Autor Wątek: Auris II FL - dołożenie grzania zestawu kamer  (Przeczytany 2097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
Auris II FL - dołożenie grzania zestawu kamer
« dnia: 05 Lutego 2021, 16:03:28 »
Witam , czy ktoś przerabiał  w ASO ten temat ? Chodzi mi o zestaw kamer w przedniej szybie od systemów bezpieczeństwa i AHB. Próbował ktoś dołożyć to grzanie po gwarancji ? 

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline kamil1234_pl

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II FL - dołożenie grzania zestawu kamer
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2021, 21:21:01 »
Jeśli możliwe to nie opłacalne, potrzebna wymiana przedniej szyby + zestaw wiązek itp
Prościej i taniej wyjdzie sprzedać auto i kupić inne w wyższej wersji wyposażenia

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2021, 21:45:36 »
Jeśli możliwe to nie opłacalne, potrzebna wymiana przedniej szyby + zestaw wiązek itp
Prościej i taniej wyjdzie sprzedać auto i kupić inne w wyższej wersji wyposażenia
Szybę po co ? Była akcja na to . Dokładali tylko folie grzewcza ...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2021, 15:03:28 »
Tak, też zgłaszałem błąd czujników i nakleili folie na szybę. Działa i po kilkunastu sekundach widać że śnieg topnieje. Kosz banalny.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2021, 15:12:31 »
Tak, też zgłaszałem błąd czujników i nakleili folie na szybę. Działa i po kilkunastu sekundach widać że śnieg topnieje. Kosz banalny.
Jaki to był koszt ? Czyli nie robiłeś tego w ramach gwarancji ?

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2021, 20:11:29 »
U mnie montowali jeszcze u poprzedniego właściciela co na niewiele pomogło - błąd pokazywał się przy każdej wilgotnej pogodzie, a gościu temat olał bo i tak miał za chwile zmieniać samochód. Szyba przed czujnikami była zaparowana od wewnątrz, pomimo, że grzałka działała. Chwile kopałem się z ASO na ten temat ale ponieważ samochód po gwarancji to zaproponowali, że coś z tym zrobią za 800 zł bo podobno po każdej ingerencji trzeba kalibrować kamery. Oczywiście jest wierutna bzdura bo gdyby faktycznie tak było to dostęp do tych kamer nie byłby taki prosty. Któregoś dnia wymontowałem kamery, umyłem porządnie szybę i bardzo delikatnie soczewki ale czystym alkoholem, a nie płynami do mycia szyb. Dodatkowo w tej gumce, która jest wzdłuż urządzenia wyciąłem kilka centymetrowej długość przerw tak aby ułatwić przepływ powietrza, bo to jest główna przyczyna parowania. Od tego czasu mam święty spokój. Tuż przed zimą pojawił się komunikat o błędzie i faktycznie szyba była trochę zaparowana - ponowne umycie szyby i spokój. Wszystko działa jak trzeba.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2021, 20:14:02 »
To dziwne mi nakleili raz, później zgłosiłem nakleili druga większą za czwartym razem wrzucili nowy soft i przestało.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lutego 2021, 20:37:39 »
To dziwne mi nakleili raz, później zgłosiłem nakleili druga większą za czwartym razem wrzucili nowy soft i przestało.
Pochwalisz się kosztami ? Oraz czy było to robione w okresie gwarancji ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2021, 21:15:02 »
Wydaje mi się że to było robione w ramach akcji naprawczej, ale nie dla wszystkich tylko dla tych co zgłosili problem, więc po gwarancji powinni to również zrobić gratis.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2021, 11:36:33 »
Byłem trzy razy i trzy razy nie zapłaciłem nic. Materiał Kosztował coś koło 100zl

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2021, 14:41:48 »
Miałem telefon z ASO . 370 zł mata i inne elementy + robocizna. Zostało wysłane pismo do centrali czy się zgodzą partycypować w jakiejś części kosztów . Zobaczymy czy coś ugram ;)

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2021, 22:33:42 »
Ja mam to zrobione fabrycznie i guzik to daje. Jak jest duża wilgotność + 3 osoby na pokładzie bez nadmuchu klimą na szybę nic nie poradzisz.

Pzdr bNDT

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl