Autor Wątek: corolla w jakiej wersji nadwoziowej ?  (Przeczytany 5221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
corolla w jakiej wersji nadwoziowej ?
« dnia: 05 Lutego 2021, 23:07:16 »
Jak myślicie w jakiej wersji nadwoziowej sprzedaje się najwięcej nowej Corolli.
Osobiście najbardziej podoba mi się kombi Ts , a jak jest u Was??
Jest gdzieś taka informacja , o sprzedaży ??
RAV4 2.5 hybrid

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
Odp: corolla w jakiej wersji nadwoziowej ?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2021, 23:51:39 »
Moim zdaniem, biorąc pod uwgę różnicę wyposażenia przewagę ma TS. Sam od lat kupowałem sedany , teraz jednak lepiej kalkulował się TS (to moje pierwsze kombi).
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2021, 10:56:47 »
Ja 9sobiscie zacząłem wybór samochodu od bagażnika, serio. Dlatego nie było innej obcji niż ts, przynajmniej w toyotach. Jeździłem HB, a kolega ma sedana. HB mały bagażnik i mniej miejsca z tyłu. Sedan w sumie spoko, ale nie było 2.0 i w środku jakoś tak bardziej ubogo. Jak dla 4 osbowej rodziny pod miastem to ts. Jak w innym celu, to pojeździj różnymi a zobaczysz

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2021, 11:10:59 »
Ja 9sobiscie zacząłem wybór samochodu od bagażnika, serio. Dlatego nie było innej obcji niż ts, przynajmniej w toyotach. Jeździłem HB, a kolega ma sedana. HB mały bagażnik i mniej miejsca z tyłu. Sedan w sumie spoko, ale nie było 2.0 i w środku jakoś tak bardziej ubogo. Jak dla 4 osbowej rodziny pod miastem to ts. Jak w innym celu, to pojeździj różnymi a zobaczysz
Jeździłem TS i Sedanem i nie wiem gdzie widziałeś tą ubogość w sedanie ,jak cały kokpit ,siedzenia , boczki ,są takie same niezależnie od wersji. Jak dla mnie sedan ma lżejszy wygląd , mimo że od kombi jest tylko 2cm krótszy.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2021, 14:37:46 »
Sedany są mało praktyczne, zdecydowanie kombi.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2021, 14:51:14 »
Sedany są mało praktyczne, zdecydowanie kombi.
zawsze należy sobie postawić pytanie czego potrzebujesz.
Miałem kilka kombi i owszem jak trzeba było przewieźć coś większego np. szafkę to miało to sens. Pytanie jak często tę szafkę wozimy. Po drugie jak masz większą rodzinę np. 5 osób to również kombi może być przydatny np. przy wyjazdach na wakacje. Zatem wszystko zależy od sposobu użytkowania.
Obecnie celowo kupiłem sedana, gdyż mając raptem jedno dziecko nie potrzebuję kombi, a po wtóre, zaznaczam dla mnie, prowadzenie kombi jest dużo gorsze niż sedana. W kombi "tyłek" pływa. Takie jest moje zdanie. Przed pandemią często jeździłem sam w dłuższe trasy. Średnio 2 tys km tygodniowo i sedan był dużo lepszy niż kombi. Co do walorów estetycznych się nie wypowiadam, co kto lubi. Uważam zwyczajnie, że kombi ma  sens jak np. jesteś hydraulikiem (wozisz klamoty do pracy), taksówkarzem, czy masz dużą rodzinę i często wyjezdzacie. Inaczej to nie ma sensu. Ale oczywiście co kto lubi. Dla mnie kombi jest zwyczajnie gorsze w prowadzeniu. I tyle
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2021, 15:33:01 »
Jak myślicie w jakiej wersji nadwoziowej sprzedaje się najwięcej nowej Corolli.

badania wskazują, że w tej części europy najczęściej sprzedaje się kombi, gdyż podobno jest najbardziej praktyczne. Osobiście bardziej podoba mi się sedan. Ale to jest tak dyskusja nt. wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Ile osób tyle poglądów. O gustach się nie dyskutuje.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lutego 2021, 15:47:39 »
To nie jest kwestia poglądów, sedan to klasyczna piękna linia i bez dwóch zdań oczyma kupiłby prawie każdy sedana, ale niestety jest dużo mniej funkcjonalny nawet od HB, o Kombi nie ma co nawet wspominać.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2021, 15:58:31 »
zgadzam się, że kombi jest bardziej użytkowe. Praktyczne jest to co bardziej danej osobie pasuje. Chodzi mi po prostu o takie przekonanie, które się utarło, że lepiej kupić kombi bo bardziej będzie praktyczne. Do czego i jak często. Jak już pisałem miałem kilka kombi (Vectrę, Passata, Mazdę 6) i poza kilkoma sytuacjami, gdzie rzeczywiście się przydały np. przy przeprowadzce, na wakacje jak jechaliśmy w 5 osób, czy do przewiezienia szafki to więcej nie było dla tego kombi zastosowania. Zatem przyjmując, że łącznie te kombi użytkowałem ca 5 lat to przez te 5 lat skorzystałem z ich właściwości może z 10 razy. Czyli 2 razy do roku. Zaznaczam nie jestem osobą, która wykorzystuje kombi zawodowo (hydraulik, instalator, taksówkarz), a osobą prywatną. Stąd zawsze zastanawiam się czy wykorzystam to kombi. Jak obecnie kupowałem sedana to żona miała lekki opór. Kombi lepsze na wakacje i można coś przewieźć. Owszem, jak ma się większą rodzinę a nie jak ja jedno dziecko. W zeszłym roku na wakacje do Chorwacji w sedana weszło wszystko i jeszcze było miejsce. Zatem jak często z tej użyteczności człowiek skorzysta. O to mi chodzi.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lutego 2021, 16:10:42 »
Ale to właśnie chodzi o ten "moment" gdy musisz coś wcisnąć a się nie da. To nie musi być codziennie, wystarczy kilka razy i masz dość. Mamy pięknego sedana właśnie do sprzedania (mazda 6 z 2014r na fullu) i jeśli chodzi o linię, to jest auto piękne. Wcześniej też miałem sedana. Oczy mówią tak, ale rozum kombi/suv
Ja jeżdżę sam autem, u nas każdy ma swoje.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2021, 16:28:39 »
ok widać każdy z Nas ma swoje zdanie. I super  :good: Jak byśmy mieli takie samo to było by nudno. U nas również każdy ma swoje auto więc kombi miałby zastosowanie tylko na wyjątkowe okazje. Dla mnie zbędne, dla innych konieczne. Każdy swoje chwali. Co do tego Suva też mnie niestety nie przekonasz. Chociaż tutaj to nie rozum a serce by powodowało, że bym wybrał SUVa. Dla mnie SUV to auto bez żadnego praktycznego zastosowania. Nie mówię o terenówce. A wiem co mówię, gdyż do niedawna miałem Pajero, a przedtem Range Rovera i każdą zimę wyciągałem tzw. Suvy z większych zasp bo im się wydawał, że to nadaje się do jazdy w teren. Nie nadaje się. Więc gdybym miał kupować praktycznie to nigdy SUVa bym nie kupił. Po pierwsze środek ciężkości przy prowadzeniu, pod drugie właściwości terenowe żadne. Nie zmienia to faktu, że kupując sercem zastanawiam się nad kupnem SUVa np. RAV4, czy GLC za jakiś czas ponieważ są piękne. Poza tym jestem coraz starszy i dla osób starszych SUV jest wskazany z uwagi na lepszą widoczność oraz na kręgosłup. A niestety mam uszkodzony kręgosłup. Z tego też względu musiałem oddać moje terenowe Pajero. 
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2021, 17:15:29 »
Ale to właśnie chodzi o ten "moment" gdy musisz coś wcisnąć a się nie da. To nie musi być codziennie, wystarczy kilka razy i masz dość. Mamy pięknego sedana właśnie do sprzedania (mazda 6 z 2014r na fullu) i jeśli chodzi o linię, to jest auto piękne. Wcześniej też miałem sedana. Oczy mówią tak, ale rozum kombi/suv
Ja jeżdżę sam autem, u nas każdy ma swoje.

Niczego nie musisz wciskać,  istnieją firmy przewozowe , , taksówki bagażowe i kiedy parę razy w roku potrzeba coś przewieź warto skorzystać z ich usług, zamiast większość  roku jeździć pustym kombi.

Ja 12 lat temu po zakończeniu swojej działalności gospodarczej zostawiłem sobie ,na potrzeby domowe dostawczaka Iveco Daily i on pracuje  jako ,,kombi,,

tko, też powoli zastanawiam się nad suvem, latka lecą , kręgosłup napier....., wzrok już nie ten ,a jednak jak się  wyżej siedzi w aucie , łatwiej się ogarnia wszystko co dzieje się na drodze
RAV4 2.5 hybrid

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2021, 17:24:18 »
Niczego nie musisz wciskać,  istnieją firmy przewozowe , , taksówki bagażowe i kiedy parę razy w roku potrzeba coś przewieź warto skorzystać z ich usług, zamiast większość  roku jeździć pustym kombi.
dokładnie o to mi chodziło, lepiej bym tego nie ujął

a co do SUVa to zgadza się latka lecą więc właśnie z tego powodu również się zastanawiam nad kupnem SUVa. Wyżej siedzisz dalej widzisz, bezpieczniejszy jesteś dla innych i siebie. Szczególnie gdy człowiek starszy i zdrówko nawala. Hehe. Kiedy ten czas zleciał, że człowiek zastanawia się nad zakupem auta przez pryzmat czekającej go starości. Masakra.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2021, 17:27:04 »
ok widać każdy z Nas ma swoje zdanie. I super  :good: Jak byśmy mieli takie samo to było by nudno. U nas również każdy ma swoje auto więc kombi miałby zastosowanie tylko na wyjątkowe okazje. Dla mnie zbędne, dla innych konieczne. Każdy swoje chwali. Co do tego Suva też mnie niestety nie przekonasz. Chociaż tutaj to nie rozum a serce by powodowało, że bym wybrał SUVa. Dla mnie SUV to auto bez żadnego praktycznego zastosowania. Nie mówię o terenówce. A wiem co mówię, gdyż do niedawna miałem Pajero, a przedtem Range Rovera i każdą zimę wyciągałem tzw. Suvy z większych zasp bo im się wydawał, że to nadaje się do jazdy w teren. Nie nadaje się. Więc gdybym miał kupować praktycznie to nigdy SUVa bym nie kupił. Po pierwsze środek ciężkości przy prowadzeniu, pod drugie właściwości terenowe żadne. Nie zmienia to faktu, że kupując sercem zastanawiam się nad kupnem SUVa np. RAV4, czy GLC za jakiś czas ponieważ są piękne. Poza tym jestem coraz starszy i dla osób starszych SUV jest wskazany z uwagi na lepszą widoczność oraz na kręgosłup. A niestety mam uszkodzony kręgosłup. Z tego też względu musiałem oddać moje terenowe Pajero. 
Ależ cenię twoje zdanie i nie mam zamiaru  do niczego Cię przekonywać :) Co do suva dlaczego ja go wybrałem sam na końcu częściowo odpowiedziałeś, po drugi mi jest niezbędnie potrzebny samochód z sprawnym napędem awd i zwiększonym prześwitem, w miejsca w które jeżdżę zwykłym nie zajedziesz daleko, a że nie jest to off road, rav wpisuje się w to świetnie  :good:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2021, 17:33:34 »
dokładnie o to mi chodziło, lepiej bym tego nie ujął

a co do SUVa to zgadza się latka lecą więc właśnie z tego powodu również się zastanawiam nad kupnem SUVa. Wyżej siedzisz dalej widzisz, bezpieczniejszy jesteś dla innych i siebie. Szczególnie gdy człowiek starszy i zdrówko nawala. Hehe. Kiedy ten czas zleciał, że człowiek zastanawia się nad zakupem auta przez pryzmat czekającej go starości. Masakra.
Trzy tygodnie temu byłem u znajomych i dostałem piękną rzecz o duzych niestety gabarytach. Do domu daleko i co? pewnie że można było zamówić np. kuriera, opakować w pierzynę i czekać aż przywiozą, a ja "guzik" , tylne oparcie w dół, roleta do schowka i zapakowaliśmy klamota z poprzedniej epoki... widok szczęśliwej  córki na widok "grata" po 6 godzinach jazdy...bezcenne :)
Nie wszyskie sytuacje da się przewidzieć ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl