Autor Wątek: RAV4 hybrid myjnia tunelowa  (Przeczytany 1915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
RAV4 hybrid myjnia tunelowa
« dnia: 04 Stycznia 2021, 09:46:16 »
Hej,

Sporo się naczytałem w necie (bo w instrukcji jest niedużo), ale każdy ma jakieś inne opinie o tym jak ogarnąć myjnię tunelową (wiem, że to zło, ale w weekend po krótkiej trasie zauważyłem, że mimo braku śniegu dużo soli sypią i zależy mi na myciu podwozia czego na ręcznej myjni nie dostanę).
Wg instrukcji to należy jedynie powyłączać systemy bezpieczeństwa (żeby samochód nie zahamował przed którąś szczotka + wycieraczki), rozumiem, że wbić na N, ale co dalej? Gdzieś w necie znalazłem dyskusję czy trzeba wyłączyć samochód, bo silnik trakcyjny nie jest ładowany N i się rozładuje za mocno, ale problemem jest zepchnięcie samochodu na końcu myjni - z N nie odpalę i nie odjadę; trzeba by dać po hamulcach, dać na P i odpalać - jak za długo zejdzie to może następny samochód najechać. A trzymanie na N przy odpalonym systemie hybrydowym to jednak zostaje ta kwestia rozładowania baterii.

Widziałem jakiś czas temu, że ktoś wbijał rav4 na taką myjnię, ale nie widziałem czy to była hybryda czy nie. Może ktoś z forumowiczów korzysta i może się wypowiedzieć?

W najgorszym wypadku zostaje myjnia portalowa, ale te tunelowe są dość nowe (otwierane we wrześniu) i mało popularne (przynajmniej ta najnowsza), więc zakładam, że tam szczotki są w lepszym stanie i mniejsze ryzyko dla lakieru...

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 hybrid myjnia tunelowa
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2021, 10:14:35 »
ale problemem jest zepchnięcie samochodu na końcu myjni - z N nie odpalę i nie odjadę; trzeba by dać po hamulcach, dać na P i odpalać - jak za długo zejdzie to może następny samochód najechać. A trzymanie na N przy odpalonym systemie hybrydowym to jednak zostaje ta kwestia rozładowania baterii.
Nie wiem jak jest w Rav4 hybryd, ale w Prius 3 wyłączając auto w pozycji N, system automatycznie przechodzi na P, czyli Priusa można wyłączyć w każdej pozycji, a i tak system przełącza na P.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2021, 11:19:45 »
ale tam chyba P masz jako przycisk oddzielny a nie jako położenie dźwigni? bo tu z tego co testowałem to wyłączy się na N, ale później trochę przełączania jest, żeby odpalić...

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2021, 12:00:44 »
ale tam chyba P masz jako przycisk oddzielny a nie jako położenie dźwigni? bo tu z tego co testowałem to wyłączy się na N, ale później trochę przełączania jest, żeby odpalić...
Tak P jest przycisk, jest też  joystick, (super wygodny wynalazek) który po wybraniu jednej z funkcji (D, R, N, B) wraca do pozycji wyjściowej w której przebywa non stop. Faktycznie w Rav4 jest tradycyjna przekładnia, oczywiście jeśli chodzi o sposób wyboru żądanej funkcji.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2021, 12:07:33 wysłana przez mbauris »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl