Autor Wątek: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia  (Przeczytany 49219 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Stycznia 2021, 11:05:25 »
Mój kraj... taki piękny... Fluidol, Bitex... do kompletu polecam jeszcze Bitgum, Fosol i Cortanin - idealny zestaw, żeby się dobrze nawdychać i znów poczuć ten klimat lat 80-ych  :grin:
3VZ.pl

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Stycznia 2021, 11:17:13 »
;) ;) ;)
ps. takie małe pytanko do lepiej zorientowanych w mechanizmie forum - dlaczego jak wstawiam emotikony w oknie edycji wiadomości to wyświetla mi się błąd jak poniżej:   
[403] Forbidden : Dostęp zabroniony
Zapytanie odrzucone przez serwer. Nie masz dostępu do /index.php?action=post2;start=105;board=117 na tym serwerze.
You don't have permission to access /index.php?action=post2;start=105;board=117

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Stycznia 2021, 15:11:19 »
Porozmawiałem z handlowcem z salonu Toyoty w którym kupiłem auto. Przede wszystkim zapytałem sie o gwarancję w aspekcie antykorozji na podwozie zrealizowanej w firmie trzeciej (toyota nie świadczy takich usług w ASO). Usłyszałem ze ogólnie Toyota zaleca taką powłokę na podwozie ale jeżeli w okresie gwarancji na blachę po takiej czynności wyjdzie gdzieś korozja na powierzchni zabezpieczanej przez firmę trzecią to Toyota nie bierze za to odpowiedzialności. Podobna sytuacja ma się z profilami zamkniętymi, tu nie wiem czy dobrze zrozumiałem profile zamknięte traktowane już są jako nadwozie , czyli tracę gwarancje na blachę nadwozia.
Czy jeżeli zdecyduje się tylko na zabezpieczenia podwozia a profile zamknięte np po gwarancji auta za 3 lata to ma to sens ?

Dodatkowo zacząłem orientować się z ofertami na takową usługę i w Warszawie jak narazie odpowiedziłąy mi 3 firmy:

1. Mike Sanders - używają tłuszczy antykorozyjny - gwarancja 5 lat - Macie jakieś dośwaidczenie i opinie na temat tych specyfików?
2. Autoryzoawany serwis Mazdy (o dziwo świadczy takie usługi)- "do nowych samochodów takich jak Pana używamy oryginalnych wosków Mazdy"
3. Wyszyński Autocentrum - używają Tectyl-Valvoline - gwarancja 2 lata

Czy według Was powyższe propozycje są coś warte ? (cena wszędzie jest w miarę podobna oraz czas realizacji 4-5 dni ). Gdzieś z tyłu głowy mam myślę ze np jeżeli podczas demontowania osłon w podwoziu ktoś ułamie przypadkowo jakiś zaczep to teoretycznie chyba MAZDA będzie miała łatwiejszy dostęp do takiej części.( poprawcie mnie proszę  jeżeli się mylę :-) )

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Stycznia 2021, 15:38:28 »
Kup wosk w sprayu (Fluidol, Whurt) za 4-ty puszki zapłacisz ~ 200zl. One maja wężyki wprowadzisz je w profile zamknięte i zaaplikujesz, prosta robota. Są tez środki Whurt w sprayu do zabezpieczania powierzchni metalowych, psiknięcie tym podwozie, wahacze i masz jak nic 5 lat spokoju. Ja zrobiłem tak 12lat temu w mojej Octavii i podłoga, wahacze, łby śrub jak nowe....decyzja należy do Ciebie...

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Stycznia 2021, 15:43:53 »
Co jest myślę ważne, a nikt tego nie napisał - trzeba porządnie umyć podwozie przed takim zabiegiem

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Stycznia 2021, 16:11:22 »
Porozmawiałem z handlowcem z salonu Toyoty w którym kupiłem auto. Przede wszystkim zapytałem sie o gwarancję w aspekcie antykorozji na podwozie zrealizowanej w firmie trzeciej (toyota nie świadczy takich usług w ASO). Usłyszałem ze ogólnie Toyota zaleca taką powłokę na podwozie ale jeżeli w okresie gwarancji na blachę po takiej czynności wyjdzie gdzieś korozja na powierzchni zabezpieczanej przez firmę trzecią to Toyota nie bierze za to odpowiedzialności. Podobna sytuacja ma się z profilami zamkniętymi, tu nie wiem czy dobrze zrozumiałem profile zamknięte traktowane już są jako nadwozie , czyli tracę gwarancje na blachę nadwozia.
Czy jeżeli zdecyduje się tylko na zabezpieczenia podwozia a profile zamknięte np po gwarancji auta za 3 lata to ma to sens ?

Gdybym miał wybierać to wolałbym zrobić najpierw profile a po 3 latach resztę. Bo wszystko co na wierzchu to odkręcisz, wyczyścisz, wymyjesz, ewentualnie wypiaskujesz i zrobisz na nowo. A kurzu, soli i błota, które się z nich robi po wejściu w profile wody już nie usuniesz.

Odnośnie gwarancji, to mnie się to bardzo podoba, bo to jasno pokaże wyższość powłok ochronnych nad ozdobnymi. Tak, jak już pisałem - jakość weryfikuje czas. Ja wyznaję zasadę, że woski są do profili, a na podwozia ma to być przede wszystkim odpowiedniej grubości warstwa zapobiegająca uszkodzeniom mechanicznym, czyli wszelkiego rodzaju poliuretany, polimery, kauczuki. Ktoś może oczywiście twierdzić, że milimetrowa warstwa wosku świetnie chroni przed uderzeniami kamieni i ja mu tego nie bronię - mamy wolność słowa :)

Co jest myślę ważne, a nikt tego nie napisał - trzeba porządnie umyć podwozie przed takim zabiegiem

Umyć to jedno, potem dobrze wysuszyć, a często jeszcze zmatowić i - na pewno - odtłuścić przed nałożeniem czegokolwiek.
3VZ.pl

pireus

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Stycznia 2021, 17:06:50 »
Mike Sanders - używają tłuszczy antykorozyjny - gwarancja 5 lat - Macie jakieś dośwaidczenie i opinie na temat tych specyfików?
Robiłem tym preparatem, po 3 latach wszystko ok. brak rdzy. Nigdy o tej metodzie nie słyszałem , dowiedziałem się od kolegów z niemieckiego forum, bardzo jest u nich popularna.
Jedyna wada warsztatu, który to robi to brak samochodu zastępczego na te 2-3 dni.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Stycznia 2021, 17:55:43 »
U brata w Yarisie 3 lata temu robiliśmy podłogę (wtedy w rocznym Yarisie)- goła blacha bez żadnych wygłuszeń czy mastyk. Mycie podwozia myjką ciśnieniową, piana aktywna, i spłukanie. Odczekanie 4 dni na porządne wyschnięcie. Podłoga była bez żadnych ognisk korozji ale zawieszenie już w niektórych miejscach pojawiały się rdzawe plamki (po roku i jednej zimie). Wszystko usunięte mechanicznie APP rust i podkład epoxydowy + czarna farba antykorozyjna. Całość była zabezpieczona innotec hi-temp wax pro - bezbarwny. Do dzisiaj 0 (zero) korozji. I najważniejsze wosk nadal utrzymuje się na podwoziu! Zawieszenie bez nowych ognisk a stare się  nie odnowiły. Podłoga oczywiści pozostała jak z fabryki wszystko widać i pozostał srebrny kolor.

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Stycznia 2021, 13:53:33 »
Zdecydowałem się na powłoke antykorozyjną podwozia położoną w ASO Mazdy w Warszawie. Mam nadzieję ze nie będę żałował , kolega w swojej CX-5 ma ta powłokę od 3 lat i zero korozji podwozia.

JAkby ktoś był zainteresowany to ASO Mazda Gołębiewscy w Warszawie   

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Stycznia 2021, 20:05:01 »
Podaj jakieś konkrety: czym robią i jak to wygląda finalnie.

Ja - powiedzmy - jestem sobie w stanie coś tam zwizualizować, ale statystyczny napełniacz zbiornika już niekoniecznie.

Za to zdjęcia chętnie zobaczę.
3VZ.pl

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Stycznia 2021, 20:52:55 »
Zdecydowałem się na powłoke antykorozyjną podwozia położoną w ASO Mazdy w Warszawie. Mam nadzieję ze nie będę żałował , kolega w swojej CX-5 ma ta powłokę od 3 lat i zero korozji podwozia.

JAkby ktoś był zainteresowany to ASO Mazda Gołębiewscy w Warszawie

Dopytaj się najpierw jak co i czym tam robią tą konserwację. Gościu zakładu w którym ja robiłem konserwację opowiadał mi, że miał klienta z nową Mazdą z konserwacją z ASO (nie mówił który to zakład) i robili całość konserwacji od nowa bo to co zrobiło ASO to była tylko taka zmyłka - coś tam przejechali jakimś środkiem po widocznych płaszczyznach blachy na podwoziu i tyle. Nic nie rozbierali itp.

Być może gościu miał totalnego pecha i ASO w Warszawie robi "super"- ale lepiej wcześniej upewnij się co robią, a zwłaszcza ile kosztuje. :)

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Stycznia 2021, 17:59:05 »
tu ktoś pokazał jak Mazda została zabezpieczona - oczywiście nie mówię że to robota salonu:
https://www.youtube.com/watch?v=UlKXjLZUwf0&list=PL1gSs2RKCGG_yvLI4GnLsAn5ZIy3t9Xlm&index=7

Nowa mazda 6 od spodu

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Stycznia 2021, 20:21:20 »
Tak czytam i się zastanawiam  :o czy naprawdę auta są aż tak źle zabezpieczone fabrycznie że trzeba je dodatkowo konserwować, chyba że ktoś użytkuje auto w trudnym terenie to rozumiem, ale czy przy zwykłej eksploatacji pchać się w koszty, auto na gwarancji, po paru latach pewnie zmiana na inne więc raczej chyba się nie rozpadnie i nie przerdzewiej podłoga w ciągu kilku lat  :cheesy:, ze swojej strony myślę że oczywiście każdy zrobi i tak jak uważa.

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Stycznia 2021, 20:55:59 »
Moim zdaniem można robić konserwację jak ktoś ma zamiar wiązać się z autem na dożywocie. Nie widziałem 10 letniej Toyoty z widoczną rdzą.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Stycznia 2021, 21:14:46 »
Nie widziałem 10 letniej Toyoty z widoczną rdzą.

Yhy, a ja do roboty jeżdżę na różowym jednorożcu  :grin:

Tak czytam i się zastanawiam  :o czy naprawdę auta są aż tak źle zabezpieczone fabrycznie że trzeba je dodatkowo konserwować, chyba że ktoś użytkuje auto w trudnym terenie to rozumiem, ale czy przy zwykłej eksploatacji pchać się w koszty, auto na gwarancji, po paru latach pewnie zmiana na inne więc raczej chyba się nie rozpadnie i nie przerdzewiej podłoga w ciągu kilku lat  :cheesy:, ze swojej strony myślę że oczywiście każdy zrobi i tak jak uważa.

Jeśli się wiążesz z autem na czas umowy leasingowej to nie. Jeśli na dłużej, a auto kupujesz bezpośrednio za swoje to już owszem. Każdy robi to, z czym mu najbardziej po drodze, tyle najczęściej ludzie nie konserwują nowego, bo zaraz będą sprzedawać, po czym mija 5 lat i w sumie ma tylko lekki nalot, to nie ma sensu, a potem dziesięcioletnie kupuje ktoś inny i już często nie ma co zbierać.

Dla przykładu zdjęcie 10-letniej Auriski z przebiegiem 120kkm i 12-letniej w granicach 170kkm.

3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl