Autor Wątek: 2.0 hybryda naprawa silnika  (Przeczytany 8027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 2.0 hybryda naprawa silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Lutego 2021, 19:26:31 »
Gwarancja w toyocie 24miesiące na części lub do końca gwarancji auta - co nastąpi pierwsze. Zawsze można skorzystać z niezgodności towaru z umową, jakby były jakieś problemy, lub rękojmi jeśli na firmę.

Gwarancję to w hybrydzie ma na 3 lata na układ hybrydowy.
Pozostaje nam cieszyć się że Toyota stara się raczej zapewniać wysoki poziom obsługi (tak, wiemy, są wyjątki) i nie stosuje systemowego podejścia "przy gwarancji to zawsze jest wina klienta i niech udowadnia że jest inaczej" jak w niektórych markach.

Arcek - na Twoim miejscu za jakiś czas podjechałbym do ASO (być może innego) z prośbą o sprawdzenie czy wszystko jest w porządku, odczyt błędów itd.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lutego 2021, 19:39:11 »
Ja to znam doskonale, dlatego zwracam uwagę  na szczegóły i precyzję zapisu :)
Jeśli gwarant wymienił samochód na nowy albo dokonał istotnych napraw, termin gwarancji biegnie na nowo. To samo dotyczy sytuacji, gdy gwarant wymienił część rzeczy. Np. wymienił cały silnik, więc nowy silnik ma nową gwarancję. ALE w innych przypadkach (np. naprawa silnika) termin gwarancji zostaje przedłużony o czas, przez jaki uprawniony nie mógł korzystać z samochodu albo tylko z wymienionej części.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Lutego 2021, 19:46:18 »
Gwarancja a rękojmia to dwie różne rzeczy i często zdarza się ze bardziej opłaca się dochodzić swoich praw z rekojmi która reguluje kodeks cywilny niż gwarancji producenta który mógł w niej ustanowić zapisy korzystne dla siebie. Przykładowo na iPhone masz rok gwarancji od Apple ale rękojmia 2 lata i możesz iść do sklepu po 1.5 roku i na luzie zażądać skutecznej naprawy tyle że z rękojmi. Generalnie polecam każdemu dokładnie zapoznać się z tymi przepisami, bo przydaje się je znać i są bardzo sprawiedliwe. Np w twojej sytuacji mógłeś od razu żądać auta zastępczego (o takiej samej klasie). I nie jest to żadna łaska z ich strony tylko przepisy mówią ze jeżeli sprzedali Ci wadliwy produkt i go naprawiają to nie masz z tego powodu ponosić dodatkowych niedogodności i kosztów (np. na taksówki).

17 tys km / samochód odebrany w listopadzie 2019 / olej robiony w zeszłym roku we wrześniu / do grudnia nie działo się nic... kompletnie zero null, to moje pierwsze nowe auto i zakup za ciężko zarobione pieniądze na prywatna osobę i traktowałem je jak jajko....
Współczuje Ci trochę, chyba kazdy z nas wie o czym mówisz z tym jajkiem. Ale w tej całej historii powiem Ci ze nie warto zbyt kochać wozu bo to jest taka rzecz ze wiesz stoi czasem pod chmurką, a to coś siądzie a to ktoś zarysuje albo wjedzie -szkoda nerwów. Ja jak odebrałem swoje auto to było moje życie do czasu aż mi sarny nie wbiegły pod auto i w drzwi. Pamietam ze świat mi się zawalił wtedy. Później i teraz nadal dbam o furę ale już z mniejszymi emocjami, miałem później kolejne i kolejne uszkodzenie i jakoś bez emocji to przyjąłem po prostu pojechałem do ASO i tyle.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Lutego 2021, 10:54:49 »
Gwarancja w toyocie 24miesiące na części lub do końca gwarancji auta - co nastąpi pierwsze. Zawsze można skorzystać z niezgodności towaru z umową, jakby były jakieś problemy, lub rękojmi jeśli na firmę.

Pozostaje nam cieszyć się że Toyota stara się raczej zapewniać wysoki poziom obsługi (tak, wiemy, są wyjątki) i nie stosuje systemowego podejścia "przy gwarancji to zawsze jest wina klienta i niech udowadnia że jest inaczej" jak w niektórych markach.

Arcek - na Twoim miejscu za jakiś czas podjechałbym do ASO (być może innego) z prośbą o sprawdzenie czy wszystko jest w porządku, odczyt błędów itd.
Gwarancja 3 lata na auto i 5 lat na układ hybrydowy.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lutego 2021, 11:04:47 »
Zgadza się, na części OE zaś co najmniej 12 miesiecy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Lutego 2021, 22:15:16 »
Pamietam ze świat mi się zawalił wtedy.
Zawsze najbardziej boli pierwsza rysa lub wgniotka. Potem najważniejsze jest żeby samochód jeździł.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lutego 2021, 23:07:07 »
Pamietam ze świat mi się zawalił wtedy.
Zawsze najbardziej boli pierwsza rysa lub wgniotka. Potem najważniejsze jest żeby samochód jeździł.

Rysę spolerujesz , zamalujesz , roz.....silnik musisz naprawić , lub wymienić na inny
RAV4 2.5 hybrid

pireus

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Lutego 2021, 08:30:40 »
.silnik musisz naprawić , lub wymienić na inny
Nie wiem czy zrozumiałeś, ale mój post dotyczył drobnych usterek lakierniczo-blacharskich, którymi po pierwszej rysie lub wgniotce kierowca przestaje się przejmować, bo najważniejsze jest żeby samochód jeździł. A awaria silnika, hamulców lub innych istotnych elementów to wyklucza, dlatego najważniejsze jest żeby samochód jeździł. Po prostu trzeba czytać ze zrozumieniem.  :o

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Lutego 2021, 12:43:08 »

Gwarancja 3 lata na auto i 5 lat na układ hybrydowy.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Fakt, jeszcze lepiej :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl