Autor Wątek: Uwaga na Nową RAV4 - skrzypiace auto  (Przeczytany 20933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
Uwaga na Nową RAV4 - skrzypiace auto
« dnia: 12 Lutego 2021, 16:39:43 »
Jezeli ktoś zastanawia sie na zakupem nowej RAV4 to proponuje bardzo dokładnie obejrzeć samochód przed odbiorem.
Moja Rav4 piszczy stuka  i skrzypi a serwis mówi -Ten typ ta ma
Samochód ma przejechane 10 tyś. km  totalna masakra
Dla zainteresowanych-Całą sytuacje opisywałam juz wczesniej na forum

https://photos.app.goo.gl/cKRTm3cVvs4vqTkQ8

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Uwaga na Nową RAV4 - skrzypiace auto
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lutego 2021, 16:52:05 »
Mam identyczną wersję auta jak Ty (comfort + style AWD ) i u mnie jest ZERO! takich efektów dźwiękowych więc niech Ci ciemnoty nie wciskają, ze TTTM.
To u Ciebie jest wręcz niewiarygodne!
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2021, 16:54:36 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego 2021, 16:54:53 »
dokładnie to im powiedziałam. Pani powiedziała ze to jest tylko niedogodności komfortu prowadzenia samochodu
Smiech na sali :grin: :grin: :grin:

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2021, 16:56:49 »
Na najgorsze że sie cały czas pogłebia. Mam poklejone juz połowe panelu, ładowarke indukcyjną i pozostał tylko tej 1 element z przyciskami zmiany trybu jazdy. ale tego juz mi nie wymienia .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2021, 16:59:44 »
Może jakaś opinia niezależnego rzeczoznawcy + rzecznik konsumentów? Walcz dalej, pisz gdzie się da, bo to tragicznie brzmi. Ja jadąc w ternie po ogromnych dołach mam ciszę, serio. To naprawdę nieprawdopodobne, może jakaś zewnętrzna firma z tym sobie poradzi?
Współczuję pecha, bo choć tu kilka osób pisało o skrzypieniach ale zapewne nie w takim stopniu.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2021, 22:41:16 »
Niepotrzebne powielanie tematów, już pewna Pani z Sosnowca narzekała na ten problem, pewnie dokładnie ma taki sami efekt. W jej przypadku serwis umywa ręce, pewnie pojedzie do innego ASO, spróbuj podobnie. Jeśli nie da rady, to TMP, rzecznik praw konsumenta, rzeczoznawca, fachowcy od wyciszania etc. Na pewno nie możesz się poddać i olać sytuacji, bo ASO tak jak urzędy w naszym kraju raju, zniechęcą, zmieszają z błotem i powiedzą, że "ten typ ta ma" po czym spławią i zamkną za Tobą jak najszybciej drzwi.

Dziwna sprawa, że niektóre egzemplarze mają te problemy, a inne nie mimo tej samej wersji wyposażenia. Rozumiem jakby np. Bear Lock był montowany na skrzynię biegów i po tym zabiegu pojawiłyby się takie problemy ze skrzypieniem. Na temperatury nie ma co zwalać chyba? Podczas odbioru auta występowały takie problemy? Teraz nagle się to pojawiło? Jakby nie patrzeć masz 10k km przebiegu, a noce bywają naprawdę zimne, więc plastik mimo wszystko ma prawo w jakimś stopniu skrzypieć, ale żeby aż tak?

PS. Mam tak bardzo wyczulony słuch jak kolega z forum Skylog, który miał / ma podobny problem - ja bym dostał kurwicy, każdy najdrobniejszy zgrzyt i skrzyp słyszę, mam wyczulony słuch na tym punkcie i nie trawie tandety, więc RAVka takimi incydentami mnie do siebie w cholerę zniechęca.

Aktualizuj temat jak się coś zmieni! Powodzenia ;)

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2021, 23:49:04 »
Ty ruszasz tym panelem środkowym kolanem lub ręką że tak skrzypi czy on tak sam z siebie podczas jazdy skrzypi ?
Jak masz jakieś zdolności manualne to możesz sam to rozebrać i dokładać po każdym kawałku panelu i robić jazdę próbną i tak dalej aż dojdziesz który tak skrzypi.
Instrukcja https://www.toyota-tech.eu/aimuploads/3d7d7946-fa82-4005-9932-781be99d96bd/RAV4_Touch_2_with_Go_LHD_PW650_00046_AIM_004_290_6.pdf

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lutego 2021, 05:44:44 »
A macie może dokumentację, rysunki lub film jak rozebrać bok w bagażniku z subem JBL? Bo mnie wpienia jak coś tam brzeczy :wallbash:

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lutego 2021, 09:51:48 »
Ja również mam identyczną wersję, obecnie z przebiegiem 15 tys. Na począku trzeszczała ładowarka indukcyjna, podkleiłem filcem i od roku jest spokój, nawet przy -15 st. jest cisza i nic nie skrzypi czy trzeszczy. U mnie nawet w 16- letnim Sprinterze tak nie trzeszczy deska jak na tym filmie. To jest ewidentnie wada fabryczna.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2021, 11:05:01 wysłana przez wicher13 »

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lutego 2021, 11:04:20 »
A macie może dokumentację, rysunki lub film jak rozebrać bok w bagażniku z subem JBL? Bo mnie wpienia jak coś tam brzeczy :wallbash:

https://www.youtube.com/watch?v=cdq4rHoZUJI&ab_channel=Rav4Gen5

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lutego 2021, 11:14:06 »
 :good: dzięki wielkie

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lutego 2021, 09:03:20 »
Witajcie. Mało mam teraz czasu na pisanie na forum, bo przygotowujemy się do sezonu letniego. Tak w ogóle jakby ktoś chciał spędzić kilka dnia nad jeziorem ślesińskim to zapraszam.

Co do RAV4. Już podkreślałem że to auto praktycznie nie ma wyciszenia (drzwi są puste). U mnie od samego początku miałem problem ze środkową konsolą. Tzn problem, sprawdzałem w kilku autach i wszędzie to samo. Tunel środkowy zbudowany mało solidnie i trzeszczy. Wyciągnąłem (co jest bardzo proste) tackę od ładowarki i tackę od dźwigni zmiany biegów. Dodatkowo z ładowarki wyjąłem USB i gniazdo zapalniczki. Wszystko owinąłem samoprzylepną, parcianą taśmą izolacyjną i efekt... prawie idealnie. Nawet w największe mrozy, żeby konsola zatrzeszczała trzeba przyłożyć dość mocno w moim przypadku kolano.

Teraz auto stało na dworze przy nawet -16 st (dodam że codziennie rano odpalało na dotyk) i przy jeździe oblodzonym samochodem dochodziły różne dźwięki ale większość z nich to były zamarznięte uszczelki. Wysmarowałem wszystkie porządną dawką sylikonu do uszczelek i znacząco się poprawiło. Jeszcze zauważyłem że zamarzają łączenia tych listew na do relingów dachu  i przy mocnym mrozie, trzaskały przy wychyleniach nadwozia. Jak temp się podwyższyła i lód z dachu ustąpił problem zniknął. Ale przy najbliższej wizycie w ASO wspomnę żeby sprawdzili mocowania tych listew. Są na nich uszczelki żeby woda nie podciekała, ale może są za luźne. Na moje oko nie, ale chcę żeby to sprawdzili.

Tym sposobem 80% dźwięków u mnie zniknęło (obecny przebieg 14000km). Pozostałe 20% znika teraz przy temp +1st więc w końcu auto się ułożyło i jest cicho. Pozostaje jeszcze kwestia bagażnika, bo dochodzą stamtąd dźwięki ale zakładam że to luźny lewarek, może gaśnica bo nie ma jak ich przymocować i muszę coś pomyśleć, pewnie owinę je czymś miękkim. Ale narazie brak czasu.

Ostatnią sprawą jest wygłuszenie. Nie mam zamiaru robić z tego auta lexusa bo szkoda mi inwestować kilka tysięcy na wygłuszenie. Koszt całego auta, zamyka się w około 6 tysięcy bez dachu. Ale na pewno na wiosnę wygłuszam słupek A i B oraz drzwi. Już nie tylko ze względu na szumy podczas jazdy, bo te i tak wyjdą przez nadkola, szczególnie w części bagażnika. Ale z uwagi na JBL, który ma moc i w przeciwieństwie do większości tu zgromadzonych osób jestem z niego zadowolony tak na 80%. Ale powoduje rezonans w pustych drzwiach i drży słupek B.

A teraz podejście salonów. Jakby mnie tak potraktował salon, z miejsca bym go zmienił. Osobiście serwisuję auto w Poznaniu i jestem bardzo zadowolony z obsługi. Omijając kwestię smug po mażącej wycieraczce, zawsze podchodzili do zgłaszanych przeze mnie problemów z powagą.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2021, 09:05:22 wysłana przez Skylog »

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lutego 2021, 15:31:36 »
Witam ponownie klubowiczów
Otrzymałam bardzo dziwne a zarazem żenujące pismo od TMP

Szanowna Pani

Odnosząc się do Pani uwag pragniemy poinformować, iż w naszej poprzedniej korespondencji dokładnie przedstawiliśmy nasze stanowisko. Pragniemy podkreślić, że do weryfikacji samochodów oraz podejmowania decyzji odnośnie rodzaju naprawy są wyznaczone Autoryzowane Stacje Dilerskie Toyoty. Występują one z ramienia Gwaranta i mają prawo decydowania o sposobie usunięcia danej usterki. Toyota Motor Poland jest dystrybutorem samochodów na rynek Polski i nie zajmuje się diagnozą ani naprawą samochodów na odległość. Wyjaśniamy, iż Gwarancja jest elementem umowy zakupowej samochodu i mamy obowiązek świadczenia napraw wynikających z gwarancji w określonym terminie.

W związku z tym, że weryfikacja samochodów pod zgłaszanym kątem oraz podejmowanie decyzji co do możliwości, zakresu i rodzaju naprawy leży po stronie Autoryzowanych Stacji Dilerskich Toyoty, Toyota Motor Poland nie ma podstaw do zmiany decyzji Stacji w podnoszonej sprawie.

Mając powyższe na uwadze nie widzimy podstaw do pozytywnego ustosunkowania się do Pani roszczeń.

A wiec TMP jest tylko dystrybutorem, kto wiec odpowiada za serwisy .Moim zdaniem jest to uciekanie od odpowiedzialnosci za samochód.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lutego 2021, 18:04:10 »
Po co to dublujesz? I co dziwnego jest w tym, że ASO odpowiada za naprawę? Może zmień ASO, w wielu przypadkach to pomaga.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl