Autor Wątek: Odpalenie innego samochodu od hybrydy  (Przeczytany 39459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RCHB

• Prawie Toyot
Odpalenie innego samochodu od hybrydy
« dnia: 12 Lutego 2021, 12:26:04 »
Czy są jakieś przeciwwskazania by do akumulatora w Toyocie 1.8 hybrid podłączyć kable i użyczyć prądu innemu autu, które nie może odpalić na mrozie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Odpalenie innego samochodu od hybrydy
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lutego 2021, 12:47:28 »
A czasem nie masz zakazu takiej czynności w instrukcji?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RCHB

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego 2021, 14:07:35 »
Nie znalazłem takiej informacji w instrukcji, jest tylko opisany sposób postępowania w sytuacji odwrotnej (gdy przewodami rozruchowymi podłączamy się do sprawnego auta by odpalić hybrydę) - stąd moje pytanie

Offline mareceq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2021, 14:56:36 »
Moim zdaniem wynika to z faktu, że akumulator w hybrydzie jest jest używany do rozruchu, a co za tym idzie parametry są odpowiednio słabsze.
Próba rozruchu innego auta z takiego akumulatora może skończyć się różnie. Ja bym nie ryzykował.

Offline mareceq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2021, 14:58:31 »
Miało być: akumulator w hybrydzie NIE jest używany do rozruchu

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2021, 15:17:29 »
Ale odpalasz nie z tej małej bateryjki tylko jest w komorze silnika specjalne do tego miejsce (coś tam się odkręca/odkrywa ) Nie mam i nie miałem hybrydy ale pożyczałem raz prąd koledze w kombi auris hybrid z 2014r stąd pamiętam.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2021, 15:34:13 »
Z samego akumulatora można odpalać - nic się nie stanie (przy wyłączonej stacyjce) choc jest to niewskazane przy tak małym aku.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2021, 19:29:35 »
Raz odpalałem i się udało. Auto wciąż jeździ i nie miało nigdy problemu z rozruchem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lutego 2021, 06:20:46 »
Niestety w nowych samochodach, nie ważne, czy hybryda, czy nie, nie jest zalecane odpalanie innego auta na kablach. Za dużo elektroniki, a jej uszkodzenie poprzez np zatarcie podczas podłączania lub nieumiejętnie podłączenie może być bardzo kosztowne. Czasy odpalania na pych i bez boostera już dawno minęły.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lutego 2021, 09:43:27 »
Jak już pisałem auris II ma specjalny portal pod maską do rozruchu, wyprowadzenie w skrzynce bezpiecznikowej (czyli tam, gdzie wg instrukcji należy podpiąć kable przy odpalaniu samochodu korzystając z innego auta).
"Wiele modeli hybrydowych Toyoty, takich jak Prius, posiada terminal do uruchamiania Jump Start pod maską, którego należy używać zamiast bezpośredniego podłączenia do akumulatora 12-woltowego. Po zlokalizowaniu tego terminalu, kroki, aby przejść do startu hybrydy są prawie takie same, jak Jump Start każdego innego samochodu."
"Nawiasem mówiąc, jeśli musisz użyć samochodu hybrydowego, aby uruchomić inny samochód, potrzebna jest mniejsza bateria 12-woltowa. W wielu hybrydach, takich jak Toyota Prius, znajduje się on w bagażniku zamiast pod maską, a terminale powinny być oznaczone znakami plus (+) i minus (-), jak bateria zwykłego samochodu. Jeśli nie znajdziesz baterii w bagażniku lub nie widzisz oznaczonych terminali do rozpoczęcia skoku, zapoznaj się z instrukcją obsługi."
Ciekawostka
"Do tej pory uważaliśmy, że ?większość? zwykłych samochodów ma baterię 12-woltową odpowiedzialną za rozpoczęcie startu. To dlatego, że do 2017 roku każdy nowoczesny samochód miał taką baterię. Hyundai Ioniq był pierwszym nowoczesnym samochodem produkcyjnym, który przełamał ten trend, a następnie mechanicznie pokrewnym Kia Niro. Zamiast akumulatora 12-woltowego Hyundai zdecydował się na akumulator litowo-jonowy, który znajduje się obok głównej baterii hybrydowej. Jeśli bateria rozrusznika umrze, przełącznik w samochodzie, oznaczony jako ?12V Batt Reset?, pobiera prąd z głównej baterii hybrydowej, aby przeskoczyć akumulator rozruchowy. Innymi słowy, Ioniq i Niro są zdolne do samodzielnego Jump Startu, ale nie można ich tradycyjnie uruchomić za pomocą Jump Startu, ani też nie można ich użyć do uruchomienia innego samochodu. "

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lutego 2021, 13:14:22 »
Tesla również planuje zastąpienie akumulatora ołowiowego przez Li-ion, Musk chciałby aby automotive przeszedł z 12V na 48V w podstawowej instalacji pojazdu.
Ja wolę wymienić raz na 8 lat akumulator za 300zl niż oczekiwać że Li-ion będzie super trwały. AGM-y potrafią być bardzo drogie a taki Li-ion kosztuje pewnie kilka tysięcy. Ta sama funkcjonalność za znacznie większe pieniądze.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lutego 2021, 13:15:56 »
Nie znalazłem takiej informacji w instrukcji, jest tylko opisany sposób postępowania w sytuacji odwrotnej (gdy przewodami rozruchowymi podłączamy się do sprawnego auta by odpalić hybrydę) - stąd moje pytanie
No właśnie. Instrukcja chyba w ogóle nie zawiera informacji o sposobie odpalenia innego auta z hybrydy. Ale jednocześnie tego nie zakazuje.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lutego 2021, 13:23:56 »
Ja jednak nie ryzykowałbym pożyczki prądu na wyłączonym silniku. Potem można mieć problem z uruchomieniem własnego. Mając własne doświadczenia z szybko rozładowywanym się akumulatorem 12V w trybie bez uruchomienia silnika podczas np. zabawy ustawieniami w menu, kupiłem stosowny powerbank.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2021, 14:42:13 »
Ja bym na pewno nie bał się odpalać hybrydy od hybrydy :)
reszta to ryzyko.

Offline jerryy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2021, 15:18:55 »
Hybrydą można odpalić co najwyżej skuter.  :czerwona:
Kolega Leksusem hybrydy odpalał inne auto i ta przysługa kosztowała go kilkanaście tys. zł - musiał wymienić falownik...

:wallbash:  :bash:
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2021, 15:21:16 wysłana przez jerryy »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl