oleju a teraz prowadzi od 20 lat własny warsztat naprawy samochodów premium  i także sprzedaje oleje. Własne doświadczenie i liczne analizy oleju jakie zlecał po awariach silników doprowadziły do jednego wniosku. Jak chcesz pojeździć dłużej samochodem to nie lej 0w16. Tyle w temacie.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #641 dnia: 18 Lutego 2025, 09:16:21 »
Olej 0w16 jest olejem bardzo małej lepkości gdzie ryzyko zerwania filmu olejowego jest bardzo wysokie.
Ale właśnie z tego względu, że lepkość jest określona taka, a nie inna, czyli 0W16, jest w normie producenta ILSAC, to żeby ją spełnić, olej musi posiadać odpowiedni pakiet dodatków właśnie po to, żeby tego filmu nie zrywać. Zatem kierowanie się tylko lepkością jest kompletnie bez sensu. Są wymogi konstrukcyjne, są wymogi prawne, ekologiczne i inne, więc dostoswuje się produkt pod te wymogi To są informacje z forów olejowych, nie moje. Zatem nie wiem, nie znam się. Czytam w jednym miejscu jedno, Ty wypisujesz jakieś inne cuda, bo ktoś ma 30 lat doświadczenia i generalnie dalej żadnych konkretów.

Pozostaje mi, po prostu, zastosować to, co podaje instrukcja (czyli 0W16), mogę co najwyżej dla własnego spokoju skrócić interwał, żeby te dodatki olejowe nie degradowały szybciej niż potrzeba, na skutek na przykład podlewania paliwem i cześć. Jedna wymiana w ASO, wg wskazań, druga po drodze w niezależnym.

I teraz..... tyle w temacie.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2025, 09:18:24 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #642 dnia: 18 Lutego 2025, 09:28:40 »
A ja mam 3 lata podstawowej gwarancji, dwa dodatkowe gwarancji PLUS i oleju mi nie przybywa od wymiany do wymiany, bo nie sprawdzam. Nie wyświetla mi żadnych ostrzeżeń, silnik pracuje aksamitnie, za chwilę trzecia wymiana oleju. Forum obserwuję cały czas, jeszcze nie widziałem wpisu o żadnej awarii silnika z powodu rozrzedzania oleju benzyną.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Przybywanie oleju silnikowego-spostrzeżenia
« Odpowiedź #643 dnia: 18 Lutego 2025, 09:34:05 »
No tak. Podobnie jak te ubite silniki z powodu 0W16. Też próbuje szukać. Szukam na forach USA już nawet.  Bieda, nie widzę.
Pozdrawiam,

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #644 dnia: 18 Lutego 2025, 10:09:15 »
Ja tez nie jestem ekspertem, słucham mądrzejszych. Pytałem w serwisie Toyoty i powiedzieli że ludzie leją 0w16 i 0w20. wedle życzenia. Oba zalecają. Nie ma opcji że 0w16 zabije silnik. Może w określonych warunkach  przyczynić się do wcześniejszego nadmiernego zużyci jednostki. Takie moje zdanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl