Byłem zafascynowany nową RAV4 odkąd ją zaprezentowali, miałem zamawiać, ale po dłuższej jeździe testowej nabrałem wątpliwości.
Skierowałem się ku salonowi Hondy i zamówiłem CR-V Hybrid rok temu. Po półrocznej eksploatacji i 4500 km wiem, że dokonałem lepszego wyboru.
Pomijając kwestie różnic w wyglądzie, wyposażeniu i różnych pierdół, które w CR-V po prostu są a w RAVce trzeba modyfikować, kupować u chińczyków lub doposażać w garażu/salonie to:
- napęd CR-V w większości czasu pracuje jako hybryda szeregowa (koła napędza silnik elektryczny, spalinowy to tylko generator prądu dla baterii) dzięki czemu korzystamy ze wszystkich korzyści bardzo mocnego silnika elektrycznego, tylko w określonych warunkach przy jednostajnej szybkiej jeździe napęd może działać jako hybryda równoległa (jak w RAV4),
- średnie spalanie w CR-V w lecie miałem między 5,1 a 5,5. Teraz w zimie to na razie 6,2. RAV4 pewnie paliłaby podobnie (jazda w 3/4 miasto, reszta do 100km/h i ekspresówki),
- CR-V 2WD lepiej przyspiesza i mnie pali w stosunku do AWD, w RAV4 jest odwrotnie (CR-V ma lepszy napęd AWD i swoje waży, potwierdzają to różne testy na YT chociażby),
- CR-V ma sporo mocniejszy silnik elektryczny, którego 184KM i bardzo wysoki moment obrotowy w większości napędzają koła a moc systemowa i moment całego układu pochodzą właśnie z silnika elektrycznego (w RAV4 to mix silnika benz. i dużo słabszego elektr., którego moment obr. nie jest nawet określony), z tego też względu realne odczucie mocniejszego "kopa" jest w CR-V,
- można różne rzeczy mówić o jakości plastików przy "skrzyni" w CR-V (są matowe i nie widzę, aby cokolwiek się złego z nimi działo), ale korzystanie z przycisków PRND jest bardzo wygodne i komfortowe,
- jeśli kogoś interesuje z czego dokładnie składa się zespół napędowy w CR-V polecam obejrzeć
https://youtu.be/QLUIExAnNcE- napęd CR-V umożliwia zmianę siły odzysku energii, rekuperacji, skokowo łopatkami przy kierownicy - bardzo fajne rozwiązanie przy wszelkich zjazdach albo zwykłym dojeżdzaniu do świateł, skrzyżowań itp. - można jeszcze bardziej ograniczyć zużycie elementów układu hamulcowego,
- pierwsze napędy hybrydowe Toyota (1997r.) i Honda (1999r.) stworzyły w podobnym czasie więc doświadczenie mają podobne, dodatkowo Honda wykorzystywała swoje hybrydy w F1.
Toyota sprzedała więcej napędów hybrydowych to fakt. Silniki są dopracowane, oszczędne i praktycznie bezawaryjne, ale mówienie, że tylko Toyota produkuje godne zaufania napędy hybrydowe bez poznania jej głównego konkurenta to ignorancja

Hondowska hybryda wcale nie jest gorsza, pod niektórymi względami po prostu inna, a być może nawet i lepsza.
Przy okazji, jeszcze kilka "drobniejszych" różnic w obu samochodach...
https://youtu.be/HoBPJDzlPekJuż wiem dlaczego podczas jazd testowych RAV4 tak bardzo przeszkadzał mi hałas z okolic lusterek przy chyba już ok. 110km/h.