Autor Wątek: Rav4 mk4 2017 - nawigacja, czy warto dokładać moduł?  (Przeczytany 4234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 mk4 2017 - nawigacja, czy warto dokładać moduł?
« dnia: 06 Stycznia 2021, 22:04:04 »
Interesuje mnie opinia właścicieli Rav4 z systemem Touch and Go 2 z nawigacją.

Ja mam radio fabryczne bez navi, na allegro moduł do dołożenia z kablami, anteną i wszystkim co trzeba do mojego modelu można kupić za ok 900 zł ale pytanie czy warto?

Jaka jest ta nawigacja w użytkowaniu?
Jak z aktualizacjami map?

Od lat korzystam z Google Maps na komórce z porządnym uchwytem i jestem ogólnie zadowolony z takiego rozwiązania.

Czy są jakieś wyraźne plusy fabrycznej navi dla której warto by wydawać 9 stówek?

Sent from my EML-L09 using Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2021, 22:11:46 wysłana przez raf82 »

pireus

• Gość
Odp: Rav4 mk4 2017 - nawigacja, czy warto dokładać moduł?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2021, 12:11:19 »
Czy są jakieś wyraźne plusy fabrycznej navi dla której warto by wydawać 9 stówek?
Nie warto, potem kolejne pieniądze na aktualizacje, które niewiele wnoszą. To już lepiej zainwestować w nowe multimedia.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2021, 12:22:36 »

mam i używam od kilku lat TT&G v1/v2/v2plus, systemy zewnętrzne Garmin (kilka generacji) z mapami od Garmina i UMP oraz okazjonalnie telefon google maps.

główny +  jest zawsze gotowa do pracy -  nie trzeba podłączać kabla/ładowarki/uchwytu pamiętać potem o rozłączaniu itp ...

mniej istotne ale także ważne
+ wygoda użytkowania (miałem już sytuacje gdy mi telefon dzwonił podczas nawigacji, akurat w momencie gdy dojeżdżałem do skrzyżowania w obcym mieście i nawigację .... )
+ widok zjazdów z autostrad/ważniejszych skrzyżowań z "lotu ptaka" z zaznaczeniem którym pasem jechać.
+ poprawnie działa TMC (informacja o korkach/remontach) po radiu lub jak kupisz wersję niezarejestrowaną przez poprzedniego właściciela na stronie toyoty także przez internet (janosik jest szybszy :) , gogle też)
+ po dokupieniu kabla (lub zrobienia samemu) masz dodatkowe wejście  AV, np. do podłączenia dodatkowej kamery lub modułu do przesyłania obrazu z IOS-a/Androida
+ nie generuje kosztów przy wyjeździe za granicę - brak opłat za transmisję danych (tak są pakiety darmowej transmisji ...)
+ w ostatnich wersjach oprogramowania potrafi pokazać stacje benzynowe/parkingi wzdłuż wyznaczonej trasy.

Aby nie było za różowo:
- mapy zawsze min. pół roku do tyłu (ale tak jest u wszystkich producentów, wyjątek systemy z wbudowaną nawigacją od Garmina/Tom Toma - tam masz najświeższe) - ale za to są widoczne drogi, które w danym okresie miały zostać oddane do użytku (np. S-ki) mimo że w rzeczywistości coś się na budowie obsunęło. - tak więc nie jest aż tak źle.
- aktualizacje mapy raz na pół roku (wiosna/jesień)
- koszt aktualizacji - min. 160 pln za aktualizację jednorazową (via ebay), na stronie toyoty 550pln, czasami pojawia się promocja 550/za trzy lata (czyli 6 aktualizacji)

wygląd/obsługa - kwestia przyzwyczajenia, dla jednych na "+" dla innych na "-"

można kopić moduł z końca produkcji (pasują od innych modeli np. CHR), najlepiej poszukać taki który nie był aktywowany i ma jeszcze prawo do aktualizacji (od 2016 chyba wszystkie sprzedawali z 3- letnim prawem do aktualizacji, na pewno wersje Plus), trzeba tylko poszukać.

W niektórych modelach jest już zainstalowana antena GPS dla nawigacji.

a czy warto ?
dla jednego tak dla innego nie .... ile osób tyle odpowiedzi.

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2021, 12:34:22 »

mam i używam od kilku lat TT&G v1/v2/v2plus, systemy zewnętrzne Garmin (kilka generacji) z mapami od Garmina i UMP oraz okazjonalnie telefon google maps.

główny +  jest zawsze gotowa do pracy -  nie trzeba podłączać kabla/ładowarki/uchwytu pamiętać potem o rozłączaniu itp ...

mniej istotne ale także ważne
+ wygoda użytkowania (miałem już sytuacje gdy mi telefon dzwonił podczas nawigacji, akurat w momencie gdy dojeżdżałem do skrzyżowania w obcym mieście i nawigację .... )
+ widok zjazdów z autostrad/ważniejszych skrzyżowań z "lotu ptaka" z zaznaczeniem którym pasem jechać.
+ poprawnie działa TMC (informacja o korkach/remontach) po radiu lub jak kupisz wersję niezarejestrowaną przez poprzedniego właściciela na stronie toyoty także przez internet (janosik jest szybszy :) , gogle też)
+ po dokupieniu kabla (lub zrobienia samemu) masz dodatkowe wejście  AV, np. do podłączenia dodatkowej kamery lub modułu do przesyłania obrazu z IOS-a/Androida
+ nie generuje kosztów przy wyjeździe za granicę - brak opłat za transmisję danych (tak są pakiety darmowej transmisji ...)
+ w ostatnich wersjach oprogramowania potrafi pokazać stacje benzynowe/parkingi wzdłuż wyznaczonej trasy.

Aby nie było za różowo:
- mapy zawsze min. pół roku do tyłu (ale tak jest u wszystkich producentów, wyjątek systemy z wbudowaną nawigacją od Garmina/Tom Toma - tam masz najświeższe) - ale za to są widoczne drogi, które w danym okresie miały zostać oddane do użytku (np. S-ki) mimo że w rzeczywistości coś się na budowie obsunęło. - tak więc nie jest aż tak źle.
- aktualizacje mapy raz na pół roku (wiosna/jesień)
- koszt aktualizacji - min. 160 pln za aktualizację jednorazową (via ebay), na stronie toyoty 550pln, czasami pojawia się promocja 550/za trzy lata (czyli 6 aktualizacji)

wygląd/obsługa - kwestia przyzwyczajenia, dla jednych na "+" dla innych na "-"

można kopić moduł z końca produkcji (pasują od innych modeli np. CHR), najlepiej poszukać taki który nie był aktywowany i ma jeszcze prawo do aktualizacji (od 2016 chyba wszystkie sprzedawali z 3- letnim prawem do aktualizacji, na pewno wersje Plus), trzeba tylko poszukać.

W niektórych modelach jest już zainstalowana antena GPS dla nawigacji.

a czy warto ?
dla jednego tak dla innego nie .... ile osób tyle odpowiedzi.
Dziękuję za bardzo obszerną i konkretną odpowiedź.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Stycznia 2021, 12:38:17 »

jeśli byłyby wątpliwości proszę pytać.

najchętniej to bym widział firmową nawigację z modułem garmina, wtedy można by było wrzucać nawet aktualizacje przed każdym większym wyjazdem (z projektu UMP).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Stycznia 2021, 13:37:51 »
Nie wiem czy w IV-ce też,  ale w V-tce dodatkowo jak masz moduł to działa Wi-Fi, jest kompas, działają komunikaty i wskazania kierunku jazdy między zegarami, po osiągnięciu rezerwy automatycznie pokazuje najbliższą stację itp.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2021, 15:13:17 »
@neevor aktualizacji z innych źródeł niż Toyota nie widziałem, może naciąganie kupujących. Jeżeli masz pewne źródło to podaj.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2021, 16:14:09 »

w IV po zamontowaniu nawigacji także pojawia sie na wyświetlaczu kompas (który jest bajerem) oraz wskazówki nawigacyjne w postaci strzałki z odległością od skrętu co już jest wygodne

jeżeli chodzi o aktualizację to w przypadku TT&G1/2 jest to banalne i zawsze wygląda tak samo:

pobieramy właściwą mapę dla naszej nawigacji (wersje podstawowe (bez budynku 3D/głosowego sterowania z końcówką  L, wersje Plus z końcówką H).
nagrywamy pliki na pendrive 8/16GB sformatowanego fat32
(na podstawie zdjęcia z numerem naszej nawigacji, gdzie jest podana wersja mapy sprzedawcy podają adres do ścianięcia włąściwej mapy)
wkładamy do portu USB, po chwili nawigacja powinna pokazać okienko z pytaniem czy chcemy aktualizować do wersji ...  (lub z informację że zła wersja aktualizacji)
po zatwierdzeniu pojawia się okienko z numerem naszej nawigacji, oraz kodem żądania
na podstawie obu ww. generowany jest w systemie Toyoty kod do aktywacji mapy
po jego wpisaniu mamy możliwość wyboru obszaru, który chcemy wgrać i rozpoczyna się kopiowanie - należy wcześniej uruchomić silnik ! - trwa ok. 40 minut!.

Ja kupowałem w dwóch źródłach:
(jeżeli podlega cenzurze to proszę moderatora o usunięcie wyślę wtedy na prv)
https://toyotamaps.online/
oraz ostatnio na ebay użytkownik  autonavi174
za każdym razem płaciłem za pośrednictwem PayPala więc jest jakaś ścieżka reklamacji.

przed zakupem warto sprawdzić na stronie toyota-tech czy przypadkiem nie dostanie się kodu do aktualizacji swojej mapy!

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2021, 16:16:29 »
Niewiem czy sens wydać 900zł za moduł i za niewielką dopłatą kupić o kolejne 600zł cały komplet multimedia który ma aż 10,2 cali i bardzo ładnie komponuje wnętrze.

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Stycznia 2021, 18:13:05 »
Niewiem czy sens wydać 900zł za moduł i za niewielką dopłatą kupić o kolejne 600zł cały komplet multimedia który ma aż 10,2 cali i bardzo ładnie komponuje wnętrze.
Też o tym myślałem, za 2tys można już kupić coś dobrej firmy z android auto lub apple carplay... Ja mam wzmacniacz i komplet 6 głośników od Alpine podpięte do fabrycznego radia, może to ma większy sens.

Boję się tylko żeby mi kamerka cofania, sterowanie z kierownicy i mikrofon działały jak należy.

Swoją drogą 900 za moduł to chyba dosyć sporo...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Stycznia 2021, 18:07:18 »
Normalna cena 3200-3400 :) z aktualizacją na 3 lata i to dopiero jest naprawdę drogo. Więc zależy jak komu cena leży  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl