Autor Wątek: Uwaga na Nową RAV4 - skrzypiace auto  (Przeczytany 20927 razy)

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Uwaga na Nową RAV4 - skrzypiace auto
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Marca 2021, 09:41:50 »
Bardzo dobrze, że to dubluje. Właśnie stoję przed decyzją zakupu RAV4 i nie mam najmniejszej ochoty nabyć auta, które skrzypi jak stary Polonez za prawie 200kPLN.

Co do podejścia TMP to jest ono szeroko znane, gdybyś zadał pytanie po co jest TMP, to łatwo by było odpowiedzieć: po nic. Jeśli tam pracujesz to zrób coś z tym, bo właśnie gdyby nie stacje dilerskie (szczególnie w Poznaniu) to obsługa klienta byłaby totalnym dnem.

Pzdr bNDT
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2021, 09:46:08 wysłana przez baNDiT »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Marca 2021, 11:32:12 »
Ja niby  w toyocie...
Uważasz że trzeba tworzyć nieskończoną liczbę wątków jak jest problem? Powstaje tylko chaos na forum i tyle.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marca 2021, 13:44:14 »
Gwarantem jest TMP, a nie ASO. Ich odpowiedź jest żenująca. Ja bym wziął prawnika, zrobił opinię biegłego i pełen atak.
Wrzucaj ten filmik i odpowiedź z TMP, gdzie tylko się da. Ich dział marketingu, przegląda np. to forum. Chyba to jest jedyna droga żeby zmusić ich do jakiegokolwiek działania.
Wrzuć opos i link na Facebook ASO w którym kupiłeś, niech potencjalni klienci wiedzą z kim mają do czynienia, dziś to chyba droga.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Marca 2021, 11:23:20 »
Ale żenada. Rozpowszechniaj gdzie się da. Film oraz odpowiedź z Toyoty wrzuć na fb i poproś znajomych o udostępnianie gdzie się da. Wrzuć też na youtube, w opisie filmu zamieść odpowiedź z toyoty. Reklamuj tę sprawę gdzie się da, skoro oni reklamować nie chcą. Linkuj do swojego materiału na testach rav4 na youtube, niech wszyscy zaintresowani autem poznają stanowisko centrali Toyoty. Jeśli wrzucisz tu link do filmu na youtube, ja tez postaram się powiekszyć zasięg tej sprawy. Może wtedy łaskawie ruszą d...ę żeby Ci pomóc.
Różne sytuacje się zdarzają, każdemu może się zdarzyć felerny egzemplarz, ale olewanie klienta i stanowisko ?nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pani zrobi? wkurza mnie najbardziej.

Dostałbym szału gdyby mi tak skrzypiało w aucie.

Offline SOWA0703

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Marca 2021, 14:08:37 »
Dzieki bardzo za poparcie, ja takze uwazam że jest to niewyobrażalne traktowanie klienta .Idąc za wasza sugestią , jutro jestem umówiona z ASO Katowice , którzy sami sie do mnie zgłosili .Mam nadzieje że jutro sie coś wyjaśni. Co do bagażnika, mam ten sam problem z opadająca podłogą.
Ja osobiście jestem bardzo ,bardzo rozczarowania Rav4. Z motoryzacja jestem związana od 20 lat i zawsze stawiałam Toyote jako auto godne polecenia.szkoda,"na błędach się człowiek uczy". Tylko co kupić innego ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Marca 2021, 14:39:53 »
Dobre pytanie
Nie wiem,  czy ja z czasem nie wrócę do Tucsona, tam takich "wpadek" nie miałem. Może jednak przeproszę się z Mazdą albo nowym X-trail'em...sam nie wiem.
U mnie akurat spasowanie ok, ale podłoga z kołami w srodku też się "zapadła"

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2021, 14:42:02 wysłana przez Krisman »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Marca 2021, 22:28:15 »
Jeżeli skreślisz z listy ?bezawaryjność?, a biorąc pod uwagę wpadkę z silnikiem dynamic force, to jest już mit. To wybór jest olbrzymi. Zamiast patrzyć w stronę koreańską, wolałbym zachód Europy. Materiały wykonania miększe, przyjaźniejsze. Z komfortem jazdy to już Toyota nie ma co podchodzić. Peugeot, BMW, Citroen... Jest tego sporo :) Zresztą wszyscy już idą w elektryki, tam nie ma co się psuć. Producentów baterii jest może dwóch, wszyscy bedą mieli te same :).
Norwegia jeździ już na prądzie i żyją. Tesla jest więcej warta od BMW i Mercedesa liczonych razem. Toyota upiera się przy hybrydzie. Prąd wciskają z wodoru. Patent fajny ale najbliższa stacja w Berlinie.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2021, 22:34:40 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Marca 2021, 23:04:25 »
Fajnie tylko to o nowym  ioniq  mówi się, jako o "zabójcy" tesli :)
https://moto.pl/MotoPL/7,170318,26841407,hyundai-ioniq-5-na-zywo-nazywaja-go-zabojca-tesli-wideo.html
Poza tym miałem klika "wytworów" zachodu EU, miałem japońskie i pierwszy raz, ostatnie  trzy lata koreańskiego  tucsona...Sorry, ale Korea górą oprócz "miękkości" wnętrza (BMW pomijam ze względów dla wszystkich wiadomych, to nie ta liga i jeśli chodzi o koncern  hyundai/kia, to można BMW porównywać z Genesis i tyle w temacie.
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/raport-jakosci-samochodow-rocznik-2020-pod-lupa/fp4y374?utm_source=www.auto-swiat.pl_viasg_auto-swiat&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2021, 23:06:49 wysłana przez Krisman »

Online UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Marca 2021, 23:24:49 »
Toyota przespała elektryki  a hybrydy to taki etap przejściowy. Za 5..7 lat lat hybryda będzie "błedem ewolucji" i "na wymarciu"
Rynek zdominują samochody elektryczne i nic tego nie zatrzyma nawet najlepszy silnik spalinowy czy najlepsza hybryda Toyoty.
z dwóch podstawowych powodów : presja ekologiczna oraz koszty eksploatacji

Wczoraj jechałem ok. 200 km Kia e-Niro znajomego i z ciekawości sprawdziłem podstawowe dane techniczne tego ustrojstwa:
- przekładnia redukcyjna o stałym przełożeniu, sterowanie elektryczne typu "shift by wire"
- 3-poziomowy system rekuperacji energii sterowany łopatkami przy kierownicy z funkcją pełnego zatrzymania pojazdu
- bateria litowo-jonowo-polimerowa o dużej gęstości energii pozwala na pokonanie do 455 km na jednym ładowaniu
- czas ładowania baterii prądem stałym < 1h
- bateria objęta jest 7-letnim okresem gwarancji z limitem 150 000 km. Kia warantuje min. 65% pojemności baterii na koniec okresu
  gwarancyjnego

Wg mnie jedyny problem to dostępnośc stacji łądowania tego ustrojstwa a właściwe czas ładowania
bo jakoś nie bardzo wyobrażam sobie (w moim przypadku) gonić autostradą na maxa a później stać godzinę w połowie trasy na łądowania
no chyba że wymyślą jakieś wymienne baterie na stacjach 
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2021, 23:26:30 wysłana przez UPX »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Marca 2021, 23:30:34 »
Moim zdaniem ...wodór, prawdziwa ekologia i przyszłość.
Elektryk w PL to....napęd węglowy,  jak i w wielu krajach świata jeszcze długo.

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Marca 2021, 23:46:44 »
Hybryda jest etapem przejściowym do samochodów na wodór. Zobaczycie za 5 lat Toyota będzie miała kilka modeli z napędem wodorowym. Postawić stacje do tankowania to nie problem, wodór będzie jak LPG, a tankowanie trwa chwile, jak obecnie Pb.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Marca 2021, 23:47:06 »
Wg mnie jedyny problem to dostępnośc stacji łądowania tego ustrojstwa a właściwe czas ładowania
bo jakoś nie bardzo wyobrażam sobie (w moim przypadku) gonić autostradą na maxa a później stać godzinę w połowie trasy na łądowania
no chyba że wymyślą jakieś wymienne baterie na stacjach
Jaką godzinę, gdzie masz takie ładowarki, które naładują baterię tego auta w godzinę.
Elektryki mimo postępu nie nadają się w trasę.
Ekologiczność zwykłych elektryków wg mnie kładą baterie, co z tym cholerstwem zrobić jak się zużyje ? Wysłać do Afryki ... albo do Polski ?
Sensowna analiza wg mnie u Zachara: https://www.youtube.com/watch?v=xb3uryVUxSI
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2021, 23:49:56 wysłana przez Markid »

Online UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Marca 2021, 00:08:18 »
Kiedyś ( ok 5 lat wstecz) miałem robotę na wytwórni wodoru w Zakladac Chemicznych
ale procedury przed wejściem i to tylko do sterowni obiektu pamiętam do dziś.

Już widzę stacje ładowania wodoru w centrach miast i radość okolicznych mieszkańców i podskakujących z radości

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Marca 2021, 09:51:16 »
Jaką godzinę, gdzie masz takie ładowarki, które naładują baterię tego auta w godzinę.
O to samo chciałem zapytać  :o Papier wszystko przyjmie... a życie swoje. 6h to już będzie dobry wynik.

Online UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Marca 2021, 10:12:34 »
Nie wiem I nie interesuje mnie to
Nie mój kłopot bo ja mam benzynę manual
Jechałem  tą Kia znajonego i sprawdziłem później na stronie Kia dane ale jeżeli jest taka możliwość szybkiego ładowania < 1h to stacje się pojawią.
Jechało mi się super nawet wycie mi nie  przeszkadzało bo raczej słychać szum opon ale wkurzające jest to że każde depniecie, podkręcenie klimy i widzisz jak spada zasięg i procent naładowania ale przyhamujesz i wzrasta 
Po maska "pustka", dużo wolnego miejsca
Nie rozumiem tylko ceny tego auta skoro w porównaniu do benzyny, a tym bardziej hybrydy części mechanicznych jest dużo mniej więc koszty produkcji dużo niższe
Myślę że przy dobrej cenie niższej od hybryd i benzyniaków elektryczne auta zdominują rynek wcześniej niż się spodziewamy i zostaniemy ze swoimi zabytkami benzyniakami i hybrydami w czarnej d... pie.

do tego:
- darmowe parkowanie
- jazda buspasami

Ile czasu zajmuje ładowanie samochodu elektrycznego?
Czas ładowania warunkuje moc stacji ładowania w kilowatach (kW) oraz możliwości Twojego samochodu w tym zakresie. Kia e-Niro z akumulatorem dużego zasięgu naładuje się z domowej ładowarki ściennej AC (7,2 kW) poniżej 9,5 godziny. Przy szybkiej stacji ładowania DC (80kW i więcej) naładowanie akumulatora od 20% do 80% zajmie już tylko 40 minut.

Poczytajcie sami nie chce mi się przepisywać:
https://www.kia.com/pl/modele/e-Niro/prezentacja/

W środku to podobnie do ravki  tylko to czerwone podświetlenie jest beeeee

« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2021, 10:31:20 wysłana przez UPX »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl