Autor Wątek: Szarpanie I Wibracje Po Montażu Instalacji LPG BRC W Toyocie Yaris 2019 Hybrid  (Przeczytany 12165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Avik

• Prawie Toyot
Witam, posiadam nową Toyotę Yaris 2019 Hybrid Selection z salonu. Po przejechaniu 5k KM zdecydowałem się dołożyć instalacje LPG BRC w Energy Gaz Polska w Warszawie. Po krótkim czasie auto zaczęło mi wibrować, szarpać na gazie i na benzynie. Nasilało się to na tyle mocno, ze wszystko co było w samochodzie grało. Wibracje były tak mocne, ze nie dało się użytkować samochodu. Dodam, że samochód wpadał w wibracje i nadal wpada na wolnych obrotach, tzn gdy jadę jednostajnie. Na zimnym silniku nie ma problemu, problem się zaczyna gdy silnik już się rozgrzeje. Przy pierwszej wizycie przeglądowej po 500km powiedziałem o tym problemie  młody gościu monter podłączył swój komputerek i powiedział, że jest ok. Byłem w Energy Gaz Polska łącznie z 12 razy, ciągle cos robili przy samochodzie i nie dawało to skutku. Wkurzyłem się i powiedziałem, że demontujemy całą instalację. Po demontażu samochód zaczął jeździć znowu dobrze, lecz zostały lekkie szarpnięcia z przęłączenia sie z silnika elektrycznego na spalinowy. Dałem im drugą szanse bo właściciel powiedział, że teraz to dobrze zamontują i wziął odpowiedzialność na siebie. Otóż po drugim montażu samochód jeździ lepiej ale nadal problem drgań i szarpnięć został. Powiedziałbym, że 30% siły poprzednich drgań a szarpnięcia tak samo. Właściciel powiedział, że inaczej wtryski zrobili (tym razem od dołu) i powinno być ok. Dodam, że w zimę mniej trzęsie, a w lato gdy mam odpaloną klimę dużo łatwiej wpada w wibracje. A szarpnięcia z przęłączenia z elektrycznego na spalinowy są nadal raz mocniejsze, raz lżejsze zależy od stanu naładowania baterii, czasami jak stoję na P to samochód szarpnie i lekko go bierze bujnie do tyłu albo do przodu. Właśnie odebrałem Yariskę z drugiego warsztatu, który współpracuje z instalacjami BRC i miał najlepsze opinie. Niby coś tam zrobił, mówił że udało sie wyeliminować szarpanie i wibrację, lecz po przejechaniu sie nim i po rozgrzaniu problem cały czas występuje. Polecił mi, żebym udał się do Tarnowa Czakramu do siedziby BRC bo tam maja wszystkie sterowniki, zamierzam sie tam udać mimo iż mam 350 km bo już dostaje świra. Żałuje, że nie zamontowałem instalacji LPG Landi Renzo :wallbash: <zalamka>

Co sądzicie co to może byc?:
Źle dobrana instalacja?
Zły montaż?
Źle dostrojona instalacja poprzez brak dobrego programu, gdyż to była najnowsza Yariska w jakiej montowali gaz bo patrzyli czy wgl można w niej zamontować gaz?
Pozapychany kolektor, EGR itd przez pierwszy zły montaż?
Czy instalacje BRC są złe, bo dużo ludzi tutaj na nie narzeka i też mieli drgania?

Proszę o pomoc gdyż jest to nowy samochód...  :embarassed:

« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 22:21:45 wysłana przez Avik »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Jeżeli silnik który masz jest podobną konstrukcją do Yarisa hybrid ,silnik  1.5 VVT-i Hybrid 1NZ-FXE 100KM,
to raczej LPG ,,nie lubi,,

Przeczytaj o silnikach hybrydowych toyoty ;

http://www.motohybryda.pl/silniki/4549-silnik-1-5-vvt-i-hybrid-1nz-fxe.html

RAV4 2.5 hybrid

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Hyhy, Brak Regulacji Czegokolwiek  :grin:

Naprawdę musisz mieć gaz w aucie palącym tyle, co średniej mocy kosiarka ogrodowa ? Robisz tym 100kkm rocznie, żeby to się kiedykolwiek zwróciło ?

Żeby nie było, to się nie nabijam, a jedynie współczuję, bo pamiętam jakie ja miałem przejścia z instalacją tej marki.

Moim zdaniem gazowanie tego to jest proszenie się o kłopoty i na Twoim miejscu bym się tej instalacji pozbył. Piszę to jako serwisujący zgazowanego 400h, który robi 60-70kkm w roku, więc w aucie palącym średnio 13-15Pb warunkowo, powiedzmy, że ten gaz się opłaca, ale w Yarisie ?
3VZ.pl

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
instalacje LPG BRC

w Energy Gaz Polska w Warszawie

Są dwa powody dlaczego źle działa instalacja.
Oba podałem wyżej.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
instalacje LPG BRC

w Energy Gaz Polska w Warszawie

Są dwa powody dlaczego źle działa instalacja.
Oba podałem wyżej.

źle dobrana , i zły  montaż ?, możesz rozwinąć??
RAV4 2.5 hybrid

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Poczytaj na www.lpg-forum.pl

Jest tam sporo o EGP.

A BRC do Toyot się nie nadaje. Za długie przewody, brak poprawnego strojenia
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Jeżeli silnik który masz jest podobną konstrukcją do Yarisa hybrid ,silnik  1.5 VVT-i Hybrid 1NZ-FXE 100KM,

Z takich źródeł czerpiesz wiedzę? A potem będziesz się pytał czy 85k.km.to już za dużo dla hybrydy?

Co do samego tematu sądzę że jest tak jak wcześniej ktoś napisał czyli problemy są dwa firma montująca instalacje oraz sama instalacja.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy

Z takich źródeł czerpiesz wiedzę? A potem będziesz się pytał czy 85k.km.to już za dużo dla hybrydy?

Co do samego tematu sądzę że jest tak jak wcześniej ktoś napisał czyli problemy są dwa firma montująca instalacje oraz sama instalacja.

Z jakich źródeł ?? Co nie widzisz linka ??? To coś takiego co najeżdża się myszką i klika  :bash: :bash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany

Z jakich źródeł ?? Co nie widzisz linka ??? To coś takiego co najeżdża się myszką i klika  :bash: :bash:

No właśnie chodzi o ten link ...  <zalamka>

Może zostań przy tych linkach i odpuść forum szkoda czasu  :good:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy

No właśnie chodzi o ten link ...  <zalamka>

Może zostań przy tych linkach i odpuść forum szkoda czasu  :good:

Prędzej odpuszczę dyskusje z ,,fachowcami ,, co na wszystkim się ,,znają,, <zalamka>
RAV4 2.5 hybrid

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
To prawie zwykłe VVTi. Lubią gaz, tylko instalacja musi być odpowiednio wystrojona.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Słusznie. Odpuszczam dyskusję z Tobą

pireus

• Gość
Prędzej odpuszczę dyskusje z ,,fachowcami ,, co na wszystkim się ,,znają,,
Jesteś jakimś dziwnym człowiekiem, jak chcesz się czegoś dowiedzieć to skamlesz, a jak ktoś napisze nie po Twojej myśli to zaczynasz od razu szczekać. Dwubiegunowość  :o

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Jesteś jakimś dziwnym człowiekiem, jak chcesz się czegoś dowiedzieć to skamlesz, a jak ktoś napisze nie po Twojej myśli to zaczynasz od razu szczekać. Dwubiegunowość  :o

Jesteś dziwnym człowiekiem jak masz odpisać na zadany  temat , to siedzisz cicho , a jak jesteś nie pytany to włazisz buciorami , tam gdzie cię nie zapraszają.

Delikatnie wyluzuj z ocenami , i przypisywaniu chorób . Też mogę podobnie cię potraktować .................

RAV4 2.5 hybrid

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany

Ale ja nie piszę że na wszystkim się znam, nie zadaje głupich pytań a po ich zadaniu przeskakuje na inny temat udając znaffce w oparciu o netowe stronki powielające moto bełkot z elementami oficjalnych danych z aso.

To prawie zwykłe VVTi. Lubią gaz, tylko instalacja musi być odpowiednio wystrojona.
Niestety mit powielany przez w/w stronki.

Jesteś jakimś dziwnym człowiekiem, jak chcesz się czegoś dowiedzieć to skamlesz, a jak ktoś napisze nie po Twojej myśli to zaczynasz od razu szczekać. Dwubiegunowość 

Dlatego sądzę że to jest jakiś inny problem niż motoryzacyjny.

Co do yarisa h lpg to jednak męczył bym temat z firmą która dokonała montażu. Jeżeli nie ogarniają poprawnego działania to niech zdemontują instalkę, zwrócą kasę potem doprowadzić do finiszu poszarpywania na benie i jeżeli musi być lpg to udałabym się do dakar auto ul. Mechaników 9 i zlecił ponowny montaż. 

p.s.

zbaczając z tematu Daruś a jakiego masz slk?  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl