Autor Wątek: Blokada rozruchu hybrydowego układu napędowego  (Przeczytany 21138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keniek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Blokada rozruchu hybrydowego układu napędowego
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Lutego 2021, 20:31:19 »
To nie był pierwszy raz. Toyota niby zlokalizowała przyczynę i czekam na części. Piszę że niby bo to jest Norwegia więc nie wiadomo czy oni wiedzą czy nie. Inny stan umysłu :) przykładowo chciałem zakodować otwieranie szyb z kluczyka to powiedzieli że się nie da, jak im się powiedziało że w książce jest że można to powiedzieli a no tak można, po czym się okazało że można ale jednak nie w Norwegii :wallbash:

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Lutego 2021, 00:11:11 »
Teraz mam taką zagwozdkę, jak gość wciągałby auto na lawetę jak skrzynia zablokowana, ręczny zaciągnięty i nie da się spuścić. Targałby na żywca? czy mają jakieś patenty?
Są rolki pod koła lub lawety z chwytakiem podnoszącym samochód / łapiącym za przednią oś. Problem może być tylko z poziomem ogarnięcia lokalnych laweciarzy.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Lutego 2021, 00:39:48 »
Ja jak Was tu czytam, to co dzień rano gdy myję zęby, walę głową w lustro jak Icek w ścianę płaczu i dziękuję niebiosom, że mnie nie skusiło i wybrałem całkowicie bezproblemową benzynę, a sakiewka dudków co z tego wyboru  została, na długo wystarczy na dopłatę do nieco wyższego spalania

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Nie wiesz co straciłeś, teraz cały czas ci silnik dziamoli czy to na światłach, czy w korku, na parkingu itd.

A czy można wyjąć z rawki aku i zanieść do chaty do ładowania, tak jak ze  starego ciapka, czy się zblokuje? 
Jeżdżę już 4 rok i w te mrozy auto stoi na zewnątrz, nic się nie wiesza, zapala nawet przy -18*C bez problemu, tylko musi się rozgrać, żeby hybryda zaczęła  działać jak w okresie poza zimowym.
Brakuje mi tylko przedniej szyby podgrzewanej, teraz bym brał ją jak szesnastkę.
Przy takich mrozach  -15 i więcej st. muszę zrobić kilkanaście kilometrów, wtedy układ hybrydy zaczyna normalnie  odzyskiwać energię, klima musi chodzić przynajmniej na 25 st bo przednia szyba szroni się w rogach w czasie jazdy wewnątrz już przy -15*C, dopiero jak się ogrzeją plastiki w środku to przestaje szronić.           

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Lutego 2021, 10:11:20 »

Nie wiesz co straciłeś, teraz cały czas ci silnik dziamoli czy to na światłach, czy w korku, na parkingu itd.

I tu się mylisz kolego :) Zarówno na światłach, parkingu czy w korku, jeśli chcę to wciskam mocniej hamulec i silnik się wyłącza, ponieważ toyota zastosowała  w wersji benzynowej najgenialniejszy system S&S jaki do tej pory miałem  i pierwszy raz w życiu jestem z niego bardzo zadowolony. ;)
Chcesz by zadziałał - hebel mocniej, nie chcesz - hebel delikatniej, strat silnika natychmiastowy po zwolnieniu hamulca. Miałem trzy auta z S&S ale to co zastosowała toyota- mistrzostwo świata. Oczywiście można też wyłączyć, przycisk jest tam, gdzie ty masz w panelu zaślepkę. :good:
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2021, 10:15:53 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Lutego 2021, 10:30:19 »
mocniej hamulec
Bardzo mądre rozwiązanie. Jeszcze powiedz, że start stop da się wyłączyć na stałe bo guzik jest bistabilny :) u żadnego producenta tego nie widziałem i wszyscy się denerwują bo trzeba wyłączać po każdym uruchomieniu silnika

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Lutego 2021, 11:34:08 »
Bardzo mądre rozwiązanie. Jeszcze powiedz, że start stop da się wyłączyć na stałe bo guzik jest bistabilny :) u żadnego producenta tego nie widziałem i wszyscy się denerwują bo trzeba wyłączać po każdym uruchomieniu silnika
No niestety, aż tak dobrze to nie ma :) Ale przy tej funkcjonalności z hamulcem, nie stanowi to najmniejszego problemu i przycisku wyłącznika nie dotykam, bo nie ma takiej potrzeby :)
Co do producentów, hyundai sprzedawał urządzenie, które odwracało zasadę działania przycisku (chciałeś mieć S&S, musiałeś wcisnąć przycisk ;) ) ale życzyli sobie za to...500zł  :thumbdown:
Toyota naprawdę tu spisała się na medal  :good: Nawet czas S&S można regulować i wydłużać z kompa między zegarami (trzy zakresy)
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2021, 11:39:41 wysłana przez Krisman »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Lutego 2021, 18:30:22 »
I tu się mylisz kolego :) Zarówno na światłach, parkingu czy w korku, jeśli chcę to wciskam mocniej hamulec i silnik się wyłącza, ponieważ toyota zastosowała  w wersji benzynowej najgenialniejszy system S&S jaki do tej pory miałem  i pierwszy raz w życiu jestem z niego bardzo zadowolony. ;)
No to takiej tragedii nie ma, :hug: ale fakt faktem, że musisz  sam tego pilnować, o tym decydować, :o w hybrydzie jest to automatyczne, nawet jak dojeżdżasz już nie działa, jak nie ruszasz dynamicznie też się nie włącza, wszystko zależy od stanu naładowania baterii trakcyjnej. Latem silnik tak nie dostaje w dopę.
Jadąc na dłuższe trasy, przejeżdżając przez male miasta, czy wioski, zwłaszcza nocą, jedziesz bezszelestnie to jest przyjemne uczucie człowiek odpoczywa.   
Po hybrydzie nabrałem chęci na elektryka, tylko trzeba jeszcze poczekać parę lat, brak jest jeszcze u nas infrastruktury. 
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2021, 18:34:14 wysłana przez animuss »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Lutego 2021, 18:33:03 »
Nikt nie wie?
Czy można wyjąć z rawki aku z bagażnika i zanieść do chaty do ładowania, tak jak ze  starego ciapka, czy się coś zblokuje?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Lutego 2021, 18:45:34 »
Nikt nie wie?
Czy można wyjąć z rawki aku z bagażnika i zanieść do chaty do ładowania, tak jak ze  starego ciapka, czy się coś zblokuje?
Na 99,9%  można, będziesz musiał zaprogramować parę rzeczy i tyle (np. szyby). Skoro do wielu modyfikacji zawsze jest pokazane w OE instrukcjach by zdjąć klemę, a nawet wyjąć aku...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl