Autor Wątek: RAVka z przyczepą kempingową  (Przeczytany 4738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
RAVka z przyczepą kempingową
« dnia: 31 Stycznia 2021, 12:22:21 »
Macie jakieś doświadczenia, jak się zachowuje RAV4 V 4x4 z przyczepą kempingową? Zastanawiam się nad zakupem przyczepy, podzielcie się doświadczeniami jestem zupełnie zielony w temacie a to może być dobra opcja na wakacje w tych pandemiczny w czasach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mareceq

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAVka z przyczepą kempingową
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpnia 2021, 11:16:34 »
Odgrzewam mega starego kotleta, ale chyba znam dokładną odpowiedź na zadane pytanie (aczkolwiek odpowiedź pojawiła się dopiero niedawno), ale do brzegu...
Od marca jestem szczęśliwym posiadaczem RAV4 V gen AWDi. Posiadam też przyczepę kempingową DMC1100.
Wcześniej ciągałem ją Zafirą C 2.0 CDTi (130KM)
Kilka dni temu wróciłem ową RAVką z wakacji w Chorwacji. Po 2500km mam już pierwsze wnioski...
Generalnie jest OK - spodziewałem się, że będzie znacznie gorzej. Przy prędkościach w okolicach 85-90km/h w aucie jest w miarę cicho. Wskazówka mocy nie wychodzi poza ten znacznik pomiędzy ECO i PWR, czyli jest na takim poziomie, jaki samochód sugeruje przy przyspieszaniu.
Przy górkach na tempomacie nagle silnik zaczyna wyć, aby utrzymać prędkość. Wtedy dźwięk staje się nieprzyjemny. Rozwiązaniem jest.... zmiana techniki jazdy. Po prostu wyłączałem wtedy tempomat, ustawiałem gaz tak, aby wskazówka była gdzieś poniżej PWR i po prostu pozwoliłem zestawowi zwolnić do takiej prędkości, jaka była osiągalna przy takim położeniu pedału gazu.
Niestety oznacza to, że przy bardziej stromych i dłuższych podjazdach na autostradzie chorwackiej prędkość czasami spada nawet do 50km/h.

Krótko mówiąc - po całkowitej zmianie techniki jazdy, w porównaniu do diesla w manualu, jazda może być przyjemna i niestresująca.
Spalanie z jazdy do Chorwacji (trasą Kraków-Katowice-Zwardoń-Bratysława-Szombathely-Lentenye-Zadar) 9.2l/100km przy średniej prędkości 59km/h (bez wliczania postojów do średniej)
Powrót do Krakowa (trasa podobna, ale z Primosten-Lentenye-Szombathely-Bratysława-Zwardoń-Katowice-Kraków) 9,8l/100km przy średniej prędkości 64,2

Uważam to za niezły wynik. Generalnie przy zakupie auta moje największe obawy były związane z ciągnięciem przyczepy kempingowej, jednak z czasem coraz bardziej utwierdzam się, że zakup hybrydy to była dobra decyzja.

Jazda takim zestawem poza autostradami jest absolutną przyjemnością. Podkrakowskie kempingi zwiedzone, czasami spalanie pozytywnie zaskakiwało zejście poniżej 7l/100km) jest osiągalne jeśli nie ma za dużo górek, a znaczna część trasy prowadzi przez teren zabudowany.

Jeśli są jakieś dodatkowe pytania, to chętnie odpowiem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpnia 2021, 14:14:42 »
W tych warunkach jadąc z przyczepą możesz spróbować wirtualnych biegów - położenie S (zmiana biegów +/-).
Wtedy układ napędowy symuluje przełożenia konwencjonalnej skrzyni biegów i z grubsza dźwięki są podobne jak w konwencjonalnym napędzie benzynowym.
Jest tych biegów chyba z 8 więc nie ma problemu z dobraniem przyjemnie brzmiącego.
Ta opcja przydaje się też przy długich zjazdach w górach (z przyczepą tym bardziej) gdy podczas hamowania napęd po naładowaniu akumulatora trakcyjnego używa już tylko hamulców mechanicznych.
Można wtedy hamować silnikiem właśnie w położeniu S aby nie spalić klocków.
Sprawdzałem to podczas wyjazdu do Chorwacji tego lata - przydatne.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpnia 2021, 20:15:20 »
Odgrzewam mega starego kotleta, ale chyba znam dokładną odpowiedź na zadane pytanie (aczkolwiek odpowiedź pojawiła się dopiero niedawno), ale do brzegu...
Od marca jestem szczęśliwym posiadaczem RAV4 V gen AWDi. Posiadam też przyczepę kempingową DMC1100.
Wcześniej ciągałem ją Zafirą C 2.0 CDTi (130KM)
Kilka dni temu wróciłem ową RAVką z wakacji w Chorwacji. Po 2500km mam już pierwsze wnioski...
Generalnie jest OK - spodziewałem się, że będzie znacznie gorzej. Przy prędkościach w okolicach 85-90km/h w aucie jest w miarę cicho. Wskazówka mocy nie wychodzi poza ten znacznik pomiędzy ECO i PWR, czyli jest na takim poziomie, jaki samochód sugeruje przy przyspieszaniu.
Przy górkach na tempomacie nagle silnik zaczyna wyć, aby utrzymać prędkość. Wtedy dźwięk staje się nieprzyjemny. Rozwiązaniem jest.... zmiana techniki jazdy. Po prostu wyłączałem wtedy tempomat, ustawiałem gaz tak, aby wskazówka była gdzieś poniżej PWR i po prostu pozwoliłem zestawowi zwolnić do takiej prędkości, jaka była osiągalna przy takim położeniu pedału gazu.
Niestety oznacza to, że przy bardziej stromych i dłuższych podjazdach na autostradzie chorwackiej prędkość czasami spada nawet do 50km/h.

Krótko mówiąc - po całkowitej zmianie techniki jazdy, w porównaniu do diesla w manualu, jazda może być przyjemna i niestresująca.
Spalanie z jazdy do Chorwacji (trasą Kraków-Katowice-Zwardoń-Bratysława-Szombathely-Lentenye-Zadar) 9.2l/100km przy średniej prędkości 59km/h (bez wliczania postojów do średniej)
Powrót do Krakowa (trasa podobna, ale z Primosten-Lentenye-Szombathely-Bratysława-Zwardoń-Katowice-Kraków) 9,8l/100km przy średniej prędkości 64,2

Uważam to za niezły wynik. Generalnie przy zakupie auta moje największe obawy były związane z ciągnięciem przyczepy kempingowej, jednak z czasem coraz bardziej utwierdzam się, że zakup hybrydy to była dobra decyzja.

Jazda takim zestawem poza autostradami jest absolutną przyjemnością. Podkrakowskie kempingi zwiedzone, czasami spalanie pozytywnie zaskakiwało zejście poniżej 7l/100km) jest osiągalne jeśli nie ma za dużo górek, a znaczna część trasy prowadzi przez teren zabudowany.

Jeśli są jakieś dodatkowe pytania, to chętnie odpowiem.

Super że to mówisz szczegółowo  :good:, bo i tak miałem zamiar wziąć przyczepę o 1600DMC i nie wiem jak będzie dawał radę mimo mojej starszej IV generacji.

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2021, 23:44:35 »
Z tego co pamietam to wirtualnych przełożeń jest tylko 6. Ja na autostradzie z tej opcji korzystam i bardzo polecam. Dla mnie łopatki zmieniają ?mapę? silnika gdzie jeden by odpowiadało jeździe w trybie sport a 6 eco. Ogólnie łopatkami dużo wygodniej zmienia się tryby jazdy niż pokrętłem obok drążka zmiany biegów. Dodatkowo ?rozdzielczość? jest większa i zamiast 3 wariantów jest ich 6.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sierpnia 2021, 11:59:32 »
Oj chyba więcej, w mojej benzynie jest 10, a z instrukcji pamiętam, że w hybrydzie chyba 8 (o ile też nie dziesięć)
U mnie 10tkę  można "wbić" dopiero pow. 120km/h

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2024, 09:06:56 »
Odgrzewam wątek. Czy wbity w dowodzie dmc 1650kg u mnie i chcąc kupić przyczepę 1700kg dmc , różnica niewielka o 50kg to będą czepiać misie?
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2024, 09:08:39 wysłana przez mleni »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marca 2024, 09:39:16 »
Niby 50kg ale każda kontrola drogowa skończy się wzywaniem autolawety w celu odholowania przyczepy.
W DE i CH już na 100%.
Jak masz benzynę + cvt, to może 50 tys. km. zrobisz i skrzynia się skończy.
Na forum angielskim był obszerny wątek gościa co ciągnął przyczepę, a pózniej „kopał” się z ASO.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marca 2024, 23:32:36 »
Ok, ale wytłumacz bo te przepisy dla mnie jest niezrozumiałe i które to najważniejsze? Przykładowo:
KNAUS 580 QS SUDWIND
DMC (kg): 1700kg
Masa własna: 1380kg
to które jest najważniejsze?

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2024, 00:03:22 »
Ok, ale wytłumacz bo te przepisy dla mnie jest niezrozumiałe i które to najważniejsze? Przykładowo:
KNAUS 580 QS SUDWIND
DMC (kg): 1700kg
Masa własna: 1380kg
to które jest najważniejsze?
DMC

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl