Witam ,
mieszkam w UK.
Dotyczy auta Toyota Auris 1.8 hybrid 2013 70K mile przebiegu , mam go od nowości. Żadnych problemów aż do dziś.
1.Po kradzieży katalizatora w listopadzie ubiegłego roku, ubezpieczalnia w swoim warsztacie założyła nowy nie oryginalny katalizator i oddala mi samochód z wyświetlajaca się informacja CHECK HYBRID SYSTEM na desce zegarów.
2.Oddalem samochód do TOYOTY .
Zdiagnozowali kod błędu P0A08 i twierdza ze trzeba wymienić DC/DC converter/inverter (koszt około 1700?) bo nie widza innych kodów ponieważ poprzedni warsztat musiał je wykasować.
Sprawdziłem angielskie fora oraz :
3. Sprawdziłem napięcie podczas READY na akumulatorze 12v i wynosi ono na zapalonym silniku 14.45 V (co podobno może wskazywać ze DC/DC inverter/converter sprawny bo ładuje akumulator 12V
4. Sprawdziłem napięcie akumulatora 12V po nocy i trzyma około 12,6 V
5. Wentylator HV baterii w miarę czysty.
Objawy podczas jazdy:
6.MONITOR ENERGI w samochodzie wskazuje wszystko poprawnie podczas jazdy / ładowanie baterii , prace silnika elektrycznego, ładowanie podczas hamowania etc/ ale TYLKO PRZEZ KILKA MINUT /3-4MIN/ .
Po tym czasie podczas jazdy zapada cisza na ekranie MONITORA ENERGI. A na desce zegarów swieci się czerwony akumulator i info CHECK HYBRID SYSTEM.
Po zatrzymaniu samochodu i ponownym uruchomieniu pojazdu znowu wszystko tak jakby było ok ale tylko przez około 3-4 minuty jazdy i znowu cisza, brak ładowania etc.
Czy mogę prosić o poradę, może uniknę wymiany dc/dc converter /inverter
Z gory uprzejmie dziekuje.
Pozdrawiam Wszystkich