Autor Wątek: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia  (Przeczytany 49312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Rav 4 5 Gen-konserwacja podwozia
« Odpowiedź #105 dnia: 18 Stycznia 2024, 20:05:02 »
Jak filmiki na Stacja Konserwacja są mało wiarygodne to jest coś innego niż ADAC czy TUV.
https://autokult.pl/zardzewieje-czy-nie-szwedzi-sprawdzili-ktore-auta-najlepiej-opieraja-sie-korozji,6986021005159072a

pireus

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 18 Stycznia 2024, 20:12:27 »
Jak filmiki na Stacja Konserwacja są mało wiarygodne to jest coś innego niż ADAC czy TUV.
https://autokult.pl/zardzewieje-czy-nie-szwedzi-sprawdzili-ktore-auta-najlepiej-opieraja-sie-korozji,6986021005159072a
Nie denerwuj Ledzia. Bo najlepiej wypadły przede wszystkim niemieckie marki premium. A to jest nieprawda, pewnie musieli dużo zapłacić. On wie lepiej, przecież wozi je na lawecie.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2024, 20:14:22 wysłana przez pireus »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 19 Stycznia 2024, 00:52:36 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #108 dnia: 19 Stycznia 2024, 07:08:27 »
Co artykuł, to korozja u konkurencji
W tym art.opisane są stare modele które poprawiono a niestety Toyota kiedyś potrafiła rdzewieć i teraz ma podobne skłonności   :-(
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2024, 07:15:26 wysłana przez ledziu »

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auto
« Odpowiedź #109 dnia: 19 Stycznia 2024, 09:00:29 »
widziałem, ale fajnie jak by ludzie wklejali tu swoje zdjęcia z różnych aut

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #110 dnia: 19 Stycznia 2024, 09:38:26 »
Może to trochę nudne, ale powtórzę moje doświadczenia z toyotą odnośnie korozji. Miałem RAV4 2013 od nowości 8 lat. Nie konserwowałem, sprzedałem za bardzo dobre pieniądze z przebiegiem 140 tys km. Miesiąc przed sprzedażą musiałem zrobić przegląd do dowodu. Diagnosta przed podniesieniem samochodu dowiedział się, że idzie na sprzedaż. Popatrzył wkoło i do środka i mówi: " Fajnie utrzymany samochód, żeby nie ta korozja od spodu. Zaraz podniesiemy, to pokażę panu, dlaczego ja nigdy nie kupuję japończyków". No i samochód poszedł w górę. Gość z latarką wszedł pod spód, żeby pokazać mi jak japończyki rdzewieją, a tu zonk. Nigdzie rdzy. Owszem, coś na rurze wydechowej, trochę na wahaczu, parę kropek na zgrzewach, ale generalnie nie było do czego się przyczepić. No i zaczęło się usprawiedliwianie. " A, bo pewnie garażowany" Garażowany- odpowiadam. " Pewnie po żwirówkach mało pan jeździ" itp. Reasumując. Nie uważam, że kwestii korozji w RAVce trzeba przyglądać się wcześniej niż po 8-10 latach. A wtedy lekkie punktowe piaskowanie, zabezpieczenie i dalej na kolejne 5 lat. Ja nie popadam w paranoję, pieniądze wydaję na ważniejsze rzeczy. Rozumiem jednak osoby, które wiedzą, że będą trzymać samochód 10 i więcej lat i decydują się na konserwację nowego. Nie rozumiem tylko rozbierania go na części do tej usługi. Jeżeli bym konserwował, to tylko po zdjęciu osłon, nadkoli i zabezpieczeniu papierem elementów, które pomalować się nie powinny. Nie pozwolę nikomu poza ASO rozkręcać samochodu na gwarancji. 

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 19 Stycznia 2024, 10:26:42 »
Dzięki za ten wpis. Potrzebowałem takiej opinii :-), gdyż cały czas się wahałem.
Nie robię konserwacji.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #112 dnia: 19 Stycznia 2024, 11:08:15 »
Moim zdaniem, w moim przypadku, a mogę się mylić i być ignorantem w tym temacie robienie kosztownej, uwzględniającej rozkręcanie auta konserwacji nie ma sensu. Największa bolączka, czyli korozja złącza wysokiego napięcia z tego co koledzy załączali w innym wątku jest "rozwiązana" na wiele lat, bo uwzględnia wymianę, czy to na gwarancji czy później. Żadna z posiadanych przeze mnie Toyot się nie rozsypała. Jedna miała zrobioną konserwację po ponad piętnastu latach, druga do sprzedaży przejeździła dwanaście lat i nie miała problemu z korozją (przez ten okres była wymiana pompy wody [czy jakoś tak] i wymiana akumulatora po jedenastu latach]). Jeżeli nie sprzedam ravki przez najbliższe dziesięć lat, to również wątpie, że nagle zacznie mi się rozsypywać podwozie, wszystko będzie się kruszyć, a ja zostanę z działającym silnikiem i nic ponad to. Każdy powinien kierować się swoją sytuacją i na rady z forum patrzeć przez swój pryzmat. Ja nie przejechałem jeszcze 10 tys. km, a auto mam od lipca 2022. Nie patrzę, czy hybryda mi się zwróci, czy nie, bo akurat mnie to mało interesuje, czy po myciu na myjni automatycznej powstaną na lakierze mikrorysy widoczne pod światło, bo się tym nie przejmuje. Nie interesuje mnie, że nie zwróci mi się drugi komplet kół i taniej by mi wyszły opony całoroczne. Jak uznałem, że dla mnie jest za głośno w aucie to wyciszyłem nadkola i drzwi, a pomimo zachęty do wyciszenia jeszcze bagażnika nie zrobiłem tego, bo albo jak będzie ciepło zrobię sobie to sam, albo wcale, bo komfort znacznie mi się polepszył. Postępuje jak uważam, czytam wypowiedzi Kolegów i Koleżanek, wyrabiam sobie zdanie, myślę i podciągam pod swoją sytuację. Dlatego jeśli jeździsz dużo, po słonym, nie chcesz mieć żadnych zmartwień za kilka lub kilkanaście lat to się zastanów i podejmij decyzję. Zwróć uwagę jeszcze na to, że każdy, kto zrobił konserwację podwozia będzie to zachwalał, a ten kto nie zrobił będzie prezentował swoje racje dlaczego tego nie robi. To Twoje auto, Twoje pieniądze i finalnie Twoje zmartwienia.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 19 Stycznia 2024, 11:33:55 »
dzięki za opinię

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #114 dnia: 19 Stycznia 2024, 13:37:03 »
Moim zdaniem, w moim przypadku, a mogę się mylić i być ignorantem w tym temacie robienie kosztownej, uwzględniającej rozkręcanie auta konserwacji nie ma sensu. Największa bolączka, czyli korozja złącza wysokiego napięcia z tego co koledzy załączali w innym wątku jest "rozwiązana" na wiele lat, bo uwzględnia wymianę, czy to na gwarancji czy później. Żadna z posiadanych przeze mnie Toyot się nie rozsypała. Jedna miała zrobioną konserwację po ponad piętnastu latach, druga do sprzedaży przejeździła dwanaście lat i nie miała problemu z korozją (przez ten okres była wymiana pompy wody [czy jakoś tak] i wymiana akumulatora po jedenastu latach]). Jeżeli nie sprzedam ravki przez najbliższe dziesięć lat, to również wątpie, że nagle zacznie mi się rozsypywać podwozie, wszystko będzie się kruszyć, a ja zostanę z działającym silnikiem i nic ponad to. Każdy powinien kierować się swoją sytuacją i na rady z forum patrzeć przez swój pryzmat. Ja nie przejechałem jeszcze 10 tys. km, a auto mam od lipca 2022. Nie patrzę, czy hybryda mi się zwróci, czy nie, bo akurat mnie to mało interesuje, czy po myciu na myjni automatycznej powstaną na lakierze mikrorysy widoczne pod światło, bo się tym nie przejmuje. Nie interesuje mnie, że nie zwróci mi się drugi komplet kół i taniej by mi wyszły opony całoroczne. Jak uznałem, że dla mnie jest za głośno w aucie to wyciszyłem nadkola i drzwi, a pomimo zachęty do wyciszenia jeszcze bagażnika nie zrobiłem tego, bo albo jak będzie ciepło zrobię sobie to sam, albo wcale, bo komfort znacznie mi się polepszył. Postępuje jak uważam, czytam wypowiedzi Kolegów i Koleżanek, wyrabiam sobie zdanie, myślę i podciągam pod swoją sytuację. Dlatego jeśli jeździsz dużo, po słonym, nie chcesz mieć żadnych zmartwień za kilka lub kilkanaście lat to się zastanów i podejmij decyzję. Zwróć uwagę jeszcze na to, że każdy, kto zrobił konserwację podwozia będzie to zachwalał, a ten kto nie zrobił będzie prezentował swoje racje dlaczego tego nie robi. To Twoje auto, Twoje pieniądze i finalnie Twoje zmartwienia.

Apek, szacun. Tak właśnie. Twoje podejście jest takie, jak moje. Z Forum czerpię wiedzę, uczę się od tych, którzy opisują, co, jak i po co  zrobili, albo komu co się przydarzyło i jak sobie poradził, ale potem sam podejmuję decyzje, co jest dla mnie cenne i do przemyślenia, a co nie i nikogo nie przekonuję, że mam rację, czy nie. Jak napisałeś: "...to Twoje auto, Twoje pieniądze i finalnie Twoje zmartwienia...". Tak jest. Każdy ma swój rozum i powinien wiedzieć, czego chce. Powinniśmy tu wymieniać poglądy, podpowiadać, a nie kłócić się, kto ma rację, bo to żenada i przedszkole. Bo rację ma każdy - ze swojego, subiektywnego punktu widzenia.
Pozdrawiam, Apek.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 19 Stycznia 2024, 14:24:56 »
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/8696123,rdza-samochod-korozja-ktore-auta-rdzewieja.html

Co artykuł, to korozja u konkurencji. :grin:

A coś Ty tu  geriatrię wkleił. :)
Yaris I, Mercedes W210, Saab 9-3, to już prawie young timery.
A temat jest o Rav4 5 gen.

@Apek dobrze napisał, przeczytać nie zaszkodzi, a zrobić trzeba to co się uważa za słuszne.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2024, 14:26:28 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #116 dnia: 19 Stycznia 2024, 16:45:59 »
...ja nawet zdjęcia chciałem wstawić jak wygląda moja po 4 latach od wyprodukowania, ale moja wersja absolutnie cała od spodu zabudowana na płasko, jedynie wał i tłumik widać 

« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2024, 16:58:30 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 22 Stycznia 2024, 08:52:51 »
dzięki za chęci :-)

jak by tak ktoś kiedyś mógł przy okazji jakiegoś przeglądu fotki zrobić i wstawić to super

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #118 dnia: 22 Stycznia 2024, 11:29:30 »
dzięki za chęci :-)

jak by tak ktoś kiedyś mógł przy okazji jakiegoś przeglądu fotki zrobić i wstawić to super
Spójrz poglądowo jak to wygląda pod autem :)
Jak myślisz, ktoś to będzie rozkręcał?
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2024, 11:31:05 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 22 Stycznia 2024, 11:44:52 »
ładnie zabudowane :-)

jest prawdopodobieństwo, że nie wszystko może być dokładnie skręcone

www.ucando.pl