Autor Wątek: Rav4 Hybrid rok produkcji 2020 i 2021 - napęd na przód vs 4x4 (4x2 vs 4x4)  (Przeczytany 14477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Rav4 Hybrid rok produkcji 2020 i 2021 - napęd na przód vs 4x4 (4x2 vs 4x4)
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Stycznia 2021, 19:28:16 »
Tak samo jest z 4x4.
Też tak uważam, wolę tańszą wersję 4X4, niż wyposażenie dodatkowe, które zawsze z czasem można dokupić lub uzupełnić. Napedu raczej sie nie zmieni.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Stycznia 2021, 19:37:59 »
Też wybrałem 4x4 Comfort+Style zamiast 4x2 Selection.
Jeździłem na jazdach próbnych 4x2, ślizgał się jednak na mokrym przy szybkim starcie.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Stycznia 2021, 20:05:47 »
Przy takich dylematach kazdy ma swoje zdanie i ilu ludzi tyle bedzie opini ...
Dla jednego wazne jedno dla drugiego co innego...czy lepiej sie jezdzi 4x4 ? Ma na pewno swoje zalety...Czy zle sie jezdzi 4x2 ?
Dlaczego np. w Comfort nie mozna miec BSM i systemu ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu (RCTA) z funkcją automatycznego hamowania .... ja juz raz dzieki temu drugiemu nie wjechalem, wyjezdzajac tylem z parkingu sposrod gesto ustawionych samochodow, w rowerzyste ktory pojawil sie nie wiadomo skad jadac ulica a nie droga rowerowa...

Na innych rynkach pewne opcje poprawiajace bezpieczenstwo sa dostepne w pakietach dodatkowych...ale nie u nas....czemu? Specyfika rynku...

Tak naprawde bezpieczenstwo w najwiekszym stopniu zalezy od kierowcy i jego rozsadku za kierownica i podrozowania zgodnie z przepisami.

A kazdemu zycze takiej fury jakiej by chcial  :-)
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Stycznia 2021, 20:24:36 »
Ja bym dokonał jeszcze raz tego samego wyboru. Brałem wersję Selection kosztem napędu 4x4. Ostatnio jeżdżę naprawdę dziadkowo a wygląd białej perły z czarnym dachem i czarnymi felgami naprawdę mnie cieszy.  Uślizgi przy ruszaniu występują, ale tak naprawdę to od listopada zdarzyło mi się to może ze 3 razy. W góry nie jeżdżę a zimy mamy jakie mamy. Kwestia priorytetów i indywidualnych preferencji, ale jeszcze raz powiem, że gdybym miał te 10000 podczas zakupu to pewnie dał bym za napęd 4x4.

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Stycznia 2021, 00:34:07 »

A kazdemu zycze takiej fury jakiej by chcial  :-)

:good: :good: :good: :good: :good:

Offline Podolec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Stycznia 2021, 12:18:01 »
Ja zamawiając zdecydowałam się na 4x2... jednak coś nie dawało mi spokoju, w sumie taki samochód, duży, kiedyś bardziej z zacięciem terenowym i tylko jedna oś? Udało mi się zmienić jeszcze zamówienie i mam 4x4. Jak aktualnie patrzę przez okno i biorąc pod uwagę, że codziennie jeżdżę wojewódzką drogą ponad 60 km do roboty.. nie żałuję.

Offline Beder

• Toyot Leżący
  • *
Wziąłem wersję exe 4x2. Wolę mieć lepsze wyposażenie niż 4x4. Przesiadam się ze 12konnego diesla Hondy z napędem na przednią oś . Rozumiem bezpieczeństwo i zasadność 4x4 co nie oznacza ze biorąc wersję exe muszę mieć 4 x 4. Jazda głównie w mieście i ekspresowki.

Offline bluewalker

• Toyot Leżący
  • *
Nie musi być zima ani nawet mokro. Chorwacja miejscowość na morzem. Widziałem z balkonu jak ludzie palili opony nie mogąc wyjechać załadowanym autem pod górę. Trzeba było ich wypychać. Czasami zdarza wąska stroma uliczka w miasteczku. Normalnie niema problemu z 4x2 ale jeśli się stanie to się już nie ruszy.

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
Najpierw zastanawialem sie nad Selection 4x2. Potem - juz wszedlem na Executive, mysle - zwykly bialy lakier wezme. Tu popatrzylem, tam poczytalem. Zmieniam. Bedzie Exe, ale biala perła
A co z napedem? Hmm, czy mi sie przyda? Jasne. Zawsze lepiej miec niz nie miec :)
Wiec z Sel bialej 4x2, zrobila sie Exe biala perla i 4x4
A odbior juz niebawem  :-)

Offline DRILLMAN

• Toyot Leżący
  • *
Na wstępie witam wszystkich Toyociarzy jako, że jestem nowy i piszę pierwszy raz. Do rzeczy. Miałem również podobny dylemat, brać selection 4x2 czy C+S 4x4. Ostatecznie wziąłem C+S + kilka niezbędnych dodatków i nie żałuję. Zima dała się we znaki, sąsiedzi z przednim napędem w SUV-ach zostawiali samochody na drodze, nie mogąc podjechać do domu natomiast ja bez problemu, bez żadnego odśnieżania podjazdu wjeżdżałem do garażu. Wiadomo, każdy ma jakiś tam budżet na samochód ale myślę, że wersja C+S ma już naprawdę wszystko co jest potrzebne w codziennym użytkowaniu samochodu a różnica pomiędzy 4x2 a 4x4 to przepaść.   

Offline Vegezerny

• Prawie Toyot
Potwierdzam że warto, to zima dała czadu ale nawet na małej śliskiej górce która wychodziła na główną ulice widziałem jak 3 większe auta piłowały kołami nie mogąc wjechać. Myślę sobie a spróbuje, wjechała bez jednego ślizgu na trailu mina innych warta 10k :D

Offline deMarco

• Toyot Leżący
  • *
Witam.
Ja jeszcze czekam na swoją strzałę :) - exe 4x4. Moje doświadczenie jest takie - na testy zimą brałem z salonu 4x4 hybryda i porównałem z kumpla bryką 4x2 hybryda - jest różnica. Testowałem to nie tylko na asfalcie ale i na podłych drogach gruntowych z górkami. Na takiej drodze odczuje się największą różnicę na korzyść 4x4. Na asfalcie zimą faktycznie 4x2 czasami zrywa - przy mocniejszym wdepnięciu. Na 4x4 jest spoko. Mam jeszcze starą RAVkę z 2003 4x4 ze stałym napędem i powiem że da się zauważyć jeszcze jedną różnicę. W mojej starej ewidentnie czuć że stosunek mocy na tył względem przodu jest dużo większy niż w nowej RAVce 4x4. RAV4 V 4x4 jest bardziej podsterowna, gdzie stara wykazuje tendencje nadsterowne - łatwo to zauważyć na mokrym i śliskim asfalcie jak się depnie gaz i ostro skręca. Nie wiem czy tak samo zachowuje się RAV4 benzyna ze stałym napędem, ale pewnie jest różnica pomiędzy 4x4 hybrydą - tutaj działa tak jak komputer wysteruje.
Osobiście po tych testach wziąłem 4x4 hybryda - teraz czekam tylko na dostawę.
Pozdro.

Offline Bicol

• Toyot Leżący
  • *
Mam 4*4 2020 rok jazda super,jeździłem też z przednim napędem porażka cały czas się zapinał ASR. Także spraktykowane tylko 4*4

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Grudnia 2022, 23:30:14 »
Miły filmik z jazdy Adventure:
https://youtu.be/hJRwNF_qqVs
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Grudnia 2022, 23:50:35 »
Miły filmik z jazdy Adventure:
https://youtu.be/hJRwNF_qqVs
W takim terenie to i osobówka poleci ...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl