Autor Wątek: CHECK HYBRID SYSTEM  (Przeczytany 3298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BogUK

• Toyot Leżący
  • *
CHECK HYBRID SYSTEM
« dnia: 22 Stycznia 2021, 09:43:50 »
Witam ,
mieszkam w UK.
Dotyczy auta Toyota Auris 1.8 hybrid 2013 70K mile przebiegu , mam go od nowości. Żadnych problemów aż do dziś.

1.Po kradzieży katalizatora w listopadzie ubiegłego roku, ubezpieczalnia w swoim warsztacie założyła nowy nie oryginalny katalizator i oddala mi samochód z wyświetlajaca się informacja CHECK HYBRID SYSTEM na desce zegarów.

2.Oddalem samochód do TOYOTY .
Zdiagnozowali kod błędu P0A08 i twierdza ze trzeba wymienić DC/DC converter/inverter (koszt około 1700?) bo nie widza innych kodów ponieważ poprzedni warsztat musiał je wykasować.

Sprawdziłem angielskie fora oraz :
3. Sprawdziłem napięcie podczas READY na akumulatorze 12v i wynosi ono na zapalonym silniku 14.45 V (co podobno może wskazywać ze DC/DC inverter/converter sprawny bo ładuje akumulator 12V
4. Sprawdziłem napięcie akumulatora 12V po nocy i trzyma około 12,6 V
5. Wentylator HV baterii w miarę czysty.

Objawy podczas jazdy:

6.MONITOR ENERGI w samochodzie wskazuje wszystko poprawnie podczas jazdy / ładowanie baterii , prace silnika elektrycznego, ładowanie podczas hamowania etc/ ale TYLKO PRZEZ KILKA MINUT /3-4MIN/ .
Po tym czasie podczas jazdy zapada cisza na ekranie MONITORA ENERGI. A na desce zegarów swieci się czerwony akumulator i info CHECK HYBRID SYSTEM.

Po zatrzymaniu samochodu i ponownym uruchomieniu pojazdu znowu wszystko tak jakby było ok ale tylko przez około 3-4 minuty jazdy i znowu cisza, brak ładowania etc.

Czy mogę prosić o poradę, może uniknę wymiany dc/dc converter /inverter

Z gory uprzejmie dziekuje.

Pozdrawiam Wszystkich

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: CHECK HYBRID SYSTEM
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2021, 10:29:17 »
1.Po kradzieży katalizatora w listopadzie ubiegłego roku, ubezpieczalnia w swoim warsztacie założyła nowy nie oryginalny katalizator i oddala mi samochód z wyświetlajaca się informacja CHECK HYBRID SYSTEM na desce zegarów.

Taki luźny wniosek:
Jeżeli jest tak jak piszesz, oddałbym auto do ubezpieczalni, niech naprawią w "swoim" warsztacie, skoro wcześniej tego nie było.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline BogUK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2021, 13:40:29 »
Witam obwd-crash,

dziekuje, tak walczę z ubespieczalnia od dwuch miesiecy i jak dotad udalo mi sie od nich wyegzekwowac wymiane nie oryginalnego katalizatora na oryginalny za co pokryja koszty w TOYOTA , niestety ale co do dc/dc to umywaja rece i mowia ze to jedno z drugim nie ma nic wspolnego. Jeszcze nie odpuscilem ale licze sie z taka mozliwoscia ze koszty dc/dc bede musial pokryc z wlasnej kieszeni dlatego tez pozwolilem sobie uzyskac Wasze forumowiczow doswiadczenie , moze to jakos z Wami zdiagnozuje / naprawie.
Pozdrawiam
Bogdan

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2021, 13:53:09 »
Spróbował bym jeszcze kilku rzeczy:
- sprawdził czy słychać pompę inwentera (na trybie EV i wyłączonej klimie powinno być ją słychać po otwarciu maski)
- telefon z Androidem + moduł OBD + appka Hybrid Assistant. http://hybridassistant.blogspot.com/p/dashboard.html Podczas jazdy monitorować można temperatury np. inwentera oraz jego zachowanie.
- Pompa jest od spodu inwentera, może po prostu złodziej przeciął jakąś wiązkę?

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2021, 14:07:27 wysłana przez obwd-crash »
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline BogUK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Stycznia 2021, 14:27:45 »
- sprawdził czy słychać pompę inwentera (na trybie EV i wyłączonej klimie powinno być ją słychać po otwarciu maski)
- telefon z Androidem + moduł OBD + appka Hybrid Assistant. http://hybridassistant.blogspot.com/p/dashboard.html Podczas jazdy monitorować można temperatury np. inwentera oraz jego zachowanie.
Dziekuje dav4 , sprawdze to , dam znac.
Pozdrawiam
Bogdan

Offline BogUK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2021, 14:29:49 »

Offline BogUK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2021, 17:35:52 »
- sprawdził czy słychać pompę inwentera (na trybie EV i wyłączonej klimie powinno być ją słychać po otwarciu maski)
Pozdrawiam
Bogdan
Zamowilem modul OMD na amazonie , bedzie jutro - juz sie nie moge doczekac

Offline BogUK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2021, 17:38:11 »
Pozdrawiam
Bogdan
Zamowilem modul OMD na amazonie , bedzie jutro - juz sie nie moge doczekac
*OBD

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2021, 01:14:23 »
Katalizator nie ma powiązania z układem hybrydowym ? A co jeśli spawając nowy katalizator nie zabezpieczyli w odpowiedni sposób instalacji elektrycznej i spowodowali uszkodzenie któregoś elementu ?

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline BogUK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Stycznia 2021, 10:16:14 »

Witaj dav4
-sprawdzilem pompe po otwarciu maski , dziala - slychac "brzeczenie"
-podlaczylem OBD Link LX- na wykresach Hybrid Assistant wyglada ze wszystko dziala poprawnie a w szczegolnosci pomiary temperatur.
Przejechalem okolo 20 km roznym systemem jazdy. Spalanie na  tym odcinku wyszlo wrecz ksiazkowe 3.8l
Mam wrazenie ze ten samochod jest teraz bardziej elektryczny . Przed usterka, przy porannym zapalaniu to po kilku chwilach zaraz sie uruchamial silnik spalinowy a teraz musze dosc dlugo czekac.
Podladowalem rowniez akumulator 12V bo napiecie rano przed uruchomieniem silnika wskazuje 11.9-12.0.
W applikacji Hybrid Assistant sprawdzilem rowniez ze wntylator bateri HV dziala.

Pozdrawiam

Offline BogUK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Stycznia 2021, 10:39:19 »
Katalizator nie ma powiązania z układem hybrydowym ? A co jeśli spawając nowy katalizator nie zabezpieczyli w odpowiedni sposób instalacji elektrycznej i spowodowali uszkodzenie któregoś elementu ?

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka
Witaj talib1990
tak w zupelnosci sie z Toba zgadzam, podejzewam tez ze moze nie zainstalowali albo wiazka sondy lambda jest uszkodzona bo na aplikacji OBD Link mam zaznaczony na czerwono jeden z Oxygen Sensor. Oddaje auto do TOYOTA na koszt Ubespieczalni w przyszlym tygodniu aby wymienili katalizator na oryginalny to poprosze ich aby sprawdzili  czy nie ma tam uszkodzonych przewodow.
Pozdrawiam

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2021, 09:27:56 »
BogUK trzymam kciuki aby się udało. Daj znać jaki będzie finał. Pozdrowienia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl