Nie chcę się wdawać w potyczki z kolegą Darkiem n/t skąd się tu wziął Plug-in (bo tylko przypadkiem z racji większego silnika trakcyjnego w RAV4 Plug-in - porównywalnego z CRV),
natomiast jeśli ktoś chce zrozumieć działanie napędu to warto poświęcić 25 min na film
https://www.youtube.com/watch?v=QLUIExAnNcEgdzie jest wytłumaczone dokładnie jak działa napęd hybrydowy Hondy.
I teraz już mi się bilans energetyczny zgadza ponieważ:
- silnik trakcyjny ma moc 184KM (135kW) 315Nm
- generator ma moc 144KM (106kW)
- silnik spalinowy ma moc 145KM (107kW)
Wnioski:
- w zakresie 0-100 koła napędza silnik trakcyjny ale tylko chwilowo może osiągać moc 184KM (zasilany z silnika spalinowego i baterii),
ponieważ w stałych warunkach (np. ciągła jazda 90km/h) ma zasilanie tylko z silnika spalinowego przez generator i wtedy nie wyciągnie więcej niż 144KM,
- w zakresie 100-... działa silnik spalinowy, który ma 145KM i tylko chwilowo mocy może mu dodawać silnik elektryczny bo akumulator się szybo wyczerpie (nie wiem czy w ogóle tak jest)
Stąd wrażenie większego kopa przy starcie od 0 z dużym momentem silnika trakcyjnego ale powyżej pewnej prędkości moment już nie wystarcza, potrzebna jest większa moc dlatego do 100 czas nie jest krótszy niż w RAVce (mimo, że silnik trakcyjny większej mocy), a przy prędkościach autostradowych jest wrażenie ospałości napędu Hondy czego w RAV4 się nie odczuwa gdyż silnik spalinowy ma większa moc.
Uważam, że kolega Gaweł ma rację, a osobiście utwierdziłem się w swoim dobrym wyborze

oraz w tym, że wrażenia z jazdy testowej RAV4 w porównaniu z CRV nie były złudzeniem