Autor Wątek: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia  (Przeczytany 49280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auto
Odp: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Stycznia 2024, 14:25:02 »
Ktoś może polecić porządną firmę z Katowic lub okolic, która konserwuje podwozia i jeszcze specjalizuje się w Toyotach ?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Stycznia 2024, 20:59:16 »
Jakiś czas temu robiłem swoją Corollkę w Żorach. Zeszło gdzieś ze dwa tygodnie i tak to robili https://www.czp.pl/toyota/konserwacja/. W mojej ocenie wyszło ok - ale to tylko moja ocena jako laika. :)

Ps.
 No ale oni tam robią wszystkie auta i się nie specjalizują tylko w Toyotach .

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 17 Stycznia 2024, 21:53:00 »
Ktoś może polecić porządną firmę z Katowic lub okolic, która konserwuje podwozia i jeszcze specjalizuje się w Toyotach ?

Moja sugestia jest taka, nie rozkręcaj nowego auta. Kup sobie 4-5 opakowań wosku w spray do profili zamkniętych, pojedź gdzieś na kanał i wymaluj podwozie gdzie się da. Twoje samopoczucie się poprawi a auto spokojne przetrwa 15 lat. Cała operacja będzie Cię kosztować z 250 zł i będziesz miał auto złożone przez fabrykę a nie przez jakiegoś majstra w garażu.
Pamiętajmy, że RAV4 to nie eksponat muzealny, nie trzeba go zabezpieczać z każdej strony czy to folia (jak w larch 90-tych piloty od TV) i malować Biteksem od spodu jak Fiata 125P, Poloneza, czy Maluszka ;-) te auta bez zabezpieczenia naprawdę przetrwają 15 lat. A za zaoszczędzone pieniądze wydaj na wakacje, rodzina będzie z tego bardzo zadowolona. Takie jest moje prywatne zdanie ;-)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Stycznia 2024, 22:34:05 »
Sorry @Skonek1976 ale to co proponujesz to partactwo w najwyższej postaci.
Jak już masz @aro2023 wydać na to 250 pln to lepiej zrobisz jak kupisz żonie/dziewczynie kwiaty.
Jak już coś robi to porządnie… ale tanio nie będzie i cały czas nie rozumiem co Wy macie z tym rozkręcaniem aut. Co Wy myślicie, że w fabryce albo w ASO to jacyś nadludzie pracują… 90% załogi to praktykanci z zawodówki albo technikum, odrabiający tam praktyki ZA DARMO! Myślicie, że im się chce przykładać do tego co robią?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Stycznia 2024, 22:49:47 »
cały czas nie rozumiem co Wy macie z tym rozkręcaniem aut

Mogę ci napisać jakie ja mam obawy przed takimi pracami: nie masz bladego pojęcia kto i jak będzie to robił. Tu się wyłamie plastik, tam skrzywi spinka, w jeszcze innym miejscu zgubi się śrubka... Jak coś zacznie po czasie trzeszczeć czy wydawać inne odgłosy, to ASO się wypnie (i słusznie), a Janusz umyje ręce.

Co Wy myślicie, że w fabryce albo w ASO to jacyś nadludzie pracują… 90% załogi to praktykanci z zawodówki albo technikum, odrabiający tam praktyki ZA DARMO!
Nie no, grubo przeciąłeś:)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #95 dnia: 17 Stycznia 2024, 23:19:40 »
Bardzo zgadzam się z Skonek1996 i firek.
A tak w ogóle to w ogóle nie rozumiem tej paniki na tym forum z tą konserwacją.
Byłem wcześniej i na niektórych jestem innych forach innych marek. Tam praktycznie ten temat nie istnieje. Czasem ktoś wspomni o jakiejś rudej ale nigdy o zapieprzeniu nowego czy też starszego samochodu tymi biteksami czy jakimiś tam wykleinami.
Zaczynam zastanawiać się czy przypadkiem nie kupiłem wozu z tektury i czy za 2-3 lata nie zacznę nim jeździć jak Fred i Barni z Jaskiniowców.
Oczywiście nie krytykuję osób, które to robią bo to ich kasa, ale tak się tylko zastanawiam nad tym zjawiskiem.
Zdrówka
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Stycznia 2024, 08:39:22 »
Zaczynam zastanawiać się czy przypadkiem nie kupiłem wozu z tektury i czy za 2-3 lata nie zacznę nim jeździć jak Fred i Barni z Jaskiniowców.
Nie zastanawiaj się, używaj, korzystaj, nie popadaj w paranoję. 10 lat wytrzyma spokojnie, a potem będziesz miał wybór, czy konserwować i jeździć kolejne 10, czy sprzedać i niech kto inny sie martwi.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Stycznia 2024, 08:52:20 »
Cała operacja będzie Cię kosztować z 250 zł i będziesz miał auto złożone przez fabrykę a nie przez jakiegoś majstra w garażu
250zł  :-)

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 18 Stycznia 2024, 09:22:52 »

w sumie wszyscy macie rację ;-). Prawdopodobnie autem będę jeździł 5-7 lat maksymalnie i sprzedam, więc może faktycznie nie przesadzać z tą konserwacją

Tak czy inaczej jak ktoś będzie miał jakiś sprawdzony kontakt to firmy na śląsku z konkretnym fachowcem, który to dobrze robi to napiszcie.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2024, 09:27:49 wysłana przez aro2023 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Stycznia 2024, 11:34:37 »
Tak czy inaczej jak ktoś będzie miał jakiś sprawdzony kontakt to firmy na śląsku z konkretnym fachowcem, który to dobrze robi to napiszcie.
Wszystko zależy od tego, co rozumiesz pod określeniem : "dobrze zrobić". Jeżeli ma być dobrze, to trzeba rozmontować całe podwozie do " gołej podłogi", umyć, odtłuścić, uzupełnić masę uszczelniającą złącza. Trzeba rozmontować zawieszenie, oczyścić i zakonserwować elementy nośne. A te wszystkie prace wiążą się z ryzykiem, że przy składaniu coś się uszkodzi, bądź jakieś elementy zostaną pominięte. Zaryzykujesz?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Stycznia 2024, 11:51:07 »
A te wszystkie prace wiążą się z ryzykiem, że przy składaniu coś się uszkodzi, bądź jakieś elementy zostaną pominięte. Zaryzykujesz?
Mi przy pracach o wiele drobniejszych zawsze coś sknocili, np. zapomnieli założyć osłony pod silnikiem, pourywali jakieś spinki, źle spasowali elementy. W życiu bym nie oddał nowego samochodu do takiej rozbiórki. A mało inwazyjne zabezpieczenie typu Krown do niczego się nie nadaje, i w zasadzie można to zrobić samemu, za ułamek tej sumy. Zresztą ja jeżdżę samochodami do 5 lat i jest to wydatek dla mnie pozbawiony sensu.

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Stycznia 2024, 13:59:48 »
to zadam inne pytanie. Czy będzie na forum kilka osób, które używają RAV4 1, 2, 3, 4, 5, 6 lat i zrobi zdjęcia podwozia i poda rocznika auta ?

Pooglądalibyśmy sobie RAV4 bez konserwacji z różnych roczników :-)

Co Wy na to ?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #102 dnia: 18 Stycznia 2024, 14:26:35 »
@aro2023 - zbyt wysokie wymagania stawiasz, żeby te zdjęcia coś rzeczywiście pokazały trzeba by do nich podnieść auto, ściągnąć osłony i umyć podwozie.
Inaczej zobaczysz to co przy okazji zmiany opon - błoto.

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Stycznia 2024, 14:40:20 »
też tak myślałem, ale może ktoś się przy okazji znajdzie :-)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Stycznia 2024, 16:33:12 »
Obejrzyjcie sobie na YT filmy z kanału Stacja Konserwacja i to rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl