Autor Wątek: Który napęd hybrydowy ,lepszy -wydajniejszy Rav4 vs CR-V  (Przeczytany 34972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Który napęd hybrydowy ,lepszy -wydajniejszy Rav4 vs CR-V
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Stycznia 2021, 17:36:01 »
rav4 wracając do średniowiecza i pilnowania da
Rav nie przypomina o przeglądach?
Przypomina tylko wersje USA, Canada.

jako posiadacz cr-v moim 1. wyborem był nowy cr-v (a jeżdżąc na serwis [zawsze w rozsądnym czasie, który pilnował za mnie komputer a nie jak w rav4 wracając do średniowiecza i pilnowania dat i przebiegów] miałem sporo czasu, żeby obejrzeć hondę)

skupiając się tylko na napędzie:
1. honda wydaje się znacznie dynamiczniejsza niż toyota - to dlatego, że koła głownie napędza silnik elektryczny, więc masz większy moment i dostępny od razu; do tej pory nie mogę uwierzyć, że honda podaje 9,2 a toyota 8,1 (choć honda znana jest z zawyżania czasu 0-100)
2. o ile lubiłem kręcić wysoko japońskie silniki (zwłaszcza stare, gdzie było dokładnie czuć jak vtec się odpala) to przy maksymalnym przyśpieszeniu dźwięk cr-v bardziej mnie drażnił - był zbyt wysoki (mimo lepszego wyciszenia cr-v, w którym ciszej się jedzie w czasie normalnej jazdy);
6. co się wiąże z poprzednim pkt, cr-v ma dość tradycyjny napęd 4x4, czyli jest cięższy (tu ludzie upatrują różnice w spalaniu), ale wydajniejszy niż ten w hybrydowej rav4 (na youtubie sporo testów na rolkach jest)
1.  :good:
2. :good:
6. Miałem okazję porównać i gdy wyłączyłem ESP większą frajdę miała CRV , a moja lipnie ślizga i nie dała mocy dużo tylnego napędu :-(

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Stycznia 2021, 20:20:07 »
mam selection 4x4 i mam czujnik niskiego stanu plynu do szyb ostatnio mi sie zapalil komunikat.   A co do  komunikatu z serwisam nie wiem mam 6600 km i wogole nie bedzie mi to przeszkadzalo jak nic sie nue pojawi mam jeszcze glowe w passacie z 2001 r. pokazywalo mi serwis ale na to nie patrzylem zawsze wczesniej zmienialem olej i filtry

to trzymam kciuki, że i mi się coś pojawi - instrukcja opisuje kilka typów, ale nie jak sprawdzić, który się posiada; a w cenniku opcja ostrzeżenia jest tylko w rav4 plugin w tej droższej wersji  <zalamka>

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Stycznia 2021, 20:36:29 »
mam selection 4x4 i mam czujnik niskiego stanu plynu do szyb ostatnio mi sie zapalil komunikat.   A co do  komunikatu z serwisam nie wiem mam 6600 km i wogole nie bedzie mi to przeszkadzalo jak nic sie nue pojawi mam jeszcze glowe w passacie z 2001 r. pokazywalo mi serwis ale na to nie patrzylem zawsze wczesniej zmienialem olej i filtry

to trzymam kciuki, że i mi się coś pojawi - instrukcja opisuje kilka typów, ale nie jak sprawdzić, który się posiada; a w cenniku opcja ostrzeżenia jest tylko w rav4 plugin w tej droższej wersji  <zalamka>

Cenniki nie są chyba do końca kompletne jeśli chodzi o wyposażenie.  Można sobie sprawdzić dokładniej na toyota-tech.eu na podstawie VIN (Repair/Vehicle specifications).  W moim przypadku (exe 4x4) jest tam napisane "Washer fluid level warning: With".

Podobnie jest z podgrzewanymi dyszami spryskiwaczy, w polskim cenniku nie ma o tym mowy ale np. we francuskim tak.  A na toyota-tech: "Windshield washer: Kakusan nozzle + nozzle heater".

Jak auto odbiorę to zobaczę, już niebawem. =)

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Stycznia 2021, 21:48:40 »
Byłem zafascynowany nową RAV4 odkąd ją zaprezentowali, miałem zamawiać, ale po dłuższej jeździe testowej nabrałem wątpliwości.
Skierowałem się ku salonowi Hondy i zamówiłem CR-V Hybrid rok temu. Po półrocznej eksploatacji i 4500 km wiem, że dokonałem lepszego wyboru.

Pomijając kwestie różnic w wyglądzie, wyposażeniu i różnych pierdół, które w CR-V po prostu są a w RAVce trzeba modyfikować, kupować u chińczyków lub doposażać w garażu/salonie to:
- napęd CR-V w większości czasu pracuje jako hybryda szeregowa (koła napędza silnik elektryczny, spalinowy to tylko generator prądu dla baterii) dzięki czemu korzystamy ze wszystkich korzyści bardzo mocnego silnika elektrycznego, tylko w określonych warunkach przy jednostajnej szybkiej jeździe napęd może działać jako hybryda równoległa (jak w RAV4),
- średnie spalanie w CR-V w lecie miałem między 5,1 a 5,5. Teraz w zimie to na razie 6,2. RAV4 pewnie paliłaby podobnie (jazda w 3/4 miasto, reszta do 100km/h i ekspresówki),
- CR-V 2WD lepiej przyspiesza i mnie pali w stosunku do AWD, w RAV4 jest odwrotnie (CR-V ma lepszy napęd AWD i swoje waży, potwierdzają to różne testy na YT chociażby),
- CR-V ma sporo mocniejszy silnik elektryczny, którego 184KM i bardzo wysoki moment obrotowy w większości napędzają koła a moc systemowa i moment całego układu pochodzą właśnie z silnika elektrycznego (w RAV4 to mix silnika benz. i dużo słabszego elektr., którego moment obr. nie jest nawet określony), z tego też względu realne odczucie mocniejszego "kopa" jest w CR-V,
- można różne rzeczy mówić o jakości plastików przy "skrzyni" w CR-V (są matowe i nie widzę, aby cokolwiek się złego z nimi działo), ale korzystanie z przycisków PRND jest bardzo wygodne i komfortowe,
- jeśli kogoś interesuje z czego dokładnie składa się zespół napędowy w CR-V polecam obejrzeć https://youtu.be/QLUIExAnNcE
- napęd CR-V umożliwia zmianę siły odzysku energii, rekuperacji, skokowo łopatkami przy kierownicy - bardzo fajne rozwiązanie przy wszelkich zjazdach albo zwykłym dojeżdzaniu do świateł, skrzyżowań itp. - można jeszcze bardziej ograniczyć zużycie elementów układu hamulcowego,
- pierwsze napędy hybrydowe Toyota (1997r.) i Honda (1999r.) stworzyły w podobnym czasie więc doświadczenie mają podobne, dodatkowo Honda wykorzystywała swoje hybrydy w F1.

Toyota sprzedała więcej napędów hybrydowych to fakt. Silniki są dopracowane, oszczędne i praktycznie bezawaryjne, ale mówienie, że tylko Toyota produkuje godne zaufania napędy hybrydowe bez poznania jej głównego konkurenta to ignorancja :) Hondowska hybryda wcale nie jest gorsza, pod niektórymi względami po prostu inna, a być może nawet i lepsza.

Przy okazji, jeszcze kilka "drobniejszych" różnic w obu samochodach... https://youtu.be/HoBPJDzlPek
Już wiem dlaczego podczas jazd testowych RAV4 tak bardzo przeszkadzał mi hałas z okolic lusterek przy chyba już ok. 110km/h.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2021, 22:02:44 wysłana przez marmanik »

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Stycznia 2021, 22:05:53 »
w RAVce trzeba modyfikować,
Prawda

korzyści

Jakie to korzyści? Na papierze osiągi ma gorsze. Co z kopa w plecy, jeżeli zbiera się wolniej ;)

przycisków
To już kwestia gustu. Mnie te przyciski i pokrętła które teraz wszędzie pchają zamiast klasycznej dźwigni nie podchodzą

CR-V ma lepszy napęd AWD
Źródło?

Gdyby CR-V miała większy bagażnik i moc byłaby faworytem jak dla mnie. Nawet przebolałbym trochę dziwaczny wygląd ;)

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Stycznia 2021, 22:21:05 »
Mi się CRV po prostu nie podoba i za nic bym jej nie kupił. Prędzej bym brał nowego Tuscona. Przepraszam, że nie na temat

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Stycznia 2021, 22:25:07 »
Mi się CRV po prostu nie podoba i za nic bym jej nie kupił. Prędzej bym brał nowego Tuscona. Przepraszam, że nie na temat

Wiadomo że nie na ten temat , ale Tuscon przypomina z boku jak ruskie Łady jakby nie do końca ładnie projektowane. Masakra

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Stycznia 2021, 22:29:41 »
Pomimo tego i tak Tuscon jest ładniejszy od CRV, który na mój gust jest po prostu nieproporcjonalny. Nie zmienia to faktu, że CRV to na pewno bardzo dobry samochód.

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Stycznia 2021, 22:48:05 »
Cytat: marmanik w Dzisiaj o 21:48:40
CR-V ma lepszy napęd AWD
Źródło?

Choćby test tutaj: https://youtu.be/6N6T1oF2Ee4
CR-V ma bardziej tradycyjny napęd AWD, ma fizyczne połączenie między obiema osiami, RAVka to jedynie dodatkowy silniczek elektryczny na tylnej osi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Stycznia 2021, 23:04:38 »
CR-V ma lepszy napęd AWD
Źródło?

CR-V ma bardziej tradycyjny napęd AWD, ma fizyczne połączenie między obiema osiami, RAVka to jedynie dodatkowy silniczek elektryczny na tylnej osi.
Dlatego należałoby go porównać z  klasycznym napędem AWD, który toyota ma w wersji benzynowej, bo ten w hybrydzie to innowacja i jak na tak "rewolucyjne" podejście do tematu i tak jest świetny ;)  Ale rozumiem, że to temat "hybrydowy".
Co do  hybryd hondy, to chyba nikt nie neguje tu ich jakości i bezawaryjności, już INSIGHT to udowodnił, więc,,,? Ale to, że praktycznie toyota/lexus opanowały ten rynek jest faktem, czyż nie?
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2021, 23:06:18 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Stycznia 2021, 23:15:06 »
Wszystkie 3 auta są świetne , trudny wybór jak ktoś kupuje nowy z salonu.

Mój faworyt to Honda , ale zaraz po piętach idzie -jedzie Ravka <taniec>

Marmaniak , filmiki ciekawe , najbardziej podoba mi się porównanie napędów,  i grubości blach ,w których toyota przegrywa z kretesem (drżące lusterko ). Jest jakieś forum hondy CRV , na którym warto śledzić , ,,co ludzie,, piszą o nowej CRV?
RAV4 2.5 hybrid

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Stycznia 2021, 23:25:35 »
CR-V ma lepszy napęd AWD
Źródło?

Dlatego należałoby go porównać z  klasycznym napędem AWD, który toyota ma w wersji benzynowej, bo ten w hybrydzie to innowacja i jak na tak "rewolucyjne" podejście do tematu i tak jest świetny ;)  Ale rozumiem, że to temat "hybrydowy".
Co do  hybryd hondy, to chyba nikt nie neguje tu ich jakości i bezawaryjności, już INSIGHT to udowodnił, więc,,,? Ale to, że praktycznie toyota/lexus opanowały ten rynek jest faktem, czyż nie?
Opanowała , ale nie dużo więcej  w relacjach Rav4-CRV. Nie patrz wyłącznie na sprzedaż aut na   rynek Polski , bo w skali Europy jesteśmy bardzo słabi  w sprzedaży nowych aut  , a w zestawieniu ze światem to .................................ciemność widzę. <zalamka>

Ile sprzedało się na świecie  Ravek, a ile Crv (dane z 2019 )

Toyota RAV4 (931 852 szt.)  Honda CR-V (818 981 szt.)

źródło https://www.wyborkierowcow.pl/sprzedaz-aut-na-swiecie-globalne-bestsellery-2019-roku/

RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Stycznia 2021, 23:38:31 »
Pisałem o sprzedaży hybryd, nie modeli :) Teraz sprawdź sobie ile sprzedano crv w hybrydzie   <zalamka>  a ile rav   :good:
W filmiku nie ma np. uchwytu na korek...który e rav jest, a ten deal z wsiadaniem  :wallbash: ...honda o hondzie miarodajne jak cholera.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2021, 23:42:21 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Stycznia 2021, 00:40:42 »
Pisałem o sprzedaży hybryd, nie modeli :) Teraz sprawdź sobie ile sprzedano crv w hybrydzie   <zalamka>  a ile rav   :good:
W filmiku nie ma np. uchwytu na korek...który e rav jest, a ten deal z wsiadaniem  :wallbash: ...honda o hondzie miarodajne jak cholera.

Przecież wiesz  że honda sprzedaje crv hybrydę dopiero od 1.5 roku!! To jak ma konkurować z Rav4??
W głównym temacie, który napisałem , nie ma o sprzedaży wszystkich  hybryd , tylko porównanie HYBRYDY  CRV I RAV4 , i do tych dwóch modeli cały czas nawiązujemy w temacie.
Każdy test czy to na Youtube, lub w prasie motoryzacyjnej ktoś sponsoruje i próbuje udowodnić że dany samochód jest lepszy. Nie ma się co tym przejmować  <taniec>

Gdyby nowa  Toyota Rav4 , miała silnik benzynowy z TURBO , to byłaby najlepsza na świecie , ale jest jak jest , i inne marki próbują ja w tym segmencie ,,podgryzać,,

RAV4 2.5 hybrid

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Stycznia 2021, 01:12:38 »
najwięcej cr-v i rav4 sprzedaje się w USA a tam cr-v hybrid jest w salonach dopiero jakoś od maja, więc nie ma co porównywać sprzedaży hybryd

tamten filmik przedstawiciela hondy jest tak stronniczy, że aż szkoda to oglądać (np pokazuje wygłuszenie cr-v pod maską sugerując, że toyota takiego nie ma; znajduje jakieś bezsensowne drgania lusterka zamiast wspomnieć, że w nowych samochodach wszyscy je przenoszą na drzwi, żeby zwiększyć widoczność itd)

to porównanie cr-v i rav4 uważam za najlepsze (przynajmniej nie znalazłem lepszego w czasie kiedy wybierałem między rav4 a cr-v):
https://www.youtube.com/watch?v=vS9AnH6mUw8
facet jest konkretny i skupia się na wadach i zaletach obu samochodów

co do turbo - słyszałem sporo osób z US, które chętnie by kupiły cr-v gdyby nie miała silnika turbo (już pomijam tu rasowych Amerykanów ze swoim there is no replacement for displacement, którzy mają problem z akceptacją silników 2 litrowych i mniejszych, gdzie mazda musiała dać 2.5l, żeby poprawić sprzedaż cx-5, który z 2.0 sprzedawał się tragicznie), więc turbo nie czyni samochodu najlepszym na świecie i ma swoje wady i zalety; w zależności kto ma jakie oczekiwania - jeden będzie chciał turbo inny silnik wolnossący

co do problemu, jeśli ktoś kupuje nowy z salonu to nie jest w sumie tak źle, bo dochodzi jeszcze cena - cr-v w Polsce ma tragicznie nietrafioną cenę; mimo niższej na starcie akcyzy to standardowa cena cr-v jest prawie taka jak rav4; tłumaczenia, sprzedawcy, że tak nie jest bo honda ma w standardzie navi i panoramiczny dach (akurat dla mnie to była bardziej wada, bo dach był dość nisko i ciągle miałem wrażenie, że zaraz dotknę podsufitki przede mną), za które w toyocie trzeba płacić, mnie nie przekonywały, bo w tym czasie rav4 miała 40 koni więcej pod maską i opcje niedostępne w cr-v (kamery 360, wentylowane siedzenia, systemy ostrzegające połączone z funkcją automatycznego hamowania); cena cr-v powinna być przynajmniej 15 tyś niższa, żeby się to kalkulowało; i chyba to nie jest tylko moje zdanie, bo w salonach ciągle można dostać nowe cr-v z 2019 roku

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl