Autor Wątek: Jaki płyn chłodniczy?  (Przeczytany 16210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 100mph

• Toyot Leżący
  • *
Jaki płyn chłodniczy?
« dnia: 04 Lutego 2021, 12:33:59 »
Witam, jaki płyn chłodniczy /zamiennik/ stosujecie do Aurisa 2? Oryginalny jest kosmicznie drogi, szukam zamiennika.

Offline kamil1234_pl

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki płyn chłodniczy?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2021, 13:27:32 »
Oryginał najlepszy, płynu chłodniczego się czesto nie wymienia. Nie ma co na tym przesadnie oszczędzać

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2021, 14:37:59 »
Miałem ten sam dylemat i zastosowałem orginalny bo orginał na substancje chroniący układ (w tym pompę).

W innym samochodzie zmiana płynu zbiegła się z rozszczelnieniem termostatu. Jeżeli zastosowanie orginalnego płynu ustrzeże od najtańszej wizyty w warsztacie to te 90 zł więcej warto wydać i mieć spokój

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2021, 20:50:35 »
Popieram kolegów. Zbyt mała oszczędność, żeby bawić się w zamienniki.
Od zawsze we wszystkich toyotach używałem tylko oryginału. Teraz w jednej toyce mam nie wymieniany od 14 lat (różowy).
W instrukcji napisane, że wymiana po 150 tys. nie ma nic o interwałach czasowych więc się stosuję. W tej chwili przebieg to 120 tys. :-)
Ok. 200 zł na naście lat to naprawdę drobny wydatek.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2021, 09:16:30 »
Dom Toyoty nie używałem bo narazie nie ma takiej potrzeby ale w innych samochodach zawsze używałem polski płyn dynagel 2000 bodajże z firmy autoland ,bardzo przyzwoite chłodziwo w dobrej cenie mieszalny z wszystkimi innymi płynami nawet nie zaszkodziło  jak wlałem różowy do zielonego

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2021, 09:24:39 »
Poszukaj moich wpisów o płynie chłodniczym.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2021, 00:46:39 »
Polecam iść w OEM.
Czemu, a temu że jeśli się wie jakich Toyota wymaga (skład) to okazuje się, że ciężko znaleźć, który dokładnie w producenta zaleceniach się pokrywa. Czyli PHOAT na glikolu bez krzemianów a z fosforanami i w technologii hybrydowej. To ciężki temat na naszym rynku i lepiej nie zmieniać warstwy ochronnej, która się już wytworzyła. No i jeszcze przynajmniej gotowy OEM Pink LL ma -42C, inne gotowce mają mniej. 

Co do interwałów to jest różnie, u nas 150kkm/10 lat a w USA mniej 60kkm/5 lat. 
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2021, 00:52:18 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2021, 06:06:36 »
Raczej masz na myśli OE.
Z OEM będzie ciężko, bo nie wiadomo kto  produkuje SLLC dla Toyoty, a na rynku europejskim brak produktów zamiennych w 100%.
Znalazłem zamiennik w USA, ale kto to ściągnie?
Jedynym rozwiązaniem jest kupienie 1 litra w ASO na dolewki lub obserwacja Allegro, czasem bywa TSSLC w rozsądnych cenach
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2021, 17:52:09 »
Co do interwałów to jest różnie, u nas 150kkm/10 lat a w USA mniej 60kkm/5 lat.
Gdzie znalazłeś informację na temat interwałów czasowych wymiany? W mojej instrukcji tylko 150 tys. km, nie ma nic o 10 latach.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2021, 22:07:25 »
Raczej masz na myśli OE.
Z OEM będzie ciężko,
A czym się różni OE od OEM?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2021, 22:20:51 »
OE - oryginal equipment. Wyrób sygnowany marką producenta pojazdu. Np. sprzęgło Aisin oznaczone logiem Toyota i w opakowaniu Toyoty.

OEM - original equipment manufacturer. Wyrób producenta dostarczającego na pierwszy montaż, ale z logo i w opakowaniu producenta części.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lutego 2021, 02:03:10 »
Raczej masz na myśli OE.
Z OEM będzie ciężko, bo nie wiadomo kto  produkuje SLLC dla Toyoty, a na rynku europejskim brak produktów zamiennych w 100%.
Znalazłem zamiennik w USA, ale kto to ściągnie?
Jedynym rozwiązaniem jest kupienie 1 litra w ASO na dolewki lub obserwacja Allegro, czasem bywa TSSLC w rozsądnych cenach

Tak coś pokręciłem, mam na myśli te w czarnych bańkach Toyoty dostępne w ASO. A dalej brak zamiennika, który pokrywał by się składem/nikami. U nas lipa, w EU nie wiem, ale są rejony gdzie są odpowiednie zamienniki.

W ASO 1L Pink gotowca to 47.38 pln, 5L to 202 pln, a 1L Pink koncentratu to 68.99 pln, kuriera liczą za 22.14 pln.
Na butlach nie pisze jaka jest temp. - , a na koncentracie nic nie pisze jak rozrabiać, info z ASO 50/50 z wodą demineralizowaną. 
Są ASO gdzie twierdzili, że koncentraty wycofane, a prawda jest taka iż są mało dostępne.

Inna opcja to kupić 3x1L koncentratu i wtedy będzie 6L płynu ( zgodnie z info z ASO 50/50 ), wtedy za 5pln więcej od ceny 5L gotowca, ma się szósty litr za free. O ile komuś potrzeba 6L.

Wymieniałem płyn u siebie przy okazji wymiany pompy wody, w warsztacie jeszcze pompowali taką pompką w zbiorniczek by więcej wyleciało i nowego weszło 4.4L. Czyli starego zostało 1.2L, bo w manualu pisze 5.6L, termostat był otwarty. Super pomyśleli, bo w chłodnicy jest kranik, a w osłonie od spodu otwór pod nim na wężyk do spuszczania i dalej spory wlot, którym sięga się kranik. Nie trzeba zdejmować wcale osłony silnika od spodu.

Gdzie znalazłeś informację na temat interwałów czasowych wymiany?

Info z ASO, bo moja instrukcja z DE, a to o USA.
https://youtu.be/820OkCuBrxg

« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2021, 02:07:47 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl