Autor Wątek: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia  (Przeczytany 49293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dimur84

• Początkujący
Odp: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Maja 2021, 14:26:05 »
Według mnie cykliczna konserwacja podwozia jest koniecznością. Tutaj masz fajny ranking środków, którymi warto ją wykonywać: https://zadbanabryka.pl/jaki-srodek-do-konserwacji-podwozia-wybrac-w-2021-roku/

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Maja 2021, 14:40:59 »
Według mnie cykliczna konserwacja podwozia jest koniecznością. Tutaj masz fajny ranking środków, którymi warto ją wykonywać: https://zadbanabryka.pl/jaki-srodek-do-konserwacji-podwozia-wybrac-w-2021-roku/

Przede wszystkim polecam zapoznać się z regulaminem forum i reklamę skonsultować z Administratorem (Swoop). Jeśli uzyskasz od niego zgodę to nie ma problemu, w przeciwnym wypadku za tydzień ten post nie będzie istniał.

Po drugie polecam się zapoznać ze znaczeniem słowa "ranking" i nie wciskać ludziom kitu, że konserwacja ma być cykliczna. To się robi raz a dobrze, a nie co roku na nowo, bo znów odlazło.

Środki, które tam są podane to jest akurat ostatnia rzecz, którą bym komukolwiek polecił. To jest najniższa możliwa półka.

3VZ.pl

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Maja 2021, 05:38:26 »
..wkońcu sie chłopaki wzieli za Ravke

https://youtu.be/TNj76CmGDkk

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Maja 2021, 09:20:15 »
Nie wyglada to estetycznie....a śruby zardzewieje. Moim zadaniem lepiej samemu to zrobić fluidolem.

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Sierpnia 2021, 11:43:07 »
Dealer Toyoty polecił mi zabezpieczenie Krown http://www.krown.pl/
Zrobiłem rok temu w 10-letnim Nissanie i 12-letnim Priusie, na razie trzyma dobrze.  Z RAV4 poczekam, aż skończy się gwarancja, choć dealer twierdzi, że nie ma to wpływu.  Jednak nie jestem tego do końca pewien, bo robią otwory, by dostać się do przestrzeni zamkniętych.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Sierpnia 2021, 12:45:25 »
Jakie otwory, wyciągają zaślepki i tyle.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Sierpnia 2021, 21:45:54 »
Takie otwory
Cytuj (zaznaczone)
Dodatkowo istnieje możliwość wywiercenia przez wyszkolonych techników Krown malutkich otworów w celu aplikacji produktu w trudno dostępnych miejscach i profilach zamkniętych, takich jak progi, drzwi, błotniki czy klapa bagażnika. Następnie otwory te są zaślepiane specjalnymi gumowymi korkami, które wyglądają jak te, które są stosowane przez producenta pojazdu i nie rzucają się w oczy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Sierpnia 2021, 21:57:20 »
Tylko po co, skoro są otwory fabryczne i za pomocą plastikowych elastycznych rurek można dojść tam gdzie trzeba bez takiej ingerencji.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Sierpnia 2021, 22:07:21 »
Tylko po co, skoro są otwory fabryczne i za pomocą plastikowych elastycznych rurek można dojść tam gdzie trzeba bez takiej ingerencji.

A miałeś taką plastikową rurkę w rękach i wiesz gdzie można nią dojść a gdzie nie ? Bo tak przypadkowo mógłbym coś powiedzieć na ten temat.

Metody panów z Krowna skomentuję jedynie tak: łatwiej wyorać otwór niż rozebrać pół auta, żeby się dostać w to samo miejsce bez ingerencji. No ale klient chce szybko i tanio więc ma.
3VZ.pl

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Sierpnia 2021, 22:15:55 »
Miałem i wiem że to substytut, ale wiercić otwory w nowym aucie...sorry, nie w moim.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Sierpnia 2021, 22:31:58 »
Nie substytut tylko jedno z podstawowych narzędzi, tylko nie te 30-cm rureczki z pistoletów za 27zł w markecie. Bardziej mi chodziło o to, że nie umożliwia dojścia wszędzie, stąd niektórzy sobie wymyślili wiercenie otworów.

A zamiast wiercić (czy - bardziej fachowo - przebijać) otwory wystarczy poświęcić dniówkę na rozebranie wnętrza i kolejną na jego złożenie - wtedy łatwiej dojść do niektórych miejsc. Tylko za tę dniówkę tacy ludzie zrobią kolejne auto (kolejną kasę), a za tę drugą kolejne.

Reasumując: musieliby wziąć 3-krotność ceny usługi, żeby zrobić to dobrze, o ile oczywiście by się im chciało, co jest najbardziej dyskusyjne w całej samochodówce. A biorąc 3x tyle, ile biorą, mieliby zapewne 27x klientów mniej, bo to geometrycznie się zmienia. A że - jak pisałem - dla większości liczy się tylko cena, to jedni mają cenę, drudzy mają pieniądze i wszyscy zadowoleni  :grin:
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2021, 22:36:02 wysłana przez marcin »
3VZ.pl

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 222 KM
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Sierpnia 2021, 15:12:22 »
Czy ktoś z szanownego społeczeństwa tego forum robił zabezpieczenie antykorozyjne RAV 4 gen5 na gwaranci w firmie KROWN.PL lub był i pytał się  jak jest wykonywana ta usługa ( mam na myśli wiercenie ,demontaż itd.)  Koszty wiadomo ok 900pln i co roczne odświeżanie tego zabiegu .
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 15:30:16 wysłana przez czaki58 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Sierpnia 2021, 15:23:30 »
Chyba Krown. Ja robiłem, bez wiercenia bo są przecież otwory techniczne. Cena adekwatna do jakości. Ja nie narzekam. Po 3 latach bez odświeżania jest ok.

Offline czaki58

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 V 222 KM
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Sierpnia 2021, 15:32:17 »
Chyba Krown. Ja robiłem, bez wiercenia bo są przecież otwory techniczne. Cena adekwatna do jakości. Ja nie narzekam. Po 3 latach bez odświeżania jest ok.

Przepraszam już poprawiłem .A gdzie robiłeś ...adres..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Sierpnia 2021, 15:33:36 »
Al. Jerozolimskie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl