Nie jestem specem od silnikow ale troche moge ci napisac. Chodzi o to ze zawory w silniku otwieraja sie w dwuch trybach (niski i wysoki)....mozna powiedziec tryb normalny i zwiekszony. Przy obrotach powyzej 6800 (w moim) pod cisnieniem mechanizm kontrolujacy otwiranie zaworow przeskakuje na tryb wysoki, otwierajac zawory o pare milimetrow wiecej i pod zmienionym katem, przez to wtryskujac wiecej paliwa i dajac wiekszego "kopa" jak bylo okreslone :D Sek w tym ze samochod ma duzo mocy przy wysokich obrotach i w przyspieszeniu jest to bardzo widoczne...wciska cie w siedzenie i ryk jest niesamowity :aslyer
Toyota to nazywa VVTL-i (Variable Valve Timing with Lift - Intelligent)
Honda ma podobne rozwiazanie nazwane VTECH
Mitsubishi ma swoje MIVEC
Moj naprzyklad, ma dosyc niski moment i ze startu wiekszosc samochodow by mnie wyprzedzila dopuki mi obroty nie dojda do 6800...po tym zaczyna sie nadrabianie straty i wyprzedzanie wiekszosci innych samochodow...a kierownicy tych innych autek sa przestaszeni rykiem przy 8000 i mysla ze ci silnik wybuchnie...kiedy dopiero silnik zaczal zyc :D
Dwa lata temu mialem 2003 Celice GT-S i doslownie silnik wyl niezle, ale jak doszedl do Lift to nagle dochodzil do zupelnie innego poziomu...jakby dopalacz w odrzutowcach :twisted: