Autor Wątek: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia  (Przeczytany 49190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia
« Odpowiedź #60 dnia: 18 Września 2023, 13:28:51 »
Będzie dokładnie tak jak mówisz Hilibilly. Dlatego ja tylko zabezpieczyłem fluidolem w sprayu, dla świetego spokoju. I tak zamierzam zmienić auto za MAX 5 lat wiec mi nie zardzewieje a nowy właściciel będzie się cieszył ze ma niezniszczone auto.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Września 2023, 13:41:33 »
Ja wybrałem inną koncepcję
I to jest jedyna słuszna koncepcja. Samochodem już nie jeździ się dożywotnio. A wydawanie tysięcy złotych na zabezpieczanie antykorozyjne czy specjalne powłoki na lakier jest w/g mnie bez sensu.  Z samochodem który nie będzie miał wypadku, nic się nie stanie, a po wypadku te zabezpieczenia i tak nic nie dają,  ruda się pokaże.  Najczęściej tak postępują osoby które po raz pierwszy kupują nowy samochód w salonie. Potem, przy kolejnym ten amok mija.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Września 2023, 21:20:01 »
Ja bym nigdy nie wydał kilka tys PLN  a jakieś folie na lakier, czy rozkręcanie nowego auta aby go zabezpieczyć. Wole te tys PLN zdeponować na lokacje i mieć aby dołożyć do nowego. Kupując nowe auto najlepiej je spieniężyć po 5-6 latach, weźmie sie sporo, nic sie nie dołoży i delta do kolejnego NOWEGO będzie relatywnie nie wielka. Nowy właściciel nie zwróci za te folie , ceramiki i rozbieranie spodu auta w celu zabezpieczenia. 

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Września 2023, 09:18:43 »
A ja wydałem i zrobiłem to dla siebie i własnego dobrego samopoczucia, a nie dla przyszłego właściciela o ile taki będzie. 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Września 2023, 09:25:44 »
I to też słuszna koncepcja, bo kto bogatemu zabroni?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Września 2023, 09:27:44 »
A ja wydałem i zrobiłem to dla siebie i własnego dobrego samopoczucia, a nie dla przyszłego właściciela o ile taki będzie.
I ja tak robię. Dla spokojności. Jak ma skorodować to skoroduje ale przynajmniej utrudnię.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Września 2023, 09:29:40 »
Każdy ma swoją strategię, jeden kładzie folię, drugi robi konserwację, a trzeci nic nie dokłada i każdy ma na swój sposób rację - jak w kawale o rabinie ;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Września 2023, 22:18:21 »
To nie Ravka i temat inny, ale jest okazja zobaczyć podwozie trzyletniego samochodu  :shock:
https://www.youtube.com/watch?v=po9pcNfeESs

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #68 dnia: 22 Września 2023, 08:39:09 »
wczoraj sprzedałem 6 letnia Ravkę , człowiek nawet nie zajrzał pod maskę, nie mówiąc o zaglądaniu pod auto... Wystarczyło mu , że auto było regularnie serwisowane, zadbane i świeżo po przeglądzie z gwarancją na kolejny rok, ja sam ostatnio z ciekawości patrzyłem pod spód, tam jest na elementach zwykły nalot , wszystkie auta taki mają, pamiętam jak mój Dziadek robił takie rzeczy jak konderwacja we fiacie 125p z 77 r, a i tak zgniło..

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Września 2023, 09:23:42 »
pamiętam jak mój Dziadek robił takie rzeczy jak konderwacja we fiacie 125p z 77 r, a i tak zgniło..
Grunt to dobre przygotowanie podłoża, jak nałożysz środek konserwujący na rdzę lub brud to nie pomoże.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #70 dnia: 22 Września 2023, 10:34:03 »
człowiek nawet nie zajrzał pod maskę, nie mówiąc o zaglądaniu pod auto

Prawdopodobnie ogół myśli, że problem korozji zakończył się wraz z końcem Polonezów. A sześcioletni samochód na rynku wtórnym to niemal nówka, więc w powszechnym mniemaniu nie ma prawa się cokolwiek dziać. Ja nie wiem, dlaczego akurat ten Landcruser tak właśnie wygląda i to chyba nie jest norma nawet dla Toyoty.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Września 2023, 11:46:13 »
Jak 3 lata temu sprzedawałem 8 letniego Mondka to poza gościem z sieci "1,2,3 sprzedane" żaden z zainteresowanych nie sprawdzał co się dzieje pod spodem.
Za to z miernikiem grubości lakieru biegał co drugi. ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 22 Września 2023, 12:01:32 »
Prawdopodobnie ogół myśli, że problem korozji zakończył się wraz z końcem Polonezów. A sześcioletni samochód na rynku wtórnym to niemal nówka, więc w powszechnym mniemaniu nie ma prawa się cokolwiek dziać. Ja nie wiem, dlaczego akurat ten Landcruser tak właśnie wygląda i to chyba nie jest norma nawet dla Toyoty.

Problem rdzy niestety jest i ma się dobrze  :-) kwestia tego czego chcemy od auta i czy zostajemy z nam na dłużej.

Co do LandC.to widziałem ich sporo i rdzewieją ale ten filmik z YT bardziej podnosi kwestię badziewnej naprawy.
Tu niestety przydałoby się żeby wypowiedziały się obie strony no ale ASO olało temat.
Jestem ciekawy jak to się zakończy tylko o tyle mam mieszane uczucia iż oglądałem filmik tego Pana z "tuningowania" wyjątkowego auta które bardzo dobrze znam i powiem szczerze gdyby to chodziło o moje auto to bym się wku...ł i to na maxa.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 22 Września 2023, 20:03:18 »
wczoraj sprzedałem 6 letnia Ravkę , człowiek nawet nie zajrzał pod maskę, nie mówiąc o zaglądaniu pod auto... Wystarczyło mu , że auto było regularnie serwisowane, zadbane i świeżo po przeglądzie z gwarancją na kolejny rok, ja sam ostatnio z ciekawości patrzyłem pod spód, tam jest na elementach zwykły nalot , wszystkie auta taki mają, pamiętam jak mój Dziadek robił takie rzeczy jak konderwacja we fiacie 125p z 77 r, a i tak zgniło..

Moja RAV4 mam ponad 3 lata i na przeglądzie z ciekawości zajrzałem pod spód. Tam ZERO jakiekolwiek korozji. Jak auto nie było uderzone, czy ktoś nie ćwiczył jazdy w terenie to z podwoziem nic nie będzie sie działo, a 6-cio letnie auto to poszukiwany rodzynek na rynku wtórnym.
P.S długo sprzedawałeś ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 22 Września 2023, 21:17:25 »
Jak auto nie było uderzone, czy ktoś nie ćwiczył jazdy w terenie to z podwoziem nic nie będzie sie działo
Mam to samo zdanie. Po drugie, każdy samochód ma jakąś konserwację, lepszą lub gorszą ale ma. Dlatego zastanawiam się w jaką reakcję chemiczną może wejść konserwacja fabryczna z tą dodatkową i co z tego wyniknie ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl