Wszyscy oszczędzają. Ja mam poprzednią wersję, tę oglądałem w salonie, miałem jako auto zastępcze. Owszem ma swoje mankamenty, nie wszystko mi się podoba - np. nie nawidzę tych przyklejonych tabletów, ale przez kilka dni użytkowania fajnie mi się tym jeździło (manual 1,6, wersja chyba active). Nie porównywałem z konkurencją bo nie zmieniałem auta, ale ten test na który się powołujesz nie jest obiektywny. Jeżeli chcesz na podstawie yotube podejmować decyzję lub aby ten portal był dla ciebie pomocnikiem, to popatrz na testy na autocentrum lub u Pertyna. Są bardziej wyważone i bardziej obiektywne.
Ja osobiście cenię sobie prostotę i niezawodność. I to mi Toyota zapewnia. Wtedy kiedy kupowałem auto, konkurencja miała ciekawsze wnętrza, ale nie potrzebuję masy bajerów, z którymi będę potem latał do serwisu oraz priorytetem dla mnie był silnik 1.6 bez turbo i sedan. A taką jednostkę oferowały Toyota i Hyundai i chyba jeszcze Mazda. Koreańczyk odpadł, Mazda 3 za ciasna i padło na Toyotę (przejście z E12 na E18).