Autor Wątek: Uwaga na Nową RAV4 - skrzypiace auto  (Przeczytany 20908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukamar

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Uwaga na Nową RAV4 - skrzypiace auto
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Marca 2021, 10:32:13 »
Wg mnie jedyny problem to dostępnośc stacji łądowania tego ustrojstwa a właściwe czas ładowania
Na pewno nie jedynym i moim zdaniem na pewno nie największym. Którym jest fakt, że Kia e-Niro z deklarowanym zasięgiem 455 km jest aktualnie 63.000 pln (!) droższa od wersji hybrydowej w identycznej wersji wyposażenia (dlatego Kia Niro jest dobrym przykładem żeby porównać obie technologie napędu).
Co sprawia, że w tej chwili samochody ładowane z gniazdka nie mają uzasadnienia ekonomicznego z punktu widzenia kierowcy. W PL na pewno nie mają uzasadnienia z punktu widzenia ekologii (prąd z węgla).
Co więcej przy pojawiających się wątpliwościach dot. ekologiczności i opłacalności  pozyskiwania prądu z wiatru i słońca, ciągle utrzymującej się niechęci do prądu z atomu oraz ciągłych kłopotach z pozyskaniem surowców do baterii (nie bez powodu są nazywane metalami ziem rzadkich), wcale bym się nie zdziwił gdyby samochody elektryczne jeszcze długo były tym czym są teraz - zabawkami dla bogatych ludzi lub zakręconych entuzjastów gotowych przyoszczędzić na wszystkim byle tylko spełnić marzenie jazdy Teslą :).
Na pewno nie nazwałbym hybryd, sprzedawanych od 1997r (i myślę, że jednak jeszcze dłużej niż 5-7 lat) w milionach egzemplarzy błędem ewolucji.
Z samochodami na wodór to chyba nikt nie wie co będzie. Toyota Mirai jest produkowana seryjnie od 7 lat (!) i chyba nikt nie ma wątpliwości, że nie zmieniła motoryzacji nawet w 1% tego co zrobił Prius.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2021, 10:36:03 wysłana przez lukamar »

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Marca 2021, 10:53:19 »
Nie rozumiem tylko ceny tego auta skoro w porównaniu do benzyny, a tym bardziej hybrydy części mechanicznych jest dużo mniej więc koszty produkcji dużo niższe

A nie sądzisz, że akumulatory mogą swoje kosztować?

do tego:
- darmowe parkowanie
- jazda buspasami

To pewnie do czasu, póki tych aut jest jeszcze stosunkowo mało.  Tak jak było darmowe ładowanie przez pewien czas, przynajmniej w Warszawie.  To takie marne zachęty.  Prawda jest taka, że cudów nie ma, i żeby ludzie zaczęli masowo kupować te auta, to muszą być solidne dopłaty, żeby się ludziom opłacało bardziej kupić takie auto niż z konwencjonalnym napędem.

le czasu zajmuje ładowanie samochodu elektrycznego?

Czas ładowania warunkuje moc stacji ładowania w kilowatach (kW) oraz możliwości Twojego samochodu w tym zakresie. Kia e-Niro z akumulatorem dużego zasięgu naładuje się z domowej ładowarki ściennej AC (7,2 kW) poniżej 9,5 godziny. Przy szybkiej stacji ładowania DC (80kW i więcej) naładowanie akumulatora od 20% do 80% zajmie już tylko 40 minut.

Ładne bajki, tylko zewsząd słychać o horror stories jak się okazywało, a to że ładowarka zepsuta, a to że wszystkie akurat zajęte, a to że nie kompatybilna, a to że nie chciała ładować mocniej niż ułamek tego co reklamują, a to że tak naprawdę ładuje szybko od 0% do 50% a potem coraz wolniej i wolniej i w sumie z 40 minut się zrobiły dwie godziny.  Do tego jeszcze koszty, które już na dzień dobry są wysokie za kWh a po jakimś czasie (np. 40 minutach) naliczane są dodatkowe opłaty za każdą dodatkową minutę (pewnie żeby była rotacja na tych stacjach i dawać innym też szansę).

Słowem, to jeszcze nie jest to i trzeba duuużo zainwestować w infrastrukturę, żeby to rzeczywiście miało sens.  Jak kogoś stać na taki duży wydatek, tak jak Norwegię, która teraz jest taka hura-zielona i w ogóle super ale kasę trzepie na sprzedaży ropy innym Państwom, żeby same sobie smrodziły (co, trzeba przyznać, jest całkiem sprytną strategią).  Ale dla takiego państwa jak Polska, to warto mocno się zastanowić, czy taka inwestycja rzeczywiście ma sens.  Może się okazać za paręnaście lat, że te elektryki to nie był wcale taki fajny pomysł, a bo produkcja akumulatorów oraz ich utylizacja stanowią poważny problem ekologiczny, a bo nie mamy taniego i czystego prądu, itd.  I może się okaże, że trzeba było sobie darować i za to inwestować w wodór.

Sorki za dygresję.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Marca 2021, 11:31:34 »
Zapominasz o prawach rynku : jest klient gotów wydać kasę to będzie sprzedawca gotowy by kasę przejąć i na tym zarobić
(no może poza państwowymi z rodziną na swoim+)
Zobacz na majferndów i ich elastycznośc i dopasowanie do rynku.
Nie życzę ci nigdy: przyjechania na oparach stację Don Orleone na której nie ma akurat prądu i słyszyć: "będzie jak właczą"
kiedy właczą ?: "jak właczą".  Właczyli po 3 godzinach.
A Ty pijesz kolejną kawę na zewnątrz, bo w srodku nie wolno. Stać w kolejce to wolno ,ale stać i pić kawę to już nie
Brawo Don Orleone
Wiec jak widzisz awarie są zawsze i będą  i nie tylko stacji ładowania
Edit:
Dla docieklywych na stacji było zasilanie tylko dystrybutory były nieczynne

« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2021, 11:34:57 wysłana przez UPX »

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Marca 2021, 13:19:58 »
Wszystko fajnie tylko co auta na prąd mają wspólnego ze skrzypieniem u p. Sowy0703 ;)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Marca 2021, 13:54:22 »
lukamar
Ok ja nie porównywałem cen tak dokłądnie jak Ty :
To tym bardziej nie rozumiem polityki cenowej sprzedawców aut elektrycznych (no chyba że chca zarobić na nowości lub odzyskać koszty opracowania hybrydy)
Dlaczego Kia e-Niro która nie ma silnika spalinowego, skrzyni biegów, tlumików, katalizatorów, sond lambda, chłodnicy. olejowu i całego z tym związanego "żelastwa", a brak żelastwa to niższe koszty materiałow, montażu, mniej poddostawców i niższa awaryjności jest droższa o 63 000 PLN (jak policzyłeś ) od porównywalnej hybrydy która ma to "żelastwo" i do tego silnik lub silniki elektryczne i jakieś bateryjki na 2000 m jazdy po płaskim
Baterie kosztują aż 1/2 ... 1/3 wartości auta a gdzie oszczedności z braku tego ww "żelastwa"?
A może to wpływ koncernów paliwowych które przez elektryki dostaną ostro po zyskach

Rozumiem że Toyota utopiła sporo kasy w badania i rozwój hybryd i chce tą kasę chociaż w cześci odzyskac, dlatego jest taka akcja marketingowa na wciskanie ludkom hybryd bo przespała rozwój samochodów elektrycznych
Kupując benzynę manual dostawłem na "koniec" ofertę o 5 tys mniej na taką samą wersję hybrydy do odebrania "od ręki" tylko że w kolorze czerwonym.     

Co mnie najbardziej zaskoczyło w Kia e-Niro to to że to po otwarciu maski jest tam b. dużo wolnej przestrzeni i wygląda to tak jabkby ktoś wybebeszył cały osprzet silnika. Tylko czekać na majfrendów z organizerami

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Marca 2021, 15:16:42 »
Ale śmietnik...

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Marca 2021, 15:29:00 »
A ktoś ciebie prosił o grzebanie w śmieciach ?
Czy tematy o biegach już się skończyły ?

Offline lukamar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Marca 2021, 15:31:36 »
o tym bardziej nie rozumiem polityki cenowej sprzedawców aut elektrycznych (no chyba że chca zarobić na nowości lub odzyskać koszty opracowania hybrydy)
Dlaczego Kia e-Niro która nie ma silnika spalinowego, skrzyni biegów, tlumików, katalizatorów, sond lambda, chłodnicy. olejowu i całego z tym związanego "żelastwa", a brak żelastwa to niższe koszty materiałow, montażu, mniej poddostawców i niższa awaryjności jest droższa o 63 000 PLN (jak policzyłeś ) od porównywalnej hybrydy która ma to "żelastwo" i do tego silnik lub silniki elektryczne i jakieś bateryjki na 2000 m jazdy po płaskim
Średni koszt 1 kWh baterii w 2020 wyniósł 137 USD. Łatwo policzyć, że koszt baterii w e-Niro to 64*137*3.9 ok 35.000 PLN (przy czym to jest średni koszt - myślę, że np. Tesla może płacić mniej, KIA więcej) + plus podatki, cło, akcyza które akumulują się ostatecznej cenie auta i tym samym baterii (pewnie ze 30%) i wyjdzie 45.000 pln. Dodaj to tego marketing i wyższą marżę, którą fascynat aut elektrycznych jest gotowy zapłacić (mając do wyboru tylko droższą konkurencję z VW i Tesli) i masz te 63 koła różnicy między elektrykiem a hybrydą.

Rozumiem że Toyota utopiła sporo kasy w badania i rozwój hybryd i chce tą kasę chociaż w cześci odzyskac, dlatego jest taka akcja marketingowa na wciskanie ludkom hybryd bo przespała rozwój samochodów elektrycznych
Skąd ten pomysł, że Toyota jakoś słabo wyszła w pójściu w hybrydy zamiast elektryki? Do tej pory sprzedała 15 milionów hybryd, prawie 2 miliony w samym 2019r. Ponad połowa modeli Toyoty sprzedawanych w EU, a 20% na świecie to hybrydy. Oni naprawdę już bardzo dawno odzyskali kasę zainwestowaną w rozwój tej technologi (zresztą dalej ja rozwijają) i jeszcze ciut na niej zarobili :). A elektryków nie przespali, tylko świadomie z nich zrezygnowali przewidując (wierząc?), że rozwój samochodów to silniki spalinowe -> hybrydy -> wodór. Zobaczymy kto miał rację. W każdym razie gdyby ktoś mi oferował w tej samej cenie ten sam model toyoty zwykły lub hybrydowej to bym się 2 sekund nie zastanawiał i brał hybrydę. Najwyraźniej są lepsze skoro tyle ludzi woli nawet do nich dopłacać.

Co mnie najbardziej zaskoczyło w Kia e-Niro to to że to po otwarciu maski jest tam b. dużo wolnej przestrzeni i wygląda to tak jabkby ktoś wybebeszył cały osprzet silnika. Tylko czekać na majfrendów z organizerami
Frunki do e-Niro są już dostępne od jakiegoś czasu. Montaż zajmuje parę minut.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Marca 2021, 17:28:57 »
W każdym razie gdyby ktoś mi oferował w tej samej cenie ten sam model toyoty zwykły lub hybrydowej to bym się 2 sekund nie zastanawiał i brał hybrydę.

Gdyby ten ktoś w tej samej cenie dołożył do tych w/w dwóch modeli jeszcze elektryka np. TM3 LR - to biorę z zamkniętymi oczkami :)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Marca 2021, 20:45:00 »
lukamar
Dziek za info:  Średni koszt 1 kWh baterii w 2020 wyniósł 137 USD  !
Nawet nie wiedziałem że jest tak mało producentów aut elektrycznych. Dotąd auto elektryczne kojarzyłem tylko z Teslą i do czasu gdy tym ustrojstwem jechałem uważałem auta elektryczne za takie fanaberie ekologiczne

Ale Twoja kalkulacja dalej to nie tłumaczy do końca ceny wyższej o 63 tys.  od porównywalnego modelu toyoty hybrydy bo nie wiem/ nie wiemy  jak jest koszt wyprodukowania niepotrzebnych w aucie elektrycznym mechanizmów, aparatów , instalacji... itp. i ich montażu  w normalnym samochodzie  to powinno wg mnie zniwelować koszty bateri.
Myślę że masz rację pisząc od żerowaniu na fascynatach i ekoligicznych oszołomach
Z drugiej strony jestem ciekawy jaki są koszt i zakres przeglądów auta elektrycznego bo coś mi się wydaję
że nie jest to dochodowy interes dla ASO jak przy normalnych autach no i awaryjność aut elektrycznych też jest mniejsza bo mniej rzeczy do popsucia się

Szkoda że Toyota nie robi elektryków. Kupiłbym najtańsze, wozidełko elektryczne - melexa np. wiellkości Yariska tylko "do miasta", ale w rozsądnej cenie a nie w cenie hybrydy+60 tys

Wtedy mógłbym mieć  : 0L/100km  :-) :-) :-) :-)

« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2021, 20:52:39 wysłana przez UPX »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Marca 2021, 20:59:50 »
Dajcie spokój z tą Kią i Hyundaiem... to są auta porównywalne z produktami z Biedronki, Lidia itp.
Nie ma co się podniecać przyszłość to prąd...
Skoro w Polsce mamy prąd z węgla, a wodór też jest z prądu to ten argument jest głupi.
Po co zużywać prąd żeby wytworzyć wodór z którego ma znowu być prąd?
Hybryda też ma baterię, skoro pali 1-2 l Pb mniej, od zwykłej Pb to co bardziej truję? Hybryda czy uturbiony mały Pb? Tych pytań jest więcej... Myślę, że Toyota nie przespała tylko... chce wciskać Hybrydę dokąd się będzie dało. Jak nie ogarną problemu oleju, to raczej krócej niż dłużej. Wodór super ale ile jest stacji w PL? Zero :) Stacji ładowania prądem są już tysiące.
No i nie pierd.... mitów o tym ładowaniu. To działa i są szybkie ładowarki, w godzinę się naładuje.
Technologia idzie do przodu, mamy już zdjęcia z Marsa, baterie też się zutylizuje :)

ps. udało się ASO ogarnąć te skrzypiące plastiki? Czy nadal twierdzą, że Toyoty się nie psują i na tej podstawie naprawiać nie będą  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2021, 21:02:14 wysłana przez KubaCamry »

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Marca 2021, 21:40:40 »
Taaa dołaczyli
To chyba ci z CBA  :-) się pomylili

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/40-sztuk-nowego-modelu-toyota-mirai-sprzedalo-sie-w-polsce-na-pniu-nabywca-postawi/n849fje

Ciekawe czy będzie jeżdił do Berlina na tankowanie ?

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Marca 2021, 21:51:00 »
W miarę nowy diesel czy benzyna to lekko 10 lat spokoju (pomijam awarie czy naprawy). Jeżeli ktoś myśli, że elektryki sprawdzą się u nas w niedalekiej przyszłości... gratuluję fantazji.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Marca 2021, 22:26:45 »
10 lat z jednym autem :wallbash:
Pierwszy rok to jeszcze zachwyt, w drugim zaczynają irytować wszystkie wady, trzeci to odliczanie do ostatniej raty leasingu. Na szczęście od połowy 3, już się żyje odbiorem nowego :).
Jak nie skrócisz interwałów zmiany oleju do 5000 km to nowa hybryda nie dojedzie do 150tys. Wcześniej zatrą się panewki.
Tylko problem dotyczy tych co robią około 7-10 tys. rocznie.
Pierwsze zatarte egzemplarze, pojawią się za 5 lat. Dla tego Toyota milczy i ma to w d....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl