Autor Wątek: nawiew centralny  (Przeczytany 9381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
nawiew centralny
« dnia: 08 Stycznia 2021, 18:35:40 »
Odnoszę wrażenie, że nawet jak puszczę grzanie i dmuchanie na maksa to powietrze leci z bocznych nawiewów i z tych na podszybiu i generalnie wszędzie tylko nie z kratek pod wyświetlaczem centralnym. Też tak macie?
Ja tam kompletnie nie czuję żadnego podmuchu.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
Odp: nawiew centralny
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia 2021, 18:37:22 »
Uprzedzając pytania. Tak kombinowałem z tymi kółeczkami i w żadnej pozycji nie jestem tam w stanie uzyskać jakiegokolwiek podmuchu.

Offline chabciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2021, 19:07:20 »
Sprawdzę jak będę w aucie, zobaczę jak u mnie. W międzyczasie możesz cyknac fotkę ustawień jakie masz na klimie, to porównamy.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2021, 20:59:50 »
U mnie działa, jak zamknę wszystkie nawiewy oprocz centralnego oczywiście to wieje jak glupi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2021, 06:20:42 »
W trybie automatycznym środkowe nawiewy"odpalają się" jak jest za ciepło w samochodzie. Najbardziej to czuć w lecie, kiedy środkowe i boczne wieją, jak szalone. Jeżeli preferujesz częstszy nawiew na środek, przełącznikiem na klimatyzacji zmień tryb nadmuchu, wówczas klimatyzacja nie będzie zarządzać nadmuchami i ikonka auto przestanie się palić.

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Stycznia 2021, 13:12:55 »
Też zauważyłem, że ten środkowy nawiew zachowuje się dziwnie. Nie miałem jednak okazji jeździć tym samochodem podczas upałów, więc z oceną czekam na lato. Ale na razie wydaje mi się, że ta układ klimatyzacji działa tak sobie. Na auto faktycznie nie wieje z środkowych kratek, do tego podczas deszczu parują mi szyby i muszę przełączać ręcznie na nawiew na szybę. Dziwne, bo wszystkie samochody którymi jeździłem miały w trybie auto tak dobierane ustawienia, że nie było szans, żeby podczas jazdy nagle zaparowała szyba.

Ciekawy jestem, jak to będzie wyglądało w trybie chłodzenia. Wtedy te środkowe kratki bardzo się przydają.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Stycznia 2021, 13:46:28 »
fenio spróbuj takiego ustawienia.

To będziesz wiedział czy centralny panel działa.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia 2021, 16:37:46 »
Rany, ludzie, mieliście jakieś lekcje z fizyki?

Teraz jest zimno, także jest zapotrzebowanie na ciepłe powietrze w kabinie. A co robi ciepłe powietrze? UNOSI się do góry, więc logiczne jest, że automat będzie kierował powietrze głównie na nogi, które najpierw zostaną ogrzane, a potem to samo powietrze rozgrzeje górną część kabiny. Dmuchanie ze środkowego nawiewu w takiej sytuacji jest absolutnie bez sensu. Dmuchanie z bocznych ma sens, bo można je skierować na boczne szyby, które dzięki temu odmarzną/nie będą parować.

U mnie szyba przednia nie paruje, przynajmniej dopóki nie będę jechał z zamkniętym obiegiem wewnętrznym, ale wtedy w osuszeniu pomoże klimatyzacja.

PS. Dodam jeszcze, że w lato dmucha odwrotnie, zimnym powietrzem z górnych kratek, które potem opada.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2021, 06:07:38 »
Też zauważyłem, że ten środkowy nawiew zachowuje się dziwnie. Nie miałem jednak okazji jeździć tym samochodem podczas upałów, więc z oceną czekam na lato. Ale na razie wydaje mi się, że ta układ klimatyzacji działa tak sobie. Na auto faktycznie nie wieje z środkowych kratek, do tego podczas deszczu parują mi szyby i muszę przełączać ręcznie na nawiew na szybę. Dziwne, bo wszystkie samochody którymi jeździłem miały w trybie auto tak dobierane ustawienia, że nie było szans, żeby podczas jazdy nagle zaparowała szyba.

Ciekawy jestem, jak to będzie wyglądało w trybie chłodzenia. Wtedy te środkowe kratki bardzo się przydają.
u mnie nic nie paruje. Sprawdź, czy nie masz za dużo wilgoci na dywanikach lub podkręć klimę, aby wyrzucić wilgoć z kabiny.

Offline Maciek_Hybrid26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2021, 19:29:52 »

Dokładnie mam to samo, w nocy przy padającym deszczu widzę jak szyby parują pomimo włączonego trybu Auto. Zjawisko to jest bardziej zauważalne gdy w samochodzie jest więcej niż jedna osoba. Do tego od jakiegoś czasu mam dziwny dźwięk, jakby stukanie gdzieś w okolicy prawego górnego nawiewu (tego przy szybie). Dzisiaj nagrałem film, mam zamiar kontaktować się z serwisem w tej sprawie.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Stycznia 2021, 11:49:29 »
Wg. mojej opinii wentylacja w corolli pozostawia wiele do życzenia. Szczególnie właśnie nawiew na przednią szybę, którą potwierdzam - trudno odparować i utrzymać w tym stanie. Ponadto poziom temperatury też pozostawia wiele do życzenia. Zimą, czy się ustawi 28, czy 20, to z bocznych paneli  dmucha cały czas (niezależnie od ustawień) i gorące powietrze. Dopiero przy ustawieniu około 16 robi się letnie. Dodatkowo zwróćcie uwagę, że znacznie szybciej sprawniej odparowuje  prawa część przedniej szyby ( od pasażera) a nie od kierowcy, co jest kompletną porażką projektantów.

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Stycznia 2021, 15:11:06 »
Rany, ludzie, mieliście jakieś lekcje z fizyki?

Teraz jest zimno, także jest zapotrzebowanie na ciepłe powietrze w kabinie. A co robi ciepłe powietrze? UNOSI się do góry, więc logiczne jest, że automat będzie kierował powietrze głównie na nogi, które najpierw zostaną ogrzane, a potem to samo powietrze rozgrzeje górną część kabiny. Dmuchanie ze środkowego nawiewu w takiej sytuacji jest absolutnie bez sensu.

Fizyka fizyką, a sens jest zawsze ;) Choćby taki, że środkowy nawiew ustawiam sobie tak, że wieje mi na rękę trzymającą kierownicę. Tak się przyzwyczaiłem i w zimne dni mi to pomaga - często mam zimne dłonie i nawet podgrzewana kierownica nie robi takiej roboty, jak ciepły nawiew na dłoń. W każdym dotychczasowym samochodzie środkowe kratki działały przez większość czasu, a tutaj z zaskoczeniem odkryłem, że jest inaczej. Nie jest to jakaś wielka wada, ale trochę mi tego brakuje.

nawiew na przednią szybę, którą potwierdzam - trudno odparować i utrzymać w tym stanie

A tu akurat nie mam problemu. Jak puszczam na szybę, to odparowuje bardzo sprawnie i równomiernie, obie strony tak samo. Ale wymaga to ręcznego przełączenia na szybę, automat sobie z tym nie radzi.
Dywaniki mam suche, ale profilaktycznie wymienię filtr kabinowy, bo może coś tam się przytkało i niepotrzebnie narzekam ;)

W kwestii temperatury, zauważyłem tylko że muszę ją czasem ruszać. Drugim autem w rodzinie jest aktualnie Golf VII i tam mam chyba od nowości ustawione 19 stopni i nigdy nie ruszam - latem chłodzi optymalnie, zimą grzeje optymalnie. W Corolli w mroźne dni muszę ustawić 21 - 22 stopnie, w takie "średnie" mam 20. Latem jeszcze nie wiem.

No i jeszcze jedna rzecz, której nie zauważyłem przed kupnem. Przydałby się przycisk "max", włączający maksymalne chłodzenie za jednym przyciśnięciem. Używam tego, jak wsiadam do rozgrzanego samochodu latem. Tutaj trzeba przekręcić pokrętło do oporu, co wymaga więcej uwagi, szczególnie jak się chce potem wrócić do normalnej temperatury.

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Stycznia 2021, 15:32:58 »
Na taki przypadek jest przycisk wymuszenia ręcznie nawiewu na kratki.
Ja nie lubię dmuchania ciepłym w twarz, bo działa usypiająco. Grzana kierownica wystarcza na początku, później i tak w kabinie jest ciepło.

A co do kręcenia gałka... jeżeli w środku jest 40 stopni to czy ustawisz temperaturę na 21 czy na minimum to i tak będzie dmuchać na maksa, żeby jak najszybciej dojść do zadanej temperatury.

Dodatkowo na panelu jest przycisk zmiany trybu pracy klimatyzacji między trzema trybami: eco/normal/fast.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Stycznia 2021, 23:45:28 »
I jeszcze dodatkowo przedostatni przycisk z prawej działa na trzy sposoby, każde z trzech jego możliwych przyciśnięć,  zmienia kierunek nawiewu, włącznie z tym powiązanym z kratkami centralnymi. Tak jak @toranaga wstawił zdjęcie. Wali wtedy z przodu aż miło  :song:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Stycznia 2021, 15:16:51 »
przedostatni przycisk z prawej

Dokładnie, właśnie o nim pisałem :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl