Marmaniak , filmiki ciekawe , najbardziej podoba mi się porównanie napędów, i grubości blach ,w których toyota przegrywa z kretesem (drżące lusterko ). Jest jakieś forum hondy CRV , na którym warto śledzić , ,,co ludzie,, piszą o nowej CRV?
Takiego forum jak to tutaj raczej nie ma, pewnie z racji mniejszej popularności w PL. Jest za to spora grupa osób na FB, choćby "CR-V fan club POLSKA".
W filmiku nie ma np. uchwytu na korek...który e rav jest, a ten deal z wsiadaniem ...honda o hondzie miarodajne jak cholera.
W obecnej u nas CR-V również jest uchwyt na korek (nie ma systemu bezkorkowego jak na filmiku).
Jednak wsiadanie na tylną kanapę, wkładanie fotelika czy czegokolwiek innego nie powiesz mi, że nie jest wygodniejsze przy drzwiach otwieranych pod kątem 90 stopni. To sobie mnóstwo właścicieli CR-V chwali.
Gdyby nowa Toyota Rav4 , miała silnik benzynowy z TURBO , to byłaby najlepsza na świecie , ale jest jak jest , i inne marki próbują ja w tym segmencie ,,podgryzać,,
Myślę, że w tym aspekcie zarówno Toyota jak i Honda wygrywają swoimi wolnossącymi jednostkami w hybrydach z tymi uturbionymi u innych producentów. Lepiej mieć mocniejszy silnik elektryczny niż kolejny awaryjny element w postaci turbiny.
Nie wiem jak trzeba pierdyknąć drzwiami by lusterko choć drgnęło w mojej Ravce, to samo przyciskanie blachy, idź do obu salonów i się sam przekonaj
Nie wiem jak jest z blachą, ale wiem, że podczas 2 jazd próbnych RAV4 wyraźnie przeszkadzał mi hałas od lusterek przy prędkości powyżej 100km/h. Znajomy też był na kupnie RAV4 i zwrócił uwagę na bardzo miękką i cienką blachę w tych miejscach, ale może to nic nie znaczy.
Co do silników - porównanie początków hybrydowych u hondy z już bardzo doświadczoną konstrukcją u toyoty to tak trochę ocenianie zbyt przedwcześnie i porównywanie.
O jakich początkach hybrydowych u Hondy mówisz?
O tym, że od 2016 r. Hondę NSX napędza hybryda z V6?
O tym, że od 1999 r. był sprzedawany hybrydowy Insight, zaledwie 2 lata po Priusie? Druga generacja od 2009r.
O tym, że od 2002 r. była sprzedawana Honda Civic hybrydowa? a od 2004 r. hybrydowy Accord?
Od 2010 produkowano hybrydową CR-Z oraz hybrydowego Jazza.
Racja, pierwszy hybrydowy SUV Hondy jest dopiero od 2019 r. - ale początki hybrydowe obie firmy mają bardzo zbliżone.
Inna sprawa, że w PL kojarzyło się od zawsze tylko hybrydy Toyoty, ale EU i PL to nie jest cały świat

Honda z tego co wiem ma problem z olejem i raczej jeśli chodzi o sam silnik RAVka ma bardziej go dopracowanego pod kątem technologicznym
Problem z olejem Honda miała tylko w egzemplarzach w USA i tylko w silniku 1.5T. Z tego co czytałem problem już został rozwiązany. W Toyocie z kolei zaczynają pojawiać się problemy z olejem w silniku hybrydowym, o których tu mówimy.
Dynamika na plus w toyocie - zresztą honda jest cięższa, tym samym nie wiem jak ktoś może twierdzić w tym aspekcie by Honda była szybsza, zrywniejsza.
Porównajmy chociażby wersje 2WD:
Masa: Toyota 1590/1680 kg, Honda 1614-1657 kg - który jest cięższy?
Osiągi do 100km/h: Toyota 8,4 s., Honda 8,8 s. - różnica to niecałe 0,5 sekundy... na papierze. Nie od dziś wiadomo, że Hondzie zdarzało się zaniżać oficjalne dane dotyczące przyspieszenia. Na szybko znalazłem film z przyspieszenia CR-V Hybrid w wersji AWD (cięższa i oficjalnie wolniejsza od wersji 2WD)
https://youtu.be/VegSSNo-S7E - wynik to 8,58 sek. (na papierze 9,2 s. więc różnica na korzyść to 0,6 s.). Podejrzewam, że wersja 2WD faktycznie jest również szybsza więc dynamika obu aut jest bardzo zbliżona. Toyota na pewno dzięki większej mocy lepiej się zbiera przy wyższych prędkościach.
Nadal uważam, że RAV4 to super auto, ale przy porównywaniu hybrydowych silników z CR-V warto zgłębić temat trochę bardziej niż tylko polegać na świetnym marketingu Toyoty i świetnej sprzedaży.