Autor Wątek: Szyberdach ???  (Przeczytany 9458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andy84

• Gość
Szyberdach ???
« dnia: 22 Czerwca 2005, 08:15:53 »
Witam
Temat skierowany do tych szczęśliwców (lub pechowców) co posiadają szyberdachy w swoich Prevkach. Mam do Was pytanie. U mnie na wybojach strasznie klepie tylny szyber, czy w Waszych Prevkach też tak jest ??? Okropnie mnie to denerwuje, może ma ktoś sposób aby to usunąć. Tylko nie każcie mi zaspawać szyberka   :-DD  
Oczywiście mile widziane posty od wszystkich a nie tylko od posiadaczy tego luksusu   :D

Sylwester

• Gość
Szyberdach ???
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2005, 10:14:36 »
Ja już zlokalizowałem co tak hałasuje i mam to za sobą  :aclap   . Jest to roleta szyberdachu, a dokładnie jej prowadnica.
Roleta zakończona jest bolczykami które przesuwają sięw prowadnicy i one tak drżą.
Musisz założyć na nie kawałki gumowego weżyka (u mnie pomogło) , ale sama roleta będzie troche ciężej sie przesuwać.
Potrzebne około 10cm wężyka i długa penseta lub inny patent żeby to wcisnąć.
Ja sie troche namęczyłem , ale teraz jest zdecydowanie ciszej.

U mnie hałasowała też roleta bagażnika, podkłeiłem kawałki gumy i też spokój.

andy84

• Gość
Szyberdach ???
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2005, 10:36:30 »
Niestety to nie to , żona trzymała roletęi obserwowała samą szybęi na wybojach podskakuje i klapie  :(

Sylwester

• Gość
Szyberdach ???
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2005, 14:50:32 »
To musiało sięcoś rozkręcić. Sprawdz jeszcze dokładnie jak auto stoi , odsuń szyber ,
wystaw sie przez dach i poruszaj samą szybą czy drga. Zrób to jak najprędzej bo
zgubisz szybke jak coś sie poluzowało.  :adremel

andy84

• Gość
Szyberdach ???
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2005, 14:57:06 »
Chyba masz rację, dzisiaj zerknę.  8)

gabrish

• Gość
Szyberdach ???
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2005, 14:57:46 »
Nie wiem ale wydaje mi sięże jak każdy taki badziew szyber też jest na łożyskach...Może jakieś sięrozsypało? (tak tylko sięodzywam bo chciałbym mieć szyberdach :)  )

eltech

• Gość
Szyberdach ???
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipca 2005, 01:00:13 »
i ja myślałem żeby kiedyś założyć do siebie szyberdach ale sobie odpuściłem - na razie

montemax

• Gość
Szyberdach ???
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lipca 2005, 20:33:52 »
Ja chcialem kupic dwa szybery oryginalne. Jednak konstrukcja mojego dachu zdecydowanie odbiega od wesji z relingami. Nie pozostalo mi nic innego jak założyć szyberdach uniwersalny. I tu znowu problem :) polski jest za niski (podsufitka) i musialem kupic niemiecki za 700zł.Zamontowalem go nad środkową kanapą za raz za tylnym nawiewem.

eltech

• Gość
Szyberdach ???
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2005, 15:28:23 »
no i jak Ci sięsprawuje?

montemax

• Gość
Szyberdach ???
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipca 2005, 16:22:46 »
Załozyłem szyberdach na wyraźne życzenie mojej 8letniej córki :) W poprzednich samochodach zawsze był , więc i w tym musi być.
latem mam lekko uchylony nawet wtedy jak lekko popaduje ,  nie ma problemu z przeciekaniem .

eltech

• Gość
Szyberdach ???
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lipca 2005, 20:43:36 »
chodzio mi o to jak działa tzn czy dobrze wentyluje podczas jazdy latem bo na poręwiosenno-jesienną powinien być ok.

kasiazgd

• Gość
Odp: Szyberdach ???
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopada 2012, 11:44:45 »
Witam Panów serdecznie.
Toyota Previa II
Moim problemem z przednim uchylnym szyberdachem, jest najprawdopodobniej zatkany odpływ wody.
Może ktoś posiada schemat oryginalnego szyberdachu, lub dokładnie umie umiejscowić odpływy.
Niestety mi się nie udało ich zlokalizować, a raczej bym nie chciała rozbierać szyberdachu.
I jak już jestem w temacie, to potrzebowała bym uszczelki do dwóch szyberdachów, uchylnego i odsuwanego gdzie można to dostać poza ASO

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopada 2012, 12:14:39 »
Nie wiem na 100% jak to jest w Previi ale Camry ma cztery odpływy z szyberka. Dwa z nich wychodzą do przodu auta słupkami, dwa tylne słupkami tylnymi. Rurki odprowadzające powinno być widać od spodu auta. Można spróbować dmuchnąć w nie powietrzem z kompresora, ale z czuciem, żeby jakiś bałagan nie narobił się w kabinie. Możliwe, że dodatkowe wyprowadzenia wody masz w słupkach środkowych. Oczywiście gdybam, ale warto sprawdzić żeby niepotrzebnie nie demontować podsufitki.
Odnośnie uszczelek, to myślę, że nie ma co żałować tylko wyłożyć parę $ w ASO i mieć spokój z tematem.

kasiazgd

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopada 2012, 12:24:23 »
Nauczyłam się ze względów finansowych omijać ASO.
Ostatnimi czasy za obudowę klucza z pilotem CZ zawołali 860 pln , bez dorabiania trzonu, tylko przełożenie "bebechów" .  :czerwona:
Za takie samo cudeńko w punkcie dorabiania kluczy zapłaciłam 120pln.
Taka mała subtelna ruznica  :grin:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopada 2012, 12:41:25 »
Każdy z nas niechętnie zasila kasę ASO  :cool:
Jeśli kupisz uszczelki używane, to narobisz się przy przekładce a efekt może być taki jak teraz.
Zastanawia mnie jednak, jak przy tak młodym aucie mogły siąść te uszczelki na tyle żeby przeciekać. Może to nie uszczelki, może szyber się nie domyka? Obejrzyj to dokładnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl