Autor Wątek: Doposażenie w koło dojazdowe + lewarek + klucz  (Przeczytany 4478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
Doposażenie w koło dojazdowe + lewarek + klucz
« dnia: 16 Lutego 2021, 11:04:49 »
Cześć wszystkim,

Temat już poruszany w powiązaniu z miejscem na koło dojazdowe czy pełnowymiarowe, itd, jednak po przejrzeniu różnych ofert na internecie, dochodzę do wniosku, ze być może warto tu zadać jeszcze kilka pytań.

Mam już wkrótce odebrać auto, w którym jest tylko zestaw naprawczy i chciałbym doposażyć je w koło dojazdowe, lewarek i klucz.

Jest dość sporo dostępnych na rynku zestawów, ale wydaje mi się, że nie koniecznie najbardziej dla mnie dostosowanych.  W aktualnym aucie mam zestaw kół zimowych, które trzymam sobie w garażu i dwa razy do roku sobie zmieniam, wtedy kiedy mi pasuje, nie muszę się umawiać w warsztacie, wtedy kiedy jest nawał i terminów brak.  Bardzo sobie cenię tę wygodę, dlatego do nowego auta od razu zamówiłem zestaw kół zimowych.

O ile dotąd korzystałem z lewarka awaryjnego, zwykłego klucza i przykręcałem na czuja, w nowym aucie chciałbym troszkę ostrożniej do sprawy podchodzić, i np. zaopatrzyć się w klucz dynamometryczny, żeby czasem nie przekręcić szpilek na piaście.

1. Koło dojazdowe.

Z tego co widzę, głównie dwa warianty dostępne na rynku: 145/80R18, czyli średnica całkowita 68,9 cm, oraz 155/90R17, czyli średnica 71 cm.  Koła letnie mam 225/55R19, czyli teoretycznie 73 cm średnicy, zaś zimowe 225/60R18, czyli 72,7 cm.  Wydaje mi się, że dojazdówka R17 będzie bliżej rozmiarowo i co za tym idzie lepsza.  Czy dobrze rozumuję?

2. Lewarek trapezowy.

Ewidentnie potrzebuję lewarka, którego będę woził razem z dojazdówką, na awaryjne potrzeby.  Jednak wolałbym takiego, który nie będzie jakimś badziewiem i z którego będę mógł korzystać te dwa razy w roku do wymiany zestawu kół.  W dostępnych zestawach z dojazdówką, są wydaje się najtańsze lewarki, z metalową stopą która harata blachę i lakier.  Są dostępne same lewarki z gumową stopą, jednak w jednym komentarzu ktoś pisze, że mu się szybko rozpadła.  Więc do końca nie wiem co wybrać, a wolałbym nie inwestować w hydrauliczną żabę, żeby mi jeszcze dodatkowe miejsce zajmowała w garażu.

3. Klucz dynanometryczny.

Tu też jestem jak dziecko we mgle.  Bardzo dużo ofert i nie do końca jestem przekonany, czy będę chciał go wozić w aucie przy dojazdówce, czy trzymać w garażu a w aucie wozić mój prosty stary klucz.  Macie może jakieś sugestie, rekomendacje do co marki/modelu?

Wielkie dzięki za pomoc.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Doposażenie w koło dojazdowe + lewarek + klucz
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2021, 11:12:19 »
tu masz wszystko ,  nie certolisz się za bardzo??? Dokręcasz TYLKO  koło, w samochodzie

https://allegro.pl/oferta/nowe-kolo-dojazdowe-toyota-rav-4-2019-zestaw-7970927121
RAV4 2.5 hybrid

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2021, 11:29:32 »
tu masz wszystko ,  nie certolisz się za bardzo??? Dokręcasz TYLKO  koło, w samochodzie

https://allegro.pl/oferta/nowe-kolo-dojazdowe-toyota-rav-4-2019-zestaw-7970927121

Nie wiem, być może się za bardzo certolę.  Jednak np. w tym zestawie nie ma nakrętek (są podobne zestawy z nakrętkami) i nie wiem, czy te od felg aluminiowym będą pasowały.

Z tym, że to tylko koło, to prawdopodobnie bym się długo nie zastanawiał, gdyby chodziło tylko o ewentualną przydatność w razie niespodziewanej awarii.  W moim aktualnym aucie, którego używam już prawie 17 lat, ani razu takiej awarii nie miałem.  Tu chodzi jednak o narzędzia do regularnej wymiany, nie jednego, lecz wszystkich czterech kół, dwa razy do roku.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2021, 12:08:38 »
W lecie na zapas pakujesz jedno zimowe, w zimie - jedno letnie. I zapominasz o czymś takim jak koło dojazdowe. Dodatkowo załatwiasz problem zapadającej się podłogi... Która będzie miała podparcie kołem pełnowymiarowym.
Klucz dynamometryczny jest Ci do niczego nie potrzebny bo sprężyna nawet luźna zmienia charakterystykę sprężystości, a klucza raczej co rok kalibrować nie będziesz... Kup sobie najlepiej taki nieklikający, tylko z podziałką, najzwyklejszy i pewnie najtańszy. Przyda Ci się co roku do dokręcania kół na nadchodzący sezon. A do sporadycznej wymiany w razie "w" - pierwszy lepszy.

Podnośnik kup zwykły trapezowy z gumą w rancie.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2021, 12:23:07 »
W lecie na zapas pakujesz jedno zimowe, w zimie - jedno letnie. I zapominasz o czymś takim jak koło dojazdowe.
Mandat w wysokości do 500 złotych można otrzymać za różne opony na przedniej lub tylnej osi. Policjant może w takiej sytuacji również zabrać dowód rejestracyjny i skierować pojazd na badanie techniczne.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2021, 13:12:53 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 12:08:38

W lecie na zapas pakujesz jedno zimowe, w zimie - jedno letnie. I zapominasz o czymś takim jak koło dojazdowe.

Mandat w wysokości do 500 złotych można otrzymać za różne opony na przedniej lub tylnej osi. Policjant może w takiej sytuacji również zabrać dowód rejestracyjny i skierować pojazd na badanie techniczne.

Widziałeś kiedyś dojazdówkę o takim samym rozmiarze i bieżniku jak pozostałe opony założone na aucie? Poza tym jak masz w bagażniku przebite koło pasujące do trzech pozostałych, dokładnie wiadomo dlaczego czwarte na samochodzie masz inne. Nie kontynuujmy...

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2021, 13:53:42 »

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lutego 2021, 14:33:07 »
W lecie na zapas pakujesz jedno zimowe, w zimie - jedno letnie. I zapominasz o czymś takim jak koło dojazdowe. Dodatkowo załatwiasz problem zapadającej się podłogi... Która będzie miała podparcie kołem pełnowymiarowym.
Klucz dynamometryczny jest Ci do niczego nie potrzebny bo sprężyna nawet luźna zmienia charakterystykę sprężystości, a klucza raczej co rok kalibrować nie będziesz... Kup sobie najlepiej taki nieklikający, tylko z podziałką, najzwyklejszy i pewnie najtańszy. Przyda Ci się co roku do dokręcania kół na nadchodzący sezon. A do sporadycznej wymiany w razie "w" - pierwszy lepszy.

Podnośnik kup zwykły trapezowy z gumą w rancie.

Też rozważam opcję wożenia pełnowymiarówki, ale nie podoba mi się, że wtedy nie mogę w razie potrzeby obniżyć podłogi (nawet jeśli to są raptem 2cm).  Ktoś tu wspominał, że po obniżeniu opiera się o dojazdówkę, więc można tak robić również jak się wiezie ciężkie rzeczy.

Co do klucza dynamometrycznego, faktycznie nie ma sensu, dzięki.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lutego 2021, 14:57:26 »
Mi ta podłoga więcej razy wpadła, niż faktycznie były potrzebne mi te dwa cm (łatwo sprawdzić, bo nigdy nie były mi potrzebne...). W efekcie, za każdym razem jak wiozę coś cięższego, od razu ją opuszczam. Uwierz mi, jest to upierdliwe jak chcesz przewieźć trzy worki kory. Na ten czas gdy te 2cm będą Cię ratować, możesz ryzykować z zestawem naprawczym. IMHO

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lutego 2021, 20:33:28 »
Widziałeś kiedyś dojazdówkę o takim samym rozmiarze i bieżniku jak pozostałe opony założone na aucie? Poza tym jak masz w bagażniku przebite koło pasujące do trzech pozostałych, dokładnie wiadomo dlaczego czwarte na samochodzie masz inne. Nie kontynuujmy...
Ja uważam to za zły pomysł, dojazdówka jest dopuszczona do ruchu z odpowiednią prędkością, jak będziesz miał dwie różne opony na jednej osi,  z czego jedna jeszcze letnia  a ktoś nawet inny spowoduje wypadek to na pewno ubezpieczalnia nie wypłaci kasy i policja wrypie mandat z górnej półki, a ostatnio policja jest wygłodniała na mandaty.
Nie będzie tłumaczenia, że taką miałeś i założyłeś, masz wybór albo 5 identyczne koło, albo wozisz zapasówkę, albo laweta.   
Już używanie różnych opon na obu osiach może pogorszyć komfort kierowania pojazdem  zimą, a zakładanie dwóch różnych opon na jedną oś, spowoduje nadsterowność lub podsterowność, a w rezultacie może przyczynić się do utraty kontroli nad pojazdem.   
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2021, 20:35:25 wysłana przez animuss »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lutego 2021, 20:34:55 »
Tu jest oryginalna
https://allegro.pl/oferta/kolo-dojazdowe-dojazdowka-17-rav4-18-20-ideal-2019-10013702483
https://allegro.pl/oferta/toyota-rav-4-kolo-dojazdowe-t165-80-d17-2020-2019-10235816605

Nie mówiąc nawet o cenie, to to pierwsze nie pasuje w ogóle do zdjęcia.  Ten placek to nie może być 165/80R17.
To tylko przykładowe zdjęcie, ma do toyoty.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lutego 2021, 21:29:15 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 13:12:53

Ja uważam to za zły pomysł, dojazdówka jest dopuszczona do ruchu z odpowiednią prędkością, jak będziesz miał dwie różne opony na jednej osi,  z czego jedna jeszcze letnia  a ktoś nawet inny spowoduje wypadek to na pewno ubezpieczalnia nie wypłaci kasy i policja wrypie mandat z górnej półki, a ostatnio policja jest wygłodniała na mandaty.
Nie będzie tłumaczenia, że taką miałeś i założyłeś, masz wybór albo 5 identyczne koło, albo wozisz zapasówkę, albo laweta.   
Już używanie różnych opon na obu osiach może pogorszyć komfort kierowania pojazdem  zimą, a zakładanie dwóch różnych opon na jedną oś, spowoduje nadsterowność lub podsterowność, a w rezultacie może przyczynić się do utraty kontroli nad pojazdem.   

Czy mógłbyś podać źródło przytoczonej przez Ciebie interpretacji przepisów, czy to Twoja wizja interpretacji? Jeździłeś kiedyś z dojazdówką? Wiesz jaki to jest komfort kierowania autem z dojazdówką czy to zimą, czy to latem?
Główną przyczyną utraty kontroli nad pojazdem jest głupota użytkowników, a nie kwestia różnych opon. O ile dobrze pamiętam w UK można mieć cztery różne i jakoś kierowcy nie powodują na potęgę stłuczek. Nie kontynuujmy, widać nie zawsze można znaleźć wspólny mianownik. Ja mam swoje zdanie, Ty swoje i raczej nie ma szans, żeby się spotkały.
Do wszystkiego potrzeba umiaru i zdrowego rozsądku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lutego 2021, 21:42:26 »
Do wszystkiego potrzeba umiaru i zdrowego rozsądku.

...lub z litr Danielsa ;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lutego 2021, 22:08:16 »
Początkowo woziłem zimowe w lato, ale dając dojazdówkę pod podłogę wchodzi mi jeszcze leżak z Lidla
W Aurisie przez 13 lat nie założyłem dojazdówki, na co i tutaj liczę

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl