mam i używam od kilku lat TT&G v1/v2/v2plus, systemy zewnętrzne Garmin (kilka generacji) z mapami od Garmina i UMP oraz okazjonalnie telefon google maps.
główny + jest zawsze gotowa do pracy - nie trzeba podłączać kabla/ładowarki/uchwytu pamiętać potem o rozłączaniu itp ...
mniej istotne ale także ważne
+ wygoda użytkowania (miałem już sytuacje gdy mi telefon dzwonił podczas nawigacji, akurat w momencie gdy dojeżdżałem do skrzyżowania w obcym mieście i nawigację .... )
+ widok zjazdów z autostrad/ważniejszych skrzyżowań z "lotu ptaka" z zaznaczeniem którym pasem jechać.
+ poprawnie działa TMC (informacja o korkach/remontach) po radiu lub jak kupisz wersję niezarejestrowaną przez poprzedniego właściciela na stronie toyoty także przez internet (janosik jest szybszy

, gogle też)
+ po dokupieniu kabla (lub zrobienia samemu) masz dodatkowe wejście AV, np. do podłączenia dodatkowej kamery lub modułu do przesyłania obrazu z IOS-a/Androida
+ nie generuje kosztów przy wyjeździe za granicę - brak opłat za transmisję danych (tak są pakiety darmowej transmisji ...)
+ w ostatnich wersjach oprogramowania potrafi pokazać stacje benzynowe/parkingi wzdłuż wyznaczonej trasy.
Aby nie było za różowo:
- mapy zawsze min. pół roku do tyłu (ale tak jest u wszystkich producentów, wyjątek systemy z wbudowaną nawigacją od Garmina/Tom Toma - tam masz najświeższe) - ale za to są widoczne drogi, które w danym okresie miały zostać oddane do użytku (np. S-ki) mimo że w rzeczywistości coś się na budowie obsunęło. - tak więc nie jest aż tak źle.
- aktualizacje mapy raz na pół roku (wiosna/jesień)
- koszt aktualizacji - min. 160 pln za aktualizację jednorazową (via ebay), na stronie toyoty 550pln, czasami pojawia się promocja 550/za trzy lata (czyli 6 aktualizacji)
wygląd/obsługa - kwestia przyzwyczajenia, dla jednych na "+" dla innych na "-"
można kopić moduł z końca produkcji (pasują od innych modeli np. CHR), najlepiej poszukać taki który nie był aktywowany i ma jeszcze prawo do aktualizacji (od 2016 chyba wszystkie sprzedawali z 3- letnim prawem do aktualizacji, na pewno wersje Plus), trzeba tylko poszukać.
W niektórych modelach jest już zainstalowana antena GPS dla nawigacji.
a czy warto ?
dla jednego tak dla innego nie .... ile osób tyle odpowiedzi.