Autor Wątek: 2.0 hybryda naprawa silnika  (Przeczytany 8031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arcek

• Toyot Leżący
  • *
2.0 hybryda naprawa silnika
« dnia: 08 Lutego 2021, 13:45:34 »
Cześć,
Niestety od ponad 2,5 miesiąca nie mam już swojego auta i nadal czekam na naprawę (chociaż już podobno niedługo).
W całej tej historii dużo rzeczy mi się nie zgadza i zaczynam mieć pewne wątpliwości co do jakości serwisu lub auta.
A oto historia:
W dniu kiedy byłem umówiony do serwisu na parkingu pod domem po odpaleniu auta na desce rozdzielczej pokazała się seria błędów (awaria układu hybrydowego i silnika). Jako, że auto mogło jechać w trybie awaryjnym  zadzwoniłem do serwisu czy mam do nich jechać czy wezwać lawetę. Kazali jechać więc oddałem auto i udałem się do domu gdyż początkowa diagnoza to awaria alarmu, która miała być usunięta tego samego dnia. Wieczorem otrzymałem telefon, iż samochód ma pogryziona wiązkę silnika i kable od wtryskiwacza. Sprawa została zgłoszona do ubezpieczyciela, który bez problemu uznał szkodę i tu sie zaczyna właściwa cześć historii. Toyota uznała, że należy zamówić całą wiązkę na którą czekałem od początku grudnia do połowy stycznia. Między czasie doprosiłem o auto zastępcze ze względu na bardzo długi okres oczekiwania na auto. W połowie stycznia dostaje info, że wiązka wymieniona ale samochód nie odpala i serwis nie ma pojęcia co się dzieje w związku z czym wzywają specjalistę z Toyota Poland. Po tygodniu otrzymałem diagnozę, że wykryli, że pękł tłok! I tutaj pierwsze pytanie moje do serwisu jak to możliwe, skoro jak diagnozowali to samochód odpalał i normalnie o własnych siłach wyjechał sobie na plac na poczekanie na wiązkę. Otrzymałem odpowiedź, że nie wiedzą... czyja to wina, zamawiają nowy dół silnika a stary leci do Japonii na badanie przyczyny. Naprawa silnika będzie jednak na gwarancji i już nie z ubezpieczenia.  W zeszłym tygodniu po moim telefonie jaki jest aktualny status dowiedziałem się, że silnik już prawie złożony... ale czekają jeszcze na korbowód. Czy to możliwe, że dostali dół silnika bez korbowodów? Kiedy piszę tego posta auto już jest robione, gdyż wszystkie części doszły i prawdopodobnie odbiorę je za 2-3 dni.

Mam do Was pytanie, na co powinien zwrócić uwagę przy odbiorze takiego auta po tak poważnej naprawie? Czego powinien się domagać od serwisu? Czy powinienem dostać jakieś nowe dokumenty do gwarancji?

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 2.0 hybryda naprawa silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2021, 13:55:16 »
Współczuję awarii. W obecnej sytuacji nie ma sensu szukać winnego (kto zawinił, że pękł tłok). Na pewno żądaj gwarancji (24 miesiące) na silnik. Skoro jest nowy - nie powinno być problemu. Dopytaj się czy gwarancja obejmuje np tylko na tłok czy cały silnik, osprzęt silnika itp. Wszystko musi być na piśmie. Za kilka dni wydający Ci auto zapomni, że w ogóle byłeś w serwisie... Zrób jazdę z serwisantem, aby silnik się rozgrzał i przełączał sam na elektryka. Skoro główna wiązka padła - sprawdź generalnie wszystkie odbiorniki (światła, czujniki parkowania, głupi klakson - słowem wszystko. Zerknij na jakość składania w komorze silnika (jak poprowadzili kable itp. Sprawdź czy klima działa (teraz wiadomo, że działa raczej tylko osuszacz...). Odbieraj auto  w jasny dzień. Broń Boże przy szarówce, gdy za 1h będzie ciemno... Wiem, że zimno, ale po co wracać po chwili do serwisu...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2021, 13:58:12 »
Gwarancja nie biegnie od nowa, biegnie do końca gwarancji auta. Dodatkowo mogli by ci dać przedłużoną "gwarancję" (tak naprawdę ubezpieczenie) w geście handlowym za tak długie oczekiwanie. Naprawy nie ma co się bać, to nic wielkiego, a co do korby...widać dostałeś nowy goły słupek, co trochę dziwne.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2021, 14:24:46 »
arcek No to chyba jednostkowy przypadek z tym tłokiem - ciekawe czy to szkody  wynikające z pogryzienia przewodów na to wpłynęły.

Z ciekawości jak duży masz przebieg ?

Offline arcek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2021, 15:05:39 »
17 tys km / samochód odebrany w listopadzie 2019 / olej robiony w zeszłym roku we wrześniu / do grudnia nie działo się nic... kompletnie zero null, to moje pierwsze nowe auto i zakup za ciężko zarobione pieniądze na prywatna osobę i traktowałem je jak jajko....

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2021, 15:24:59 »
Albo wada materiałowa, albo uszkodzona wiązka spowodowała błąd rozrządu i tłoki spotkały się z zaworami, tak czy siak, miałeś pecha.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2021, 15:39:23 »
Generalnie jeżeli były wymieniane części w ASO i zostały włożone nowe to na te części i robociznę masz gwarancję zgodnie z polskim prawem tylko musisz sprawdzić czy na wszystko 24 m-ce czy na robociznę jest krótsza. Pozostała część samochodu gwarancja od daty zakupu.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2021, 15:42:32 »
Najlepiej sprawdź sobie wszytko pod poniższym linkiem.

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/gwarancja/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2021, 15:52:55 »
Generalnie jeżeli były wymieniane części w ASO i zostały włożone nowe to na te części i robociznę masz gwarancję zgodnie z polskim prawem tylko musisz sprawdzić czy na wszystko 24 m-ce czy na robociznę jest krótsza. Pozostała część samochodu gwarancja od daty zakupu.

Nie ma czegoś takiego, jak gwarancja zgodnaz polskim prawem, gwarancja jest DOBROWOLNA i udziela jej gwarant (w tym przypadku TOYOTA.)
Co innego niezgodność towaru z umową, ale to zupełnie inna kwestia.
Samochód jest jeszcze długo na gwarancji, do tego można wykupisz rozszerzenie o 2 lata, więc spoko.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2021, 15:55:07 wysłana przez Krisman »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2021, 15:59:11 »
Gwarancja w toyocie 24miesiące na części lub do końca gwarancji auta - co nastąpi pierwsze. Zawsze można skorzystać z niezgodności towaru z umową, jakby były jakieś problemy, lub rękojmi jeśli na firmę.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2021, 16:16:56 »
Zapraszam pod poniższy link.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2021, 16:35:26 »
Ważne! Jeżeli w oświadczeniu gwarancyjnym nie określono okresu ochrony, przyjmuje się, że wynosi on 2 lata ? licząc od dnia, w którym wydano towar konsumentowi.

Jeżeli gwarant wymienił wadliwy produkt na nowy lub dokonał istotnych napraw, termin gwarancji biegnie od nowa od momentu dostarczenia klientowi wymienionej lub naprawionej rzeczy. W przypadku wymiany pojedynczej części należącej do reklamowanego towaru czas gwarancji biegnie od nowa w odniesieniu do tej części ? np. wymiana karty graficznej w komputerze.

W innych przypadkach ? np. reklamacja w zakresie wymiany lub naprawy nie została uznana przez gwaranta albo naprawa nie była istotna bądź konsument żądał od gwaranta działań innych niż wymiana i naprawa ? okres trwania gwarancji wydłuża się o czas, przez który konsument nie mógł korzystać z towaru w związku ze złożoną reklamacją.

Przykład
Pan Andrzej złożył reklamację z tytułu gwarancji w związku z nieprawidłowo działającą lodówką. Przedsiębiorca po miesiącu odesłał naprawiony produkt, a jako przyczynę usterki wskazał uszkodzenie termostatu. Gwarancja została przedłużona o miesiąc, czyli o okres, przez który towar znajdował się w serwisie gwaranta w ramach rozpatrywania reklamacji.

Podstawa prawna: art. 577 § 4 i 581 Kodeksu cywilnego

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2021, 16:40:18 »

https://m.ekonsument.pl/a435_gwarancja.html

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lutego 2021, 16:41:35 »
Zapraszam pod poniższy link.

Z twojej strony, mieszasz zagadnienia

Gwarancja to obok rękojmi podstawa złożenia reklamacji. Jest to dobrowolne oświadczenie dotyczące jakości towaru złożone przez przedsiębiorcę, czyli gwaranta.
Słowo klucz DOBROWOLNE
Czy gwarancja jest obowiązkowa?

Gwarancja nie jest obowiązkowa. Sprzedawca, producent bądź importer może nam ją wystawić, ale nie jest to jego obowiązek.
Więcej, dla osoby prywatnej nie ma rękojmi a NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ zastosowanie podobne.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2021, 16:48:55 wysłana przez Krisman »

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lutego 2021, 18:31:20 »
Konczac te jalowe dywagacje- Czy kupił byś samochód Toyoty gdyby nie było na niego gwarancji? Jest to standard od wielu lat. Czy raczej byś skierował swoje kroku do marki udzielającej gwarancji na swoje produkty. Oczywiście że może być produkt bez gwarancji tylko pytanie kto to kupi. Jak Ci się rozwalą buty to zgłaszasz niezgodność z umową bo lepiej na tym wychodzisz. Co do "mojej" strony to jest to strona Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta więc strona organizacji rządowej która ma za zadanie chronić w takich sytuacjach konsument.
Wszystko reguluje Kodeks Cywilny. No i pytanie czy czy karta gwarancyjna jest ponad kodeksem cywilnym czy raczej w gwarancji masz zapsi że w sprawach nieuregulowanych mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego. Czy prawnik zajrzy do gwarancji i powie ze zgodnie z gwarancją nie ma czego szukać czy raczej przejrzy gwarancję i powie Ci na podstawie KC czego możesz dochodzić przed sądem. Samochód został naprawiony z tytułu gwarancji udzielonej przes producenta. Gwarantem jest Toyota MP. A niezgodność z tytułu zawarcia umowy zgłaszasz do sprzedawcy, bo od niego kupiłeś samochód i z nim zawarłeś umowę kupna sprzedaży. Więc na wymienione części jest gwarancja bo takowej udzielił producent. I na wymienione części biegnie gwarancja od początku a na resztę od daty zakupu.
A kolega jak będzie dochodził swoich praw to przede wszystkim zadzwoni do odpowiedniego menenasa który go dalej poprowadzi lub wcześniej zgłosi się do UOKiK w celu zasięgnięcia darmowej porady prawnej i ewentualnych mediacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl