Autor Wątek: lift?  (Przeczytany 2117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pankuba

• Gość
lift?
« dnia: 21 Czerwca 2005, 12:25:26 »
O co chodzi z tym "liftem" w Corolli TSport przy 6100 (lub 6800 w Matrixsie klapko) z którego tak cieszy sięYaryś?

Jackal

• Gość
lift?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2005, 12:44:32 »
Z tego co kojarzęcharakterystykętego silnika, powyżej pewneych obrotów silnik dostaje kopa i gdy innym kończą sięobroty, ten ciągnie jakby dostał nową działkęamfy ;-)

kapklo

• Gość
lift?
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2005, 21:18:55 »
Nie jestem specem od silnikow ale troche moge ci napisac.  Chodzi o to ze zawory w silniku otwieraja sie w dwuch trybach (niski i wysoki)....mozna powiedziec tryb normalny i zwiekszony.  Przy obrotach powyzej 6800 (w moim) pod cisnieniem mechanizm kontrolujacy otwiranie zaworow przeskakuje na tryb wysoki, otwierajac zawory o pare milimetrow wiecej i pod zmienionym katem, przez to wtryskujac wiecej paliwa i dajac wiekszego "kopa" jak bylo okreslone  :D  Sek w tym ze samochod ma duzo mocy przy wysokich obrotach i w przyspieszeniu jest to bardzo widoczne...wciska cie w siedzenie i ryk jest niesamowity  :aslyer  

Toyota to nazywa VVTL-i (Variable Valve Timing with Lift - Intelligent)
Honda ma podobne rozwiazanie nazwane VTECH
Mitsubishi ma swoje MIVEC

Moj naprzyklad, ma dosyc niski moment i ze startu wiekszosc samochodow by mnie wyprzedzila dopuki mi obroty nie dojda do 6800...po tym zaczyna sie nadrabianie straty i wyprzedzanie wiekszosci innych samochodow...a kierownicy tych innych autek sa przestaszeni rykiem przy 8000 i mysla ze ci silnik wybuchnie...kiedy dopiero silnik zaczal zyc  :D

Dwa lata temu mialem 2003 Celice GT-S i doslownie silnik wyl niezle, ale jak doszedl do Lift to nagle dochodzil do zupelnie innego poziomu...jakby dopalacz w odrzutowcach  :twisted:

tunix

• Gość
lift?
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2005, 21:37:36 »
Opis opisem ale kto tego nie odczuł nie zrozumie. Polecam jakąś jazdętestową :)

tx

kapklo

• Gość
lift?
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwca 2005, 22:05:54 »
Hej Tunix, zgadzam sie z toba, technika technika ale trzeba sie przejechac zeby naprawde efekt poznac...

A czym ty jezdzisz  :?:   Toyota Accord TypeS  :?:    :wink:  

:chmmm  TypeS powinien miec wlasnie VTECH no nie?

tunix

• Gość
lift?
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Czerwca 2005, 22:09:55 »
Cytat: kapklo

A czym ty jezdzisz  :?:   Toyota Accord TypeS  :?:    :wink:  

Hondą Accord Type-S. Ale wszystkie moje poprzednie auta to Corolle w tym ostatatni TSport w którym liftem cieszyłem sięblisko rok :)

tx

P.S. Honda też ma taki bejer jak zmienny wznios zaworów ale w Accordzie jest zestrojony tak że jest ledwo wyczuwalny. Silnik kręci sięwyżej ale fun factor żaden :(

pankuba

• Gość
lift?
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2005, 11:36:39 »
dzięki chłopaki, teraz wiem o co pytać jak będęzmieniał furkę  :D    8)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl