Autor Wątek: Blokada rozruchu hybrydowego układu napędowego  (Przeczytany 21117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Blokada rozruchu hybrydowego układu napędowego
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lutego 2021, 14:25:00 »
Cytat: Skonek1976 w Dzisiaj o 13:11:23

Ja muszę na 1.5m-c zostawić moja RAV4 w garażu i wczoraj zadzwoniłem do ASO z pytaniem, czy jak pojadę do nich z prostownikiem OSRAM 906 to podkręca mi kable na stałe do akumulatora. Pod nie będzie podpinany ten prostownik. Podczas mojej nieobecności ktoś zaufany będzie przychodził i podpisał prostownik do gniazdka na 10-15h aby podpompować tą mała baterie 12V. ASO powiedziało że to genialny pomysł i z przyjemnością posępna kabelki abym sam nic nie grzebał. Ten zabieg uchroni auto przed brakiem napięcia w 12-tce i po 1.5m-C stania odpali jak trzeba. To się nazywa mieć nowoczesna Hybrydę.
    Choć myśle ze jakikolwiek inne auto z alarmem i ???? less na pokładzie tez wydoi do 0 baterie po 1.5m-C stania w bezruchu.

Po 1,5 miesiąca to jeszcze do zaakceptowania powiedzmy, ale nie, żeby kilka dni postoju rozładowywało akumulator co ma miejsce.

Nie, 1,5 miesiąca nie jest do zaakceptowania w rocznym aucie...

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lutego 2021, 14:44:09 »

Ja muszę na 1.5m-c zostawić moja RAV4 w garażu i wczoraj zadzwoniłem do ASO z pytaniem, czy jak pojadę do nich z prostownikiem OSRAM 906 to podkręca mi kable na stałe do akumulatora. Pod nie będzie podpinany ten prostownik. Podczas mojej nieobecności ktoś zaufany będzie przychodził i podpisał prostownik do gniazdka na 10-15h aby podpompować tą mała baterie 12V. ASO powiedziało że to genialny pomysł i z przyjemnością posępna kabelki abym sam nic nie grzebał. Ten zabieg uchroni auto przed brakiem napięcia w 12-tce i po 1.5m-C stania odpali jak trzeba. To się nazywa mieć nowoczesna Hybrydę.
    Choć myśle ze jakikolwiek inne auto z alarmem i ???? less na pokładzie tez wydoi do 0 baterie po 1.5m-C stania w bezruchu.

Po 1,5 miesiąca to jeszcze do zaakceptowania powiedzmy, ale nie, żeby kilka dni postoju rozładowywało akumulator co ma miejsce.

Napakowanym po dach elektroniką? ;)

Offline gbbsoft

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lutego 2021, 18:52:58 »
Odłącz akumulator po prostu

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lutego 2021, 22:19:15 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 14:25:00

Cytat: SanderG w Dzisiaj o 13:15:26

Napakowanym po dach elektroniką?

Po dach czy po kokardę - bez różnicy. Podczas postoju nie ma co zużywać prądu. A nawet jakby miało, to daje się większy akumulator... Ale księgowy....

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lutego 2021, 08:01:13 »
Zostawienie akumulatora na 1,5 miesiąca na pewne rozładowanie spowoduje jego zasiarczenie i utratę pojemności.
Lepiej podładowywać jak wie się o problemie.

Zasiarczenie zacznie się pojawiać pewnie od okolicy 7-9 V na akumulator, im dłużej tym większe spustoszenie.

Dali taki mały aku, bo nie jest potrzebny większy (prąd rozruchowy zerowy, zapotrzebowanie na energię na starcie zerowe, a przy normalnie działającej elektronice/sofcie zużycie powinno nie przekraczać dziesiątek mA - alarm i czuwanie na uruchomienie napędu), ale księgowy też w tym miał wkład.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lutego 2021, 08:48:54 »
Gdyby komuś (odpukać) zdarzył się przypadek rozładowania, to dobrze by było sprawdzić multimetrem napięcie na akumulatorze 12V przed jego podładowaniem.
Może akumulator wcale nie jest tak bardzo rozładowany lecz układ kontroli napięcia w aucie ma zbyt wysoko ustawiony próg blokowania systemu ?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lutego 2021, 09:08:50 »
Kiedyś podepnę mojego ceteka na kilka nocy, zobaczymy.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lutego 2021, 10:50:08 »
Codziennie sobie powtarzam, by jak będę schodził wziąć multimetr, ale jak widać - nigdy się nie udało ;).

Offline keniek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lutego 2021, 12:00:06 »
hmm to i moja historia tu pasuje :D. Dwa tygodnie temu pojechałem z młodym na sanki, po 40 minutach chcieliśmy wrócić tylko problem w tym że tylko my chcieliśmy bo Toyota stwierdziła że jej się podoba i zostanie. Auto nie odpaliło, skrzynia zablokowana, ręcznego nie dało się odblokować, na tablicy cała choinka światełek, błąd silnika, hybryda nie działa itd,itd. Zadzwoniłem do Toyoty i zamówili pomoc drogową tylko że ci do mnie zadzwonili że będą za kilka godzin bo mają dużo roboty :D. Żona wysłała po mnie sąsiada i nie wiem po co ale dała mu drugie kluczyki, o dziwo auto odpaliło. Dojechałem do domu ale że to sobota wieczór to postanowiliśmy że na serwis żona pojedzie w poniedziałek, w niedziele sprawdzałem hybryda dalej nie działała, świecił się błąd silnika. W poniedziałek rano wszystko w porządku ale dla pewności moja pojechała na serwis, oczywiście dla debili nie ma problemu bo nic się nie świeci. Powiedzieli tylko że to nasza wina bo auto jeździ na krótkich dystansach, żona powiedziała że to bzdura bo robi kilkadziesiąt km dziennie i mogą sobie to sprawdzić. Auto wzięli i sprawdzili powiedzieli że bateria ok, faktycznie było dużo błędów więc skasowali i tyle. Tydzień temu powtórka żona rano odpaliła zawiozła syna do szkoły 2 km, odprowadziła. odpala auto po 5 minutach hybryda nie działa, błąd silnika i cała masa innych kontrolek świeci. Pojechała do Toyoty i usłyszała że to hybryda i poniżej minus 10 to normalne :D Żona nagadała im że nie po to kupuję nowe auto za kupę kasy żeby w zimę mieć problemy a że mieszkamy w Norwegii to od miesiąca pogoda na nie rozpieszcza i temperatura w granicach -10 do -20 nad ranem. Ponownie wzięli auto do sprawdzenia tym razem powiedzieli że na baterii jest 11 volt  ale już znaleźli przyczynę. Ponoć jakaś część była walnięta i zamówili, będzie 17 lutego do tego czasu kazali jeździć a jak auto stanie to dzwonić od razu po auto zastępcze.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Lutego 2021, 14:32:03 »
Ja jak Was tu czytam, to co dzień rano gdy myję zęby, walę głową w lustro jak Icek w ścianę płaczu i dziękuję niebiosom, że mnie nie skusiło i wybrałem całkowicie bezproblemową benzynę, a sakiewka dudków co z tego wyboru  została, na długo wystarczy na dopłatę do nieco wyższego spalania

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Lutego 2021, 16:22:39 »
Jak i ja Was czytam, to sie zastanawiam - zachcialo mi sie hybrydy   <zalamka> Ale skoro
Toyota robi Hybrydy od ponad 20 lat, to jest liderem. A okazuje sie ze tego nie ma, tamtego nie ma, to nie dziala, tamto sie psuje. Auto prawie 200 tysi....
.... a ja czekam i czekam na moją, bo juz płynie.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Lutego 2021, 16:31:34 »
Mi na szczęście jeszcze takich psikusów RAV-ka nie zrobiła, a zdarza się ze stoi po 2-a tygodnie w garażu nieodpalana i tez lata na krótkich odcinkach ~10km. Co prawda w garażu teraz obecnie około +8C.....wiec trudno nazwać to warunkami zimowymi. Nie mniej jednak jutro podpinam na sztywno kable do prostownika OSRAM 906 i przez noc podpomuje trochę ten aku 12V, tak na wszelki wypadek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Lutego 2021, 16:53:15 »
Jak i ja Was czytam, to sie zastanawiam - zachcialo mi sie hybrydy   <zalamka> Ale skoro
Toyota robi Hybrydy od ponad 20 lat, to jest liderem. A okazuje sie ze tego nie ma, tamtego nie ma, to nie dziala, tamto sie psuje. Auto prawie 200 tysi....
Pocieszające jest to kolego, że jak już dopłynie to będzie ciepło, na długie miesiące zapomnisz o temacie i będziesz jeździł i jeździł długo i szczęśliwie  <taniec> :good:

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Lutego 2021, 17:03:51 »
Pocieszające jest to kolego, że jak już dopłynie to będzie ciepło, na długie miesiące zapomnisz o temacie i będziesz jeździł i jeździł długo i szczęśliwie  <taniec> :good:

Krisman, Ty jednak umiesz pocieszyć  :grin: :grin: :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Lutego 2021, 17:11:22 »
e tam, cytując klasyka " dla mnie to małe piwko przed śniadaniem"  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl