Autor Wątek: Rezerwa  (Przeczytany 22221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hugo2107

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rezerwa
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Stycznia 2021, 22:18:04 »
Moim skromnym zdaniem to nie jest aż tak ważne czy na rezerwie przejedzie 50 czy 35 km. Każde tankowanie z dna zbiornika ma niesprzyjający wpływ na działanie silnika . W momencie pojawienia się kontrolki  ja tankuje na najbliższym CPNie mając samochód za kilkadziesiąt tyś lepiej nie sprawdzać ile przejedzie na rezerwie .Też mi pokazuje że na rezerwie  mam przeważnie w granicy 40 -50 km
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2021, 22:21:06 wysłana przez hugo2107 »

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Stycznia 2021, 09:00:26 »
Kontrolka zapaliła się przy wskazaniu 26 km. Zatankowałem po sam korek 45,2 L.

Moim skromnym zdaniem to nie jest aż tak ważne czy na rezerwie przejedzie 50 czy 35 km. Każde tankowanie z dna zbiornika ma niesprzyjający wpływ na działanie silnika . W momencie pojawienia się kontrolki  ja tankuje na najbliższym CPNie mając samochód za kilkadziesiąt tyś lepiej nie sprawdzać ile przejedzie na rezerwie .Też mi pokazuje że na rezerwie  mam przeważnie w granicy 40 -50 km
:o może masz rację...
Może to tylko moje przyzwyczajenia... wcześniej jeździłem dieslem z "kurą" na masce  :grin: i na zbiorniku robiłem 1000-1200 km. Przy zbiorniku 50l nierzadko tankowałem 53.
Liczyłem, że camry między tankowaniami zrobi z 900 km. Robię ok 800 = 7-8 tankowań w roku więcej.

A może olać te nowe technologie cyferki i komputery i polegać na starym dobrym wskaźniku + kontrolka + pływak. One nie mogą kłamać :) Kiedyś miałem Carinę ona na rezerwie robiła ~100 KM. Miałam też MR2 - miała troszkę mniejszą rezerwę, ale z 80 można było zrobić. A może więcej - bo nigdy w żadnym z nich mi nie brakło. Znaczy to, że toyota nie odbiega pod tym względem od reszty świata.
Myślę, że w camry jest taki sam sposób sygnalizowania kończącego się paliwa - kontrolka zapala się gdy paliwa jest jeszcze na ok 100 km co potwierdza położenie wskazówki. Jednak nasz silnik z podwójnym układem wtryskowym, obiegiem niskiego ciśnienia dla wtrysków pośrednich i wysokiego ciśnienia dla wtryskiwaczy bezpośrednich i dwiema różnymi pompami palia - to wszystko powoduje, że jakiś Japończyk postanowił nas sprowokować do wcześniejszego tankowania, by ustrzec nas przed kłopotami jakie może powodować zapowietrzenie takiego układu...
Tak, myślę że to właśnie jest powód takich przyspieszonych wskazań cyferek.
Może kiedyś wezmę do bagażnika bańkę paliwa i zweryfikuję tą moją teorię :)

Offline Rafał 82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Lutego 2021, 18:38:41 »
Ja też nie mogę przyzwyczaić się do działania tej rezerwy. W ogóle bak jest chyba jakoś znacznie mniejszy na dole, ponieważ na pierwszej "połowie" przejeżdżam około 650 km, a na na kolejnej "połowie" góra 300 km. Rezerwa zapala mi się na około 35 km przed końcem paliwa w banku. Jakiś czas temu miałem tak, że komputer pokazywał zasięg 26 km, jechałem najekonomiczniej jak się dało (miałem średnie 3,7 na tej trasie), a kilometry pokazywane przez komputer spadały w tempie mniej więcej 5 na każdy przejechany kilometr. Po czym jak doszło na kompie do 8 km zasięgu na przestrzeni kolejnego kilometra doszło do 0 i pojawił się napis zatankuj. Wskazówka pokazywała wtedy jeszcze jakieś paliwo w baku. Zjechałem na pierwszą stację, aby nie ryzykować przymusowego postoju i zatankowałem lekko ponad 46 litrów. Ogólnie rzecz biorąc nie można liczyć na wskazania tego komputera. Ruszając w trasę, miałem zasięg 180 km do domu 150 km więc powinienem spokojnie dojechać. Tym bardziej, że zasięg 180km był pokazywany przy spalaniu 4,5, a mając świadomość małej ilości paliwa od początku jechałem spokojnie ze znacznie niższym spalaniem. W poprzednim aucie miałem tak, że jak nawigacja pokazywał do domu 300 km, a komputer wskazywał 310 to przy założeniu nie zwiększania średniego spalania zawsze do domu dojeżdżałem, bez potrzeby tankowania.
Ogólnie rzadko tak robię, ale ze 2 razy w roku się trafi i dobrze by było, aby komputer wtedy do czegoś się przydał i dał psychiczny komfort, że można spokojnie jechać, a tutaj niestety daje dodatkowy stres nigdy nie wiadomo jak wyjdzie :)

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Lutego 2021, 19:49:10 »
, ponieważ na pierwszej "połowie" przejeżdżam około 650 km, a na na kolejnej "połowie" góra 300 km.   

Na baku robisz 950 km?

Offline Rafał 82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Lutego 2021, 09:30:00 »

Na baku robisz 950 km?
[/quote]

Tak mniej więcej wychodzi. W ciepłe dni z reguły mam spalanie na poziomie 4,7 z baku.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Lutego 2021, 11:39:44 »
Tak mniej więcej wychodzi. W ciepłe dni z reguły mam spalanie na poziomie 4,7 z baku
No to gratuluję, dużo mniej niż podaje producent. Mi w żadnym samochodzie nie udało się osiągnąć zakresów podanych przez producenta.

Offline Rafał 82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lutego 2021, 12:11:24 »
Tak mniej więcej wychodzi. W ciepłe dni z reguły mam spalanie na poziomie 4,7 z baku
No to gratuluję, dużo mniej niż podaje producent. Mi w żadnym samochodzie nie udało się osiągnąć zakresów podanych przez producenta.

Fakt, mi do tej pory też nie  :-)
Ale wysokość spalania jest bardzo wrażliwa na warunki zewnętrzne. Czego z kolei praktycznie nie odczuwałem w innych samochodach. Najbardziej rzutował silny wiatr w przód, ale rzeczywiście silny. Tutaj każdy wiatr chyba ma znaczenie. Deszcz znacznie podnosi spalanie, bez znaczenia czy duży czy mały, wystarczy aby było mokro. Niskie temperatury z jakimi mamy teraz do czynienia, bardzo popsuły mi średnią. Dziwne jest też to, że o ile na krótkim dystansie zimą każdy samochód pali jak smok to po dogrzaniu na trasie wraca do standardowych parametrów spalania, a tutaj nawet na trasie spalanie jest znacznie wyższe niż do tej pory miałem (to moja pierwsza mroźniejsza zima tym autem). Tak czy inaczej spalanie to jeden z największych plusów tego samochodu :-)

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lutego 2021, 14:28:32 »
na pierwszej "połowie" przejeżdżam około 650 km, a na na kolejnej "połowie" góra 300 km. Rezerwa zapala mi się na około 35 km przed końcem paliwa w banku. Jakiś czas temu miałem tak, że komputer pokazywał zasięg 26 km, jechałem najekonomiczniej jak się dało (miałem średnie 3,7 na tej trasie), a kilometry pokazywane przez komputer spadały w tempie mniej więcej 5 na każdy przejechany kilometr. Po czym jak doszło na kompie do 8 km zasięgu na przestrzeni kolejnego kilometra doszło do 0 i pojawił się napis zatankuj. Wskazówka pokazywała wtedy jeszcze jakieś paliwo w baku. Zjechałem na pierwszą stację, aby nie ryzykować przymusowego postoju i zatankowałem lekko ponad 46 litrów. Ogólnie rzecz biorąc nie można liczyć na wskazania tego komputera. Ruszając w trasę, miałem zasięg 180 km do domu 150 km więc powinienem spokojnie dojechać. Tym bardziej, że zasięg 180km był pokazywany przy spalaniu 4,5, a mając świadomość małej ilości paliwa od początku jechałem spokojnie ze znacznie niższym spalaniem.

No właśnie mam dokładnie tak samo i też nie mogę polegać na wskazaniach komputera  :-(
Ale wskazówka i kontrolka działają "po staremu". Kontrolka zapala się gdy wskazówka jest jeszcze wysoko. Dwa razu przejechałem na rezerwie ok 80-90 km i dojechałem :-) W obu przypadkach zatankowałem 48 z hakiem - więc jeszcze był luzzz.... :-)
W obu tych przypadkach odkąd komputer doszedł do zera i wyświetlił "zatankuj" przejechałem jeszcze z 60 km.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lutego 2021, 14:31:53 »
Tak mniej więcej wychodzi. W ciepłe dni z reguły mam spalanie na poziomie 4,7 z baku.

Na razie najwięcej udało mi się przejechać 920 km między tankowaniami. Jednak średnio robię 700-800.
Ale jeżdżę dopiero od sylwestra. Jak będzie cieplej i założę letnie gumy - pobijemy rekordy :-)

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Lutego 2021, 20:26:06 »
Dziś nowy rekord. Na zbiorniku przejechane 970,5 km z czego ostatnie 100 z zapaloną kontrolką i 70 odkąd licznik zszedł do zera i wyświetlił "zatankuj".
Do zbiornika weszło po korek 49,49.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Lutego 2021, 20:34:31 »
Dziś nowy rekord. Na zbiorniku przejechane 970,5 km z czego ostatnie 100 z zapaloną kontrolką i 70 odkąd licznik zszedł do zera i wyświetlił "zatankuj".
Do zbiornika weszło po korek 49,49.
Liczymy ze zrobisz 1000 :) ja obecnie mam srednie spalanie okolo 10l.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Malybo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Lutego 2021, 08:36:25 »
Witam. To Ciekawe co piszcie Na temat spalania... ja obecnie w okresie zimowym mam spalanie na poziomie 6.3 l i na baku około 740km  robię.  Wynik tys km na baku to chyba trochę extreme mi sie wydaje a z drugiej strony 10l to dobrze musisz ja cisnac kolego ze tak ci pali albo bardzo krótkie odcinki jeździsz. Pozdrawiam

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Rezerwa
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Lutego 2021, 08:40:27 »
Witam. To Ciekawe co piszcie Na temat spalania... ja obecnie w okresie zimowym mam spalanie na poziomie 6.3 l i na baku około 740km  robię.  Wynik tys km na baku to chyba trochę extreme mi sie wydaje a z drugiej strony 10l to dobrze musisz ja cisnac kolego ze tak ci pali albo bardzo krótkie odcinki jeździsz. Pozdrawiam
Przez Covid i zime jezdze tylko codziennie po buleczki 1200metrow.

Jak sie to wszystko uspokoi to pewnie znowu zejdzie do 5.5 max.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Kwietnia 2021, 13:13:18 »
Nowy update FYI:
Dziś wyjeździłem paliwo do zera. Odkąd zapaliła się kontrolka zrobiłem 110 km. Odkąd zaświecił się komunikat "zatankuj" zrobiłem 81 km. W sumie przejechałem na zbiorniku 993 km. Zatankowałem pod korek 50,47.
Zaskoczył mnie absolutny brak dodatkowej sygnalizacji problemów. O tym, że nie ma już paliwa dowiedziałem się, gdy auto przestało reagować na wciskanie pedału gazu. Zatrzymałem się, zawróciłem i poturlałem na stację na baterii. Przejechałem 1,2 km i auto się wyłączyło z komunikatem na desce "układ hybrydowy został wyłączony" dodatkowo info, że wspomaganie kierownicy działa słabiej... i jeszcze jakieś tam ostrzeżenia. Nie czytałem wszystkiego, bo skupiłem się na tym, by się rozpędem dotoczyć do dystrybutora, ale treść komunikatu można skrócić do "wyłączam się, uważaj na siebie".
Po zatankowaniu wszystko wróciło do normy. Żadnych błędów, żadnych dodatkowych komunikatów.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Kwietnia 2021, 13:22:18 »
Piekne spalanie 5l na 100km. Jaki masz styl jazdy? Po miescie? Autostrady?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl