Autor Wątek: Który napęd hybrydowy ,lepszy -wydajniejszy Rav4 vs CR-V  (Przeczytany 35012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Który napęd hybrydowy ,lepszy -wydajniejszy Rav4 vs CR-V
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Stycznia 2021, 09:02:07 »
Pisałem o sprzedaży hybryd, nie modeli :) Teraz sprawdź sobie ile sprzedano crv w hybrydzie   <zalamka>  a ile rav   :good:
W filmiku nie ma np. uchwytu na korek...który e rav jest, a ten deal z wsiadaniem  :wallbash: ...honda o hondzie miarodajne jak cholera.

Przecież wiesz  że honda sprzedaje crv hybrydę dopiero od 1.5 roku!! To jak ma konkurować z Rav4??
W głównym temacie, który napisałem , nie ma o sprzedaży wszystkich  hybryd , tylko porównanie HYBRYDY  CRV I RAV4 , i do tych dwóch modeli cały czas nawiązujemy w temacie.
Każdy test czy to na Youtube, lub w prasie motoryzacyjnej ktoś sponsoruje i próbuje udowodnić że dany samochód jest lepszy. Nie ma się co tym przejmować  <taniec>

Gdyby nowa  Toyota Rav4 , miała silnik benzynowy z TURBO , to byłaby najlepsza na świecie , ale jest jak jest , i inne marki próbują ja w tym segmencie ,,podgryzać,,
Pisałem o tym samym przedziale czasowym, nie o całości. Sprawdź za ostatnie 6 mc.
Gdyby Toyota miała turbo, ja bym jej nie kupił (jeden z powodów że nie wziąłem CRV 1.5 turbo, bo hybryda dla mnie odpadała w obu markach) . Wolę bezproblemowe nie wysilone rozwiązania, nawet kosztem spalania i pojemności.
Pisałem o hybrydach w kontekście dyskusji o  rav 4 & CRV nie o wszystkich.
"Pisałem o sprzedaży hybryd, nie modeli :)" miało mieć odniesienie do sumy sprzedaży wszystkich CRV i Rav4 a nie wszystkich modeli danych firm.
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Nie wiem jak trzeba pierdyknąć drzwiami by lusterko choć drgnęło w mojej Ravce, to samo przyciskanie blachy, idź do obu salonów i się sam przekonaj :) film to totalna reklama nie mająca nic z rzeczywistością. Może poza siedziskiem z tyłu, tego nie mierzyłem.
Wysokość progu załadunku w obu to 66 cm ale na filmie hondy, gość macha nogami w Ravce, siedząc że stopami na ziemi w CRV
No chyba że:
a) w USA mają inne auta (w końcu mają swoje fabryki hondy i Toyoty)
b) hybrydowa rav 4 się różni od benzynowej blachami, brakiem uchwytu na korek itp. W co baaardzo wątpię, ale nich się wypowiedzą właściciele hybryd
Dość rzeczowe porównanie w którym można doszukać się ważnych dla nas konkretnie różnic.
https://www.wyborkierowcow.pl/honda-cr-v-subaru-forester-toyota-rav4-porownanie/
Edit:
Darku, zbierając do kupy twoje preferencje i wypowiedzi, nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz kupić ravkę, niejako przeciwko swoim preferencjom.
Nie lubisz hybryd, boisz się CVT, uważasz że CRV jest lepsza, to przecież zamiast szukać poprzedniego modelu Rawki, szukaj poprzedniego modelu CRV. Dla ciebie same plusy:silnik benzynowy, automat klasyczny, wolisz Hondę.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2021, 10:04:42 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Stycznia 2021, 09:55:57 »
test

To, że ułamek sekundy później zjechała myślę, że nie zrobi różnicy. Jedyny minus dla RAV jak dla mnie, to, że nie zjechała z 3 rolek. Pewnie można byłoby to jakoś załatwić softwarem, to przecież elektroniczna szpera. Na innych testach bardzo chwalą napęd RAV4. A to, że jest w CR-V klasyczny, typu wał itp to raczej też na minus. Większa waga czyli też spalanie i mniej miejsca bo musi być tunel na wał. Uważam, że kwestia oprogramowania i crv zjeżdżał by tak samo ;) co w CRV jest lepsze to też na pewno paleta kolorówz RAV ma same smutne.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Stycznia 2021, 10:44:36 »
Można sobie sprawdzić dokładniej na toyota-tech.eu na podstawie VIN (Repair/Vehicle specifications). 
Możesz podać dokładny link do strony na toyota-tech.eu, gdzie można wpisać VIN?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Stycznia 2021, 11:31:42 »
Można sobie sprawdzić dokładniej na toyota-tech.eu na podstawie VIN (Repair/Vehicle specifications). 
Możesz podać dokładny link do strony na toyota-tech.eu, gdzie można wpisać VIN?
Po zalogowaniu rozwiń menu w lewym rogu, następnie kliknij pozycję- naprawy, później pozycja - specyfikacje.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2021, 11:34:45 wysłana przez Krisman »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Stycznia 2021, 15:49:43 »
a właśnie - ktoś wcześniej napisał, że cr-v jest super bo ma m.in. zmianę odzysku energii łopatkami przy kierownicy; a czy ktoś korzysta z tego w D jadąc rav4? czytając instrukcję to niby też powinno tak działać (mocniejsze hamowanie silnikiem po zmniejszeniu zakresu), ale za bardzo nie rozumiem czym to się różni do trybu S; łopatki przydają się np zjeżdżając z parkingu poziomowego (nie trzeba używać hamulca) i na zagranicznym forum znalazłem, że ludzie używają tego, żeby zwiększyć ilość odzyskiwanej energii, ale jakoś nie jestem na 100% przekonany czy to podstawowe zadanie tych łopatek czy efekt uboczny... korzysta ktoś z łopatek na D?

Offline shalalos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Stycznia 2021, 16:49:11 »
a właśnie - ktoś wcześniej napisał, że cr-v jest super bo ma m.in. zmianę odzysku energii łopatkami przy kierownicy; a czy ktoś korzysta z tego w D jadąc rav4? czytając instrukcję to niby też powinno tak działać (mocniejsze hamowanie silnikiem po zmniejszeniu zakresu), ale za bardzo nie rozumiem czym to się różni do trybu S; łopatki przydają się np zjeżdżając z parkingu poziomowego (nie trzeba używać hamulca) i na zagranicznym forum znalazłem, że ludzie używają tego, żeby zwiększyć ilość odzyskiwanej energii, ale jakoś nie jestem na 100% przekonany czy to podstawowe zadanie tych łopatek czy efekt uboczny... korzysta ktoś z łopatek na D?

To nic nie daje - nie naładuje szybciej baterii - to co jak w toyotach (ale nie w rav ) w hybrydzie bieg B - tylko i wyłącznie ma sens na górzystym terenie.
Co do silników - porównanie początków hybrydowych u hondy z już bardzo doświadczoną konstrukcją  u toyoty to tak trochę ocenianie zbyt przedwcześnie i porównywanie.
Honda z tego co wiem ma problem z olejem i raczej jeśli chodzi o sam silnik RAVka ma bardziej go dopracowanego pod kątem technologicznym
Dynamika na plus w toyocie - zresztą honda jest cięższa, tym samym nie wiem jak ktoś może twierdzić w tym aspekcie by Honda była szybsza, zrywniejsza.

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Stycznia 2021, 17:02:42 »

To nic nie daje - nie naładuje szybciej baterii - to co jak w toyotach (ale nie w rav ) w hybrydzie bieg B - tylko i wyłącznie ma sens na górzystym terenie.
Co do silników - porównanie początków hybrydowych u hondy z już bardzo doświadczoną konstrukcją  u toyoty to tak trochę ocenianie zbyt przedwcześnie i porównywanie.
Honda z tego co wiem ma problem z olejem i raczej jeśli chodzi o sam silnik RAVka ma bardziej go dopracowanego pod kątem technologicznym
Dynamika na plus w toyocie - zresztą honda jest cięższa, tym samym nie wiem jak ktoś może twierdzić w tym aspekcie by Honda była szybsza, zrywniejsza.
Toyota jak widać ma podobny problem z olejem jak honda.
Tyle tylko że honda ma problem z silnikiem turbo a toyota z silnikiem w hybrydzie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Stycznia 2021, 17:21:52 »
No i w hondzie ubywa, a w toyocie przybywa

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Stycznia 2021, 17:36:34 »
No i w hondzie ubywa, a w toyocie przybywa [emoj

W hondzie turbo również przybywa.
Ubywało w vtec starszej generacji.

Offline marmanik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CR-V Hybrid
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Stycznia 2021, 18:55:34 »
Marmaniak , filmiki ciekawe , najbardziej podoba mi się porównanie napędów,  i grubości blach ,w których toyota przegrywa z kretesem (drżące lusterko ). Jest jakieś forum hondy CRV , na którym warto śledzić , ,,co ludzie,, piszą o nowej CRV?
Takiego forum jak to tutaj raczej nie ma, pewnie z racji mniejszej popularności w PL. Jest za to spora grupa osób na FB, choćby "CR-V fan club POLSKA".

W filmiku nie ma np. uchwytu na korek...który e rav jest, a ten deal z wsiadaniem   ...honda o hondzie miarodajne jak cholera.
W obecnej u nas CR-V również jest uchwyt na korek (nie ma systemu bezkorkowego jak na filmiku).
Jednak wsiadanie na tylną kanapę, wkładanie fotelika czy czegokolwiek innego nie powiesz mi, że nie jest wygodniejsze przy drzwiach otwieranych pod kątem 90 stopni. To sobie mnóstwo właścicieli CR-V chwali.

Gdyby nowa  Toyota Rav4 , miała silnik benzynowy z TURBO , to byłaby najlepsza na świecie , ale jest jak jest , i inne marki próbują ja w tym segmencie ,,podgryzać,,
Myślę, że w tym aspekcie zarówno Toyota jak i Honda wygrywają swoimi wolnossącymi jednostkami w hybrydach z tymi uturbionymi u innych producentów. Lepiej mieć mocniejszy silnik elektryczny niż kolejny awaryjny element w postaci turbiny.

Nie wiem jak trzeba pierdyknąć drzwiami by lusterko choć drgnęło w mojej Ravce, to samo przyciskanie blachy, idź do obu salonów i się sam przekonaj
Nie wiem jak jest z blachą, ale wiem, że  podczas 2 jazd próbnych RAV4 wyraźnie przeszkadzał mi hałas od lusterek przy prędkości powyżej 100km/h. Znajomy też był na kupnie RAV4 i zwrócił uwagę na bardzo miękką i cienką blachę w tych miejscach, ale może to nic nie znaczy.

O jakich początkach hybrydowych u Hondy mówisz?
O tym, że od 2016 r. Hondę NSX napędza hybryda z V6?
O tym, że od 1999 r. był sprzedawany hybrydowy Insight, zaledwie 2 lata po Priusie? Druga generacja od 2009r.
O tym, że od 2002 r. była sprzedawana Honda Civic hybrydowa? a od 2004 r. hybrydowy Accord?
Od 2010 produkowano hybrydową CR-Z oraz hybrydowego Jazza.

Racja, pierwszy hybrydowy SUV Hondy jest dopiero od 2019 r. - ale początki hybrydowe obie firmy mają bardzo zbliżone.
Inna sprawa, że w PL kojarzyło się od zawsze tylko hybrydy Toyoty, ale EU i PL to nie jest cały świat ;)

Problem z olejem Honda miała tylko w egzemplarzach w USA i tylko w silniku 1.5T. Z tego co czytałem problem już został rozwiązany. W Toyocie z kolei zaczynają pojawiać się problemy z olejem w silniku hybrydowym, o których tu mówimy.

Porównajmy chociażby wersje 2WD:
Masa: Toyota 1590/1680 kg, Honda 1614-1657 kg - który jest cięższy?
Osiągi do 100km/h: Toyota 8,4 s., Honda 8,8 s. - różnica to niecałe 0,5 sekundy... na papierze. Nie od dziś wiadomo, że Hondzie zdarzało się zaniżać oficjalne dane dotyczące przyspieszenia. Na szybko znalazłem film z przyspieszenia CR-V Hybrid w wersji AWD (cięższa i oficjalnie wolniejsza od wersji 2WD) https://youtu.be/VegSSNo-S7E - wynik to 8,58 sek. (na papierze 9,2 s. więc różnica na korzyść to 0,6 s.). Podejrzewam, że wersja 2WD faktycznie jest również szybsza więc dynamika obu aut jest bardzo zbliżona. Toyota na pewno dzięki większej mocy lepiej się zbiera przy wyższych prędkościach.

Nadal uważam, że RAV4 to super auto, ale przy porównywaniu hybrydowych silników z CR-V warto zgłębić temat trochę bardziej niż tylko polegać na świetnym marketingu Toyoty i świetnej sprzedaży.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Stycznia 2021, 19:43:41 »
Ten temat i cała wymiana postów to chyba coś jak dyskusja o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia.
Bardzo jestem ciekawy co będzie jak już jedna strona udowodni drugiej stronie że to właśnie ona się myli? 
I tu mi brakuje tej emojy z popcornem którą wypadało by zakończyć wpis ;-)

Niezależnie od werdyktu CRV nie kupiłem i nie kupię bo mi się ona nie podoba.
Napęd atomowy też tego nie zmieni.

"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Stycznia 2021, 22:40:51 »
Fajnie, że jest kilka aut które można sobie porównać, dotknąć, ocenić...i ile osób, tyle pomysłów na to co dla nich funkcjonalne i ważne.
Jakbym miał małe dzieci i potrzebowałbym świetnego dostępu do tylnej kanapy, to szukałbym bardziej rozsuwanych drzwi, niż otwieranych szerzej o kilka stopni, bo co mi po tym na ciasnych parkingach? Ale u mnie z tyłu wożę sprzęt na rozłożonych siedzeniach lub powietrze  i dla mnie ważniejszy jest bagażnik na długość, bardzo rzadko jeżdżę we dwoje, a co dopiero w większym składzie
Oba auta są fajne i mają plusy i minusy, ja po jeździe próbnej "benzynowymi" wybrałem toyotę za większy silnik bez turbo a o podobnej mocy, za mniejszy hałas na autostradzie (choć Toyota też cicha nie jest, to Honda była głośniejsza przy 120+) no i jak już pisałem, te pseudo drewienka do niczego nie pasujące (miałem takie w latach 90tych.)
AWD mam "klasyczne" jak na współczesne SUVy i sprawdza się rewelacyjnie.
Kupiłeś CRV i super, ciesz się, bo masz fajne auto
Ja kupiłem toyotę i też ujdzie

« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2021, 22:45:35 wysłana przez Krisman »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Stycznia 2021, 23:05:24 »
... mogę tylko dodać Amen jak również zgodzić się z tilfem co wyższości ... nad ...

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Stycznia 2021, 00:31:32 »
Warto było poczekać i przeczytać 3 strony różnych wypowiedzi i tarć między forumowiczami , a na końcu zgoda jak w normalnej rodzinie. Oby tak częściej. <kwiatki> <kwiatki> <kwiatki>
RAV4 2.5 hybrid

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Stycznia 2021, 17:02:08 »
Odnośnie przytoczonego artykułu opisującego napęd w CR-V, to zawiera on kilka błędnych informacji odnośnie zasady działania napędu.
Honda do prędkości około 100 km/h jest wyłącznie hybrydą szeregową (relatywnie mała sprawność układu napędowego), powyżej tej prędkości sprzęgło dołącza silnik spalinowy do dyferencjału (przy gwałtownym przyśpieszaniu powyżej 100 km/h również następuje przełączenie do trybu szeregowego). 
W przypadku RAV-ki tryb szeregowy jest wykorzystywany wyłącznie do ruszenia pojazdu z miejsca.
Widziałem również na kilku stronach informację iż Honda ma moc układu 215 KM, na oficjalnej stronie widnieje już 184 KM, a i tu powinna znajdować się informacja iż jest to moc chwilowa do wyczerpania skromnej baterii (Toyoty to też dotyczy). Bardzo szybka jazda autostradą z ostrymi hamowaniami i przyśpieszeniami zaowocuje spadkiem mocy do tej dostępnej wyłącznie na silniku spalinowym (Honda 145 KM, Toyota 177 KM).
Również elastyczność (60-100 i 80-120) powinna być znacznie lepsza w Toyocie ponieważ przy tych prędkościach układ napędowy wykorzystuje bezpośrednio silnik spalinowy jak i elektryczny, a Honda wyłącznie elektryczny.
Jeżeli chodzi o możliwości napędu 4x4 to ten wykorzystujący jeden układ napędowy (z wałem i skrzynką rozdzielczą) będzie miał lepsze zdolności przeniesienia napędu, nawet do 100% na jedno koło. Do tego sprawność tego układu może być większa jeżeli zostaną zastosowane odpowiednie rozwiązania. Natomiast porównywane SUV-y delikatnie mówiąc nie mają aspiracji terenowych, zaletą Hondy jest możliwość przeniesienia większego momentu obrotowego na tylną oś, natomiast Toyota ma modułową konstrukcję napędu obniżającą koszty i czas produkcji, a także nie będzie wymagała w przyszłości np. wymiany wału napędowego gdy podpory się zużyją.
Dziwię się Hondzie, że nie wykorzystała przekładni planetarnej, Ford i Chrysler również kopiują rozwiązanie Toyoty ponieważ jest najlepsze do połączenia silnika spalinowego i elektrycznego w jednym układzie napędowym. Na pocieszenie dla Hondy rozwiązania hybrydowe Europejskie i Koreańskie są jeszcze gorsze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl